Пилот от популярна нискобюджетна авиокомпания и IT специалист са сред 13-те задържани при мащабна акция срещу разпространението на детска порнография. Тя продължава и в момента, като вече са проверени 20 адреса, от които са иззети телефони, компютри, външни дискове и флашки, съобщиха от прокуратурата.

Зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов обясни, че останалите задържани са собственик на спортен магазин, оценител на имоти, електротехник, мотокарист, общ работник, шлосер и автомонтьор. Те не са се познавали помежду си, но най-активно и почти всеки ден са споделяли порнографското съдържание в обща мрежа.

„Намерихме видеоклипове и снимки, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст между 2 и 10 години. Децата обикновено са от бившите съветски републики или от Далечния Изток, Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия. Надявам се да не се окажат верни опасенията ни за използвани деца и от България. Не бих могъл нито да покажа тези кадри, нито да кажа нещо повече за тях, защото този, който ги види, просто ще трябва да си измие очите“, обясни Сарафов.

Задържаните мъже са на възраст предимно между 30 и 40 години, повечето са семейни, имат деца и са с добри финансови възможности. Вероятно днес ще бъдат повдигнати обвинения на всички задържани, като прокуратурата ще иска да бъдат оставени в ареста.

„Психопрофилът на тези лица показа, че са склонни от виртуалния свят да преминат и в реалния и да посегнат на нашите деца, докато ходят на училище. Личното ми мнение е, че тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото и да спасим децата от тях“, каза още зам.-главният прокурор.

Той обърна специално внимание, че за разпространение на порнографски материали Наказателният кодекс предвижда само до 6 години затвор и в повечето случаи виновните не изтърпяват ефективни наказания, а често се разминават и само с глоби.

Акцията се провежда в София, Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Стара Загора и Хасково, като разследващите подчертаха, че са наблюдавани всички, участвали в разпространението на файловете и те не са анонимни.

„Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него“, добави Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева, поясни, че в един от случаите нидерландец е разпространявал видеозапис, на който момче на 10-12 години извършва сексуални действия с момиче на възраст между 6 и 8 години. В друг случай пък е разпространено видео с възрастен мъж, който осъществявал сексуално насилие над малко момиче, а друг споделял снимки с деца от на възраст от 1 месец до 2 години.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павлина Симеонова
Павлина Симеонова
20 ноември 2022 15:09
Гост

Еййй много го лансират Бобката Сарафов… Гласят го да бъде новия главен прокурор. От месец-два е ежедневно по медиите. Мафията си е избрала новия главен прокурор, а Гешев Каскета ще бъде изхвътлен като малко коте и ще разбере, че слугите във ВСС не са негови приятели, а на собствениците му.

----
----
19 ноември 2022 8:17
Гост

Рекламна кампания на прокуратурата. Толкова апломб за нещо, което й е работата. Все едно готвачка в детска градина да дава пресконференция в присъствието на 5 лелички, че днес е направила супа топчета, децата са яли , а някои са искали допълнително. Поведението на касета и помагачите му е обидно към околните – да ни занимават с нещо, което е елементарно тяхно ежедневно задължение.

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 4:54
Гост

Отклоняват вниманието от Баце – понеже примката се стяга, може отнякъде да лъсне далавера. Занимават ни с престъпления, които абсолютно трябва да се гонят, но изобщо не се закачат никакви други.

Прозрачно е, че са на страната на ГЕРБ и се чудят какво ще стане. Аз изпитвам ужас от такова състояние на подлост и алчност.

Сиййки Мисирки Крумчовци и Дечевци все комосомолци
Сиййки Мисирки Крумчовци и Дечевци все комосомолци
19 ноември 2022 2:48
Гост

Само не разбирам какво прави тук Сиййка от Гоце Делчев и то облечена като кардинал в лила а още по – учудващо е какво прави тук на тази снимка „мъжката Сиййка“- Сарафов

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:00
Гост

Е – суета, къпят се във власт и пари и се опияняват, ние сме като хлапета – тичкаме след тях и ги питаме нещо, а те отговарят важно.

Не разбирате ли, че Сийка държи като кариатида на гърба си престъпността, бори се. Прикриват икономически престъпници, за съжаление за това използват знанията от университета.

А и все пак трябва някъде да си покаже костюмчетата жената.

Бунтар
Бунтар
18 ноември 2022 22:15
Гост

Хванали едни чекиджии и голяма хвалба … че то такова порно си се върти в мрежата от край време. Сега да видим какво ще каже съдът при исканите мерки …

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:06
Гост

Те са боклуци – в това няма съмнение, даже няма оправдание, освен някой психиатър да ги изследва, аз не виждам човещина в детски разврат, надминават и некрофилите, за жалост има такива хора. Въпросът е че как изобщо се стига да има детско порно, трябва почти веднага да се реагира, ама не знам и аз как.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
18 ноември 2022 20:39
Гост

Аз тук искам да повдигна един важен въпрос, който ми изниква. Ако може някой да ми обясни как точно при предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години, се минава само с глоба. На някой му липсват основни познания по наказателно право. Надявам се аз да съм в грешка, ама надали :/

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:13
Гост

Наблюдава порнографски материали, като засягането на общественият интерес е – че – за да гледан нови и нови материали, трябва друг да му ги доставя и т.н. – тоест използват се деца. Самият деец не опипва и не лигави на живо, обаче стимулира други подобни да му предоставят материали.

В този смисъл не е толкова опасен, само е гледал, но има принос в поддържането на такова явление и прочие.

Нисък е интензитета, граничи с мислената дейност, която не се наказва.

