Колко далече стигнахте за толкова кратко време, обърна се председателят на Съвета на нотариатите в Европейския съюз Мариус Колер към българските нотариуси. Той беше сред множеството чуждестранни гости дошли да уважат 20-годишнината от създаването на свободния нотариат у нас.

Колер сам определи себе си като приятел на българския нотариат и заяви, че колегите му у нас с основание са посветили третия си конгрес на еволюцията на технологиите и на правната сигурност. Той посочи, че бъдещето на професията ще е много силно повлияно от информационните технологии. „На много места връзката между нотариусите и Търговския регистър е изцяло електронна. Колегите във Франция работят за напълно електронни сделки с недвижими имоти. Техническите иновации обаче трябва да са в услуга на хората, да имат добавена стойност“, каза Колер.

Но с усмивка заключи, че технологиите никога няма да изместят нотариуса и добави: „И това е добре за нас“.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев пък направи своеобразна равносметка за 20-те години, от както нотариусите у нас не са държавни. Той припомни, че една от първите професии, чиято дейност е уредена веднага след Освобождението е тази на нотариусите. Това става през 1885 г. Така в продължение на 133 години нотариусите са държавни служители до реформата, с която през 1998 г. беше създаден частният нотариат.

Танев припомни как преди 10 години по инициатива на камарата бяха направени десетки промени, за да се сложи край на имотните измами. Как след това беше създадена информационната система „Единство“, в която са въведени над 1.8 млн. пълномощни и така се сложи край на фалшифицирането им. Той посочи и последното нововъведение – свързването с МВР и изцяло електронната комуникация при сделките с автомобили. „Това е не декларативна, а действителна правна сигурност“, заяви Танев и допълни: „Работим, за да сме истински довереници не само на държавата, но и на гражданите“.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова поздрави нотариусите и им каза, че са завоювали заслужен авторитет. Тя им подари икона от името на министерство, за да ги пази и закриля.

За уважението и авторитета на българските нотариуси говори и председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов. „Те са плод на усилена работа и висок морал“, каза той.

Третия конгрес на нотариусите уважиха, зам.-председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, банкерът Левон Хампарцумян и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, както и представители на нотариатите на Франция, Германия, Русия, Беларус, Хърватия, Македония и др.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Потърпевш
Потърпевш
24 октомври 2018 21:43
Гост

Танев само да не ми говори за фалшифициране, че толкова хора изгоряха с имотите си.

А дано
А дано
24 октомври 2018 17:07
Гост

Кога ли ще ги стигнем французите.

Гражданин
Гражданин
24 октомври 2018 17:05
Гост

Трябва да им се признае на нотариусите, че до голяма степен успяха да се справят с имотните измами и почти да се изчистят от мошениците в гилдията им.

Мунчо
Мунчо
24 октомври 2018 17:06
Гост

За разлика от адвокатите, които все реват срещу всякакви мерки и опити за поне морален контрол.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 16:58
Гост

Много суперлативи от страна на г-н Колер, но той все пак няма преки наблюдения.