Кой е работодателят на магистратите – Висшият съдебен съвет (ВСС) или съдилищата и прокуратурите, в които работят?

Този въпрос още не е намерил еднозначен отговор и доказателство за това е решение на Софийския градски съд (СГС). С него е обезсилено решение на районния съд, с което съдийката Валерия Ватева беше осъдила ВСС да ѝ изплати над 1800 лева заради наложения преди години мораториум върху магистратските заплати. Според състава на градския съд с председател и докладчик Виолета Йовчева, работодател на съдия Ватева е Софийският районен съд (СРС), в който тя работи и искът трябва да бъде насочен единствено и само към него.

Заплатите на магистратите бяха замразени от 2012 г. до 2015 г., въпреки че периодичното им актуализиране следва от Закона за съдебната власт. Ватева заведе дело през есента на 2015 г., дни преди мораториумът да отпадне и държеше ответник по него да е ВСС, а не Софийският районен съд. Това ѝ виждане не беше споделено първоначално от СРС, който прекрати делото заради ненадлежно предявен иск, но пък тогава тъкмо градският съд отмени определението, защото не видя нередовност. Въпреки това, за да не последва ново прекратяване, Ватева предяви в условията на евентуалност иск и срещу СРС.

В крайна сметка съдия Стефан Шекерджийски от районния съд прие, че точно ВСС е работодател на съдиите и уважи иска на Ватева за 1884, 77 лева, което е разликата между това, което е трябвало да вземе, ако заплатата ѝ беше актуализирана, съобразно ЗСВ, и брутната заплата, която е получила от началото на 2014 г. до 31 август 2015 г.

В мотивите си районният съд се позова и на решение на Конституционния съд по дело №6 от 2016 г., с което беше отменен текстът от ЗСВ, според който магистрат не може да напусне системата, ако срещу него има неприключило дисциплинарно производство. В това дело конституционните съдии записаха, че магистратите имат особен служебен статус, поради което е специфичен и характерът на правоотношенията им, по силата на които те изпълняват функциите си. В решението се казваше, че правоотношенията на магистратите не са трудови по смисъла на Кодекса на труда, нито служебни по смисъла на Закона за държавния служител, а са самостоятелен вид административни правоотношения по изпълнение на платена държавна служба в изпълнение на функциите им при осъществяване на съдебната власт като отделен вид държавна власт.

„Те са юридически отношения на власт и подчинение между органа, който назначава съдията, прокурора или следователя, от една страна и лицето, което изпълнява служебните функции по осъществяването на правосъдието като основна функция на съдебната власт, от друга страна. Органът, който назначава съдиите, прокурорите и следователите е Висшият съдебен съвет. Той е държавен орган и действа като административен орган спрямо тях в рамките на правомощията, които Конституцията му предоставя“, мотивира се и съдия Шекерджийски.

На същото мнение, че ВСС е работодател на магистратите е и съдия Ивета Антонова от районния съд, която миналата година осъди съдебния съвет да плати на съдия Делян Дилков 170 лева за дежурство, за което не му било заплатено, тъй като не е постъпило нито едно дело. В мотивите си съдия Антонова цитира същото решение на КС, становищата по него на проф. Васил Мръчков и проф. Емил Мингов, както и решение на ВКС. Тогава тя записа, че възникването, изменението и прекратяването на магистратските правоотношения се извършва с решения на съответната колегия на ВСС, а в индивидуалния административен акт на ВСС за назначаване е определено и мястото на изпълнение на функциите на магистрата, а административният ръководител няма каквито и да са правомощия на „работодателска власт“.

Съставът на СГС, който гледа делото на съдия Ватева, обаче отхвърля всички тези съображения. Според градските съдии, ВСС се явява горестоящ орган на работодателя, а надлежен ответник по дело на служител е само работодателят и районният съд в случая не може да бъде посочен само като евентуален ответник по делото. СГС пише, че не е обвързан и с произнасянето в обратен смисъл на друг състав на градския съд, който не е видял нередовност в иска на съдия Ватева срещу ВСС.

Според градския съд, цитираната съдебна практика от първата инстанция касае други казуси и е неприложима. В мотивите си СГС пише, че магистратите полагат труд по силата на специфичен вид правоотношения с трудов характер в съответния орган на съдебна власт, който се явява техен работодател и няма значение специфичното им правоотношение с ВСС, който ги назначава и освобождава.

