Конституционният съд (КС) допусна до разглеждане исканията на президента Румен Радев, на депутати от БСП и на омбудсмана Мая Манова за обявяване за противоконституционни на някои от последните изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

При постъпването им по всяко беше образувано отделно дело, но днес КС ги обедини в едно производство. Засега докладчик по него е Стефка Стоева. Нейният мандат обаче изтича на 12 ноември и след попълването на състава на КС, делото ще бъде разпределено на някой от новите съдии.

КС конституира като заинтересовани институции, които да представят становища по делото, Народното събрание, Министерския съвет, министрите на правосъдието, финансите, труда и социалната политика, околната среда и водите и на земеделието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор, Висшия съдебен съвет, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет, Националното бюро за правна помощ, Националния осигурителен институт, Агенцията за социално подпомагане и Националната агенция по приходите.

Освен това да дадат становища по делото са поканени и множество организации – Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите, Българската асоциация за европейско право, Съюзът на съдиите, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Програма Достъп до Информация, Асоциацията на парковете в България, Екологичното сдружение „За Земята“ и Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

КС се е допитал за правно мнение и до серия изтъкнати представители на науката и практиката. Покана е отправена до проф. д-р Анелия Мингова, проф. д-р Димитър Костов, проф. д-р Дончо Хрусанов, проф. д-р. Емилия Панайотова, проф. д-р Мария Славова, проф.д-р Сашо Пенов, проф. д.ю.н. Цветан Сивков, Владислав Славов и Благовест Пунев.

Президентът поиска КС да обяви за противоречащи на основния закон 14 от новите разпоредби в АПК, които са уредени в общо 156 параграфа. Сред текстовете, които според Радев противоречат на Конституцията, са тези, с които се дава възможност за разглеждане на касационните дела в закрито заседание от тричленни състави на ВАС. Това ще става само ако никоя от страните, прокурори или съдът не са поискали провеждането на открито заседание. В открито заседание задължително ще заседават петчленните състави, както и тричленните, ако са единствена съдебна инстанция.

Президентът атакува и новите такси за касационно обжалване, като твърди, че те „не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната“ и „ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита“.

Малко след това срещу почти същите текстове искане до КС внесоха и 53 депутати от левицата. За разлика от него обаче депутатите от левицата не са видели противоречие с новите правила за родовата и местната подсъдност на административните дела.

Десет дни по-късно искането си внесе Мая Манолова. Тя вижда противоречие с основния закон на новите такси за касационно обжалване и на едноинстанционния съдебен контрол по три вида дела.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
оспорето незаконното беззаконие с приподписването
оспорето незаконното беззаконие с приподписването
10 октомври 2018 7:39
Гост

Защо не е оспорено беззаконието с незаконното противозаконно приподп исване на касационните жалби.

Кирилов
Кирилов
09 октомври 2018 15:40
Гост

Хубаво е, че са присъединили трите дела. Така КС ще излязат по-бързо с решение.

Крум
Крум
09 октомври 2018 15:43
Гост

Да бе! Виж колко становища се очакват.

Анчо
Анчо
09 октомври 2018 15:33
Гост

Делото ще се гледа след 12 ноември. Така, че ако се падне на някой от новоизбраните съдии ще видим дали наистина някой от тях е политически зависим.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 15:29
Гост

Новите такси за касационно обжалване въобще не са съобразени с доходите на средностатистическия българин.