Планирали сме конкурс за частни съдебни изпълнители, но за него няма да бъдат разкривани нови места, а ще е за заемане на вече свободните. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева днес пред парламентарната правна комисия, където отговаря на въпроси на депутати.

Темата за конкурса за ЧСИ повдигна Пенчо Милков от БСП.

От отговора на Цачева стана ясно, че местата, останали вакантни от предишни конкурси, са 30. Позицията за София е една, каза тя.

Цачева обясни на депутатите, че становището на Камарата на ЧСИ е, че не е необходимо да бъде обявяван конкурс, тъй като заедно с частните изпълнители действат и държавни и така работата намалява. Следващата седмица ни предстои среща с ръководството на камарата, за да уточним всички аргументи, каза министърът, като засега не съобщава кога се предвижда да бъде обявен конкурсът за ЧСИ.

По думите ѝ след като той приключи, ще бъде проведен такъв и за държавни съдебни изпълнители. Има места, на които ДСИ са назначени до конкурс, каза Цачева.

Депутати ѝ поставиха въпроси и за конкурса за нотариуси, който приключи, но се оказва, че недоволни от оценките си кандидати са се оплаквали на народни представители. Това сподели Димитър Стоянов от БСП, който поиска да знае как е ставало оценяването. И каза, че сред неуспелите кандидати зрее сериозно напрежение, а с него били разговаряли хора от Бургас, които се жалвали от субективизъм.

Правосъдният министър му отговори, че писменият и устният изпит са проведени от петчленна комисия с представители на МП, Върховния касационен съд, Нотариалната камара и на правната наука. „Те изготвиха казусите. Аз и до този момент не знам какъв е казусът, който беше изтеглен. Но всички, включително и магистрати, споделят, че е бил изключително сложен. Сигурно тази сложност е затруднила някои от кандидатите. Субективизъм обаче няма как да има, тъй като писменият изпит е анонимен, а провеждането на устния е при пълна прозрачност – тъй като в залата присъстват следващите петима кандидати“, обясни Цецка Цачева.

Тя обаче постави друг проблем – наредбата за конкурсите за нотариуси предвижда, че оценките на всички членове на комисията са в цели числа. „Това неминуемо води до еднакви резултати, тъй като е недопустимо да се оценява в стотни. Така се наложи, заради еднакви оценки, да разкрия допълнителни места“, каза министърът.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
03 февруари 2019 20:05
Гост

Може да се промени закона и да се назначат повече нотариуси. Има работа и хляб за всички. София, Варна, Пловдив и Бургас, както и някои по – големи градове спокойно могат да са с повече нотариуси от сега.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 16:44
Гост

Няма значение, че за устният изпит присъстват и следващите 5 кандидати. Пак някой от комисията може да прояви лично отношение.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 16:41
Гост

Даже се учудвам, че са останали и тези 30 бройки. Обикновено напливът е доста голям.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 16:36
Гост

Големи лобисти се оказаха нотариусите, да се жалват чак на депутати, че не са минали изпита. Нагли са.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 16:34
Гост

Интересен казус повдига Цачева с оценките на кандидат-нотариусите. Наредбата за изпитите трябва да бъде променена, защото с тези цели числа се получава уранивиловка и реален проблем – с ненужни назначения.

Иван
Иван
30 януари 2019 16:32
Гост

Конкуренцията е голяма, няма хляб за всички и това си е проблем.