„Неоснователна е и тезата, че съдийската колегия на ВСС има отделна правосубектност, включително и на работодател на съдиите. Служебното правоотношение на магистратите действително възниква от сложен фактически състав, но това не означава, че органът по назначението ВСС има качеството работодател, в качеството му на орган по назначението на съответния съдия, а такъв е конкретният съд, в който съдията полага труда си“, пише в мотивите на съда, с което делото е върнато на първа инстанция за ново разглеждане, но вече само срещу районния съд.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
16-ти април
16-ти април
14 януари 2019 9:44
Гост

Уважаеми колеги, запознайте се с Виолета Йовчева, Мая Дамянова и Неделина Симова – съдиите, които НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ! Защото техният работодател СГС няма да може да им свърши тази работа. Защото когато приемаш и подписваш, че на ищцата по цитираното дело работодател е съдът, в който тя работи, дважди това важи и самите решаващи… Та, първо си мисля изобщо има ли законен състав, защото не ги е назначил СГС. Второ, струва ми се, че тези съдии никога не са атестирани – пак съгласно собственото им виждане за работодател – и дължат пари от увеличени заплати на фиска. Няма… Покажи целия коментар »

Гражданин
Гражданин
20 април 2019 0:41
Гост

Работодател е този, който ти осигурява УСЛОВИЯТА за труд. И наема външна фирма Служба трудова медицина за да измери риска при труда ти. И него съдиш, ако се разболееш от професионално заболяване. Кой плаща е друг въпрос. ВСС е външен подбор на кадри!…

Гражданин
Гражданин
20 април 2019 0:49
Гост

А на административния ръководител, май трябва да е ВСС – щото иначе няма кой да му заверява декларацията за ГОДНОСТ давана му от СТМ?!
А междувременно – ВСС никога не са били задължавани да ходят на въобще някакъв психопреглед?! Т.е. никога не са имали право ДА НАЗНАЧАВАТ МАГИСТРАТИ И АР преглеждайки им удостоверенията за психична годност, давани по чл. 162 (6) от ЗСВ!… 30 години ЛУДНИЦА – „ТЕМИДА БГ“, а?!… ;DD

некой си
некой си
14 януари 2019 4:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Четящ
Четящ
12 януари 2019 1:53
Гост

Дело от 2015 г… Правосъдие, какво да се прави?! КС вече се е произнесъл за статута на магистратите, съдия Шекерджийски е написал разумни мотиви към решението си. И е за чудене защо такива магистрати като съдия Йовчева, (пишещи мотиви за 4 месеца!) изпълняват поръчки. Като лаик искам да задам няколко въпроса: Пред кой магистратите се молят да бъдат назначени, пред кой се явяват на изпит, кой ги оценява, кой ги назначава, кой им определя място на работа, кой ги наказва, кой ги атестира, кой ги командирова, кой ги наказва дисциплинарно, кой ги освобождава, кой им определи началните коефициенти в ТАБЛИЦА… Покажи целия коментар »

А.Атанасов
А.Атанасов
05 декември 2020 9:05
Гост

Здравейте,дори не подозирах,за тази дискусия която ми попадна във фокуса на внимание към днешна дата 05/12/2020 Аз съм обикновен работник в склад към днешна дата,но въпреки,че не съм учил право през живота си нито законотворчество,Бог ме е дарил ,/като всеки човек на тази земя/ със интилигентността на човешко същество още от раждането ни в тоя свят. И благодарение на това мога да мисля и разсъждавам,като всеки човек. Затова си позволих да ви кажа,че много уважавам хората,които ползват тази ни човешка способност по предназначение,като вас🙂 Хората които задават въпроси са хората които се интерисуват от случващото се около тях,това са хората… Покажи целия коментар »

legal
legal
11 януари 2019 18:29
Гост

по-голяма глупост не бях чувал тази седмица…проблемът е изместен на битово ниво, а всъщност спорът касае компетентният да актуализира заплатите в сектора орган. а това със сигурност не е председателят на срс

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 12:40
Гост

Сега да видим Районният съд как ще се произнесе.

Минко
Минко
11 януари 2019 12:39
Гост

ВСС си имат достатъчно работа. Защо ги занимават с глупости не мога да разбера?

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 12:30
Гост

Като става въпрос за искове и съдене, може явно да имаш двама работодатели.

Гражданин
Гражданин
11 януари 2019 12:16
Гост

Що за странен и излишен спор? С кого сключват трудов договор магистратите, пък било той и специален? Кой ги пуска в отпуска? Не вярвам да е ВСС.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 12:39
Гост

А, стане ли въпрос за взимане на пари, не можеш да ги спреш да тръбят наляво и надясно колко са ощетени.

Лаик
Лаик
11 януари 2019 12:13
Гост

Който разписва всеки месец ведомостите за заплати, той е работодателят.

Гражданин
Гражданин
20 април 2019 1:10
Гост

Не, който ти разписва декларацията за ГОДНОСТ! В случая няма как адм ръководител да разпише и своята. Той трябва да е служител на ВСС, а тези под него – негови служители