Но наблюдаването води до прекрачване на реални граници – затова и се наказва с нещо леко първоначално.

Павлина Симеонова
Павлина Симеонова
20 ноември 2022 15:11
Гост

Като поназнайваща да кажа, че долната граница на наказанието е по-важна, защото въпреки измененията в тези текстове, тя все пак позволява условно осъждане по чл. 66 НК

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2022 14:52
Гост

На тези няколко годинки в пандиза ще са им достатъчни, само трябва
да запознаят съкилийниците им за подробностите на извършеното от тях престъпление. Затворите са си вид изправителни заведения и обитателите им имат примитивно чувство за справедливост, което в настоящата ситуацията би било много полезно за …. превъзпитавяне на тези изроди.

Дичо
Дичо
18 ноември 2022 14:24
Гост

Какъв човек трябва да си за да посягаш на деца между 2 и 10 години!

Гери
Гери
18 ноември 2022 14:26
Гост

Психопат.

Бунтар
Бунтар
19 ноември 2022 21:29
Гост

И как точно са посегнали!? – с гледане на видео ли? Нека да бъдем реалисти и да се носи отговорност за реално извършено, а не да се създава истерия.

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:22
Гост

Това е за презрение и е отвратително.

Хриси
Хриси
18 ноември 2022 14:21
Гост

Естествено, че тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото.

Тихомир
Тихомир
18 ноември 2022 14:22
Гост

Най- добре при бай Ставри.

Чочо
Чочо
18 ноември 2022 14:15
Гост

Тези вече трябва да са в затвора.

Христов
Христов
18 ноември 2022 14:17
Гост

Болни мозъци

Щурчо
Щурчо
18 ноември 2022 14:12
Гост

Щом Гешев го е казал, значи е вярно. Той преди един друг така (Цветан Цветанов) лепеше на хората присъди по свое усмотрение, без съд и присъда.

Любенов
Любенов
18 ноември 2022 14:11
Гост

Понякога наистина някой хора незнаят какво да правят с парите си. Презадоволени са и почват да се чудят какви глупости да правят, не за още пари, а ей така, за развлечение. Защо говоря, че в IT сектора заплатите са необосновано високи и най-вече се дават на хора под 30 годишна възраст. Какво говоря, на хора на 20 се дават заплати от порядъка на 3000 – 5000 лв на месец. Това е нелепо. Той няма устои още.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2022 14:54
Гост

Парите не развалят човека, а му дават възможност той да прояви ценкостите, които изповядва в крайна степен.

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:34
Гост

Ще реализират на следващ етап по-зловещи изстъпления, после ходи ги гони, ще хванат някое реално дете, това са болни хора.

Какво да говорим – това е сатириазис, хормонално, неудържимо и като не са го канализирали, то не е баница – става неудържимо. Полов нагон.

Шестаци има винаги, ако е вродено като психария, няма оправяне.

Не знам, не е хуманно – ама – какво да кажа – трябвало е да се сдържат, защото сега трябва жестокост.

Шарков
Шарков
18 ноември 2022 14:09
Гост

Аз за стюардесите съм чувал от тях самите, че са на наркотици повечето в бранша. За пилотите не очаквах да има такива издънки.

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:40
Гост

Келешлъци, всеки има напрегнати моменти, аз съм се возил в рейс 88 от първа до последна спирка.

Каменов
Каменов
18 ноември 2022 14:09
Гост

Еее…представете си. Возил съм или някой от вас се е возил с Райънеър или УизЕър и този е бил пилот на самолет…

Милена
Милена
18 ноември 2022 14:08
Гост

Излагация. Това с ахора на големи постове. Може ли такова нещо.

Шминко
Шминко
18 ноември 2022 14:08
Гост

Страшната работа свърши Иван Гешев. Изтъпанчили се да се похвалят каква добра работа е свършена. Какви промени искал той, реалните промени в съдебната система трябвало да е по-високи наказания за извършителите. Абе, нали баш прокурорите ти не могат да съставят адекватно обвинение, което да докаже, че извършителя наиситна е извършител. Нали всеки месец в Лекс има статия как прокуратурата ни е осъдена да плати 200 – 500 000 на някой, за който са повдигнати дебилни обвинения, човека е оправдан и е завел ответно дело срещу държава и прокурори. За тези неща нещо да кажеш?

Кирилова
Кирилова
18 ноември 2022 14:06
Гост

Как може такива хора да съществуват

Адвокат
Адвокат
20 ноември 2022 5:57
Гост

Липса на каквато и да е среда и изобщо – уродска работа.

Stratiev
Stratiev
18 ноември 2022 14:05
Гост

Да, определено е грозно и цинично

Бай Митьо
Бай Митьо
18 ноември 2022 14:02
Гост

Боже, ум не ми го побира. Тия хора са за убиване без съд.

Бишев
Бишев
18 ноември 2022 14:05
Гост

А нещо дело да се проведе преди това?

Хансми
Хансми
18 ноември 2022 14:06
Гост

Чакайте вие. Това, че на Гешев хората го казват изобщо не е гаранция, че е вярно. Хайде да се докаже първо. Че Гешев и за Божков говори една неща, ние знаем, че Божков е мафиот, но после в Европа са паднали всички обвинения. Всички!

faustin
faustin
18 ноември 2022 14:44
Гост

Кои обвинения „са паднали в Европа“, ако може да поясниш?

Бойко Атанасов
Бойко Атанасов
18 ноември 2022 21:37
Гост

Тъпак си. Обикновен тъпак.