80 пендара, 37 монети, 12 гривни, два синджира, шест пръстена, два чифта обеци и две висулки – общо два килограма злато, отнема държавата от обвинени за измама.

Решението за конфискацията е влязло в сила, след като Върховният касационен съд не е допуснал казуса до обжалване.

Делото е срещу Иван Маринов и съпругата му Иванка Маринова от Долни Дъбник и е било по вече отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Съпрузите са подсъдими за пране на пари, а Иванка Маринова – и за измама в особено големи размери, съобщиха от антикорупционната комисия.

С влязло в сила решение е постановено отнемане в полза на държавата на имущество за 256 843 лв., като почти цялото всъщност са купуваните от семейството златни накити и монети. В момента те се съхраняват в банков сейф на Окръжната прокуратура в Плевен.

От антикорупционната комисия съобщават, че част от организираната престъпна група на Маринова са били и синовете им – Горан Станев и Станьо Маринов.

През 2017 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е спечелила и делото срещу Горан Станев, от когото е отнето имущество за 140 725 лв. Все още обаче не е приключило делото срещу Станьо Маринов, от когото се претендира имущество на стойност 2 847 297 лв.

Семейството от Долни Дъбник е задържано през януари 2014 г. при спецакция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура в Плевен по подозрение за пране на пари. Според обвинението в продължение на пет години – от 2009 г. до 2013 г. те получавали пари, придобити от майката чрез измама на жени от Палестина, Македония и други държави. Маринова е пътувала до различни страни и е убеждавала жертвите си, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки, за което са ѝ превеждали значителни суми по банков път. С получените средства семейството е купувало златните накити, които вече са конфискувани от държавата.

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви