Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик нареди на кмета на Септември Васка Рачева (ГЕРБ) незабавно да премахне билбордовете на територията на общината, на които тя и други кметове от региона са снимани с кандидата за депутат от ГЕРБ Стефан Мирев. Това става ясно от решение на РИК-Пазарджик (виж тук) по сигнал за нарушение на Изборния кодекс (ИК) при агитацията в предизборната кампания.

Административен съд -Пазарджик обаче отменя допуснатото предварително изпълнение на решението, като изтъква, че за него не са изложени мотиви (определението виж тук). РИК е обжалвала, но до днес жалбата не е администрирана към Върховния административен съд, тъй като не е приподписана от адвокат. Така докато се реши спорът за билбордовете може и да минат изборите.

Комисията прие, че снимките с кандидат-депутат на билбордовете нарушават добрите нрави според чл. 183, ал. 4 от ИК, тъй като са в противоречие с основния принцип в изборите (чл. 3, ал.1 от ИК) – те да се провеждат при равнопоставеност на всички кандидати.

Проверката на комисията е потвърдила, че кандидатът за депутат Мирев е изобразен на 7 билборда в градовете Септември и Ветрен, както и в селата Ветрен дол и Бошуля, на които до него са кметовете Веска Рачева, Христина Венчева (Бошуля) и Радослав Лютаков (Ветрен дол), както и председателят на общинския съвет в Септември Кирил Тодорин.

В решението на комисията се казва, че кметовете изпълняват държавно-властнически функции и имат допълнителни отговорности от морален характер, включително при изразяването на политическите си възгледи и възможността да се направи връзка между личното и служебното им качество.

Комисията подчертава, че моралните принципи и норми не са предмет на правно регулиране и обикновено нормативните актове не ги дефинират, а директно препращат към тях. Тя обаче приема, че има нарушение на добрите нрави, тъй като предстоящите избори са важно събитие и „всякакво вмешателство или внушения, породени от участието на лица, които в достатъчна степен са разпознаваеми като служебни лица, са недопустими“.

С поставянето на агитационните материали с изображенията на кандидат-депутат с кметове и председател на общинския съвет в Септември е нарушена именно равнопоставеността между всички останали кандидати, приема комисията, тъй като те са участвали пряко в агитация.

„Недопустимо е орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите, предвид множеството властнически правомощия, които кметът на община има спрямо гражданите и юридическите лица на територията на съответната община, чрез включването в предизборната кампания на определен кандидат за народен представител“, се казва в решението.

С него комисията реши да бъдат съставени актове на всички изобразени на билбордовете. Тъй като изборите са след малко повече от две седмици, РИК-Пазарджик е допуснала и предварително изпълнение на решението.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
100% за ГЕРБ
100% за ГЕРБ
18 март 2023 7:19
Гост

Само ГЕРБ. Те доказаха, че могат да градят успешна, просперираща и демократична България! Пак те ще спечелят

Глух
Глух
17 март 2023 15:50
Гост

ГЕРБ-Пубертети.

Защо обаче го правят, това е късогледо – хубаво ще вземат всички гласове и – какво се случи с Тодор Живков, ако трябва да сме реални.

Нормалното е – да си вземат шапката – те не носят шапки, а са гладко бръснати.

Както и да е – винаги ще си останем една провинция, което е още от Римско време, а не е било точно така.

Българите всъщност сме доста културни, но ето как се случва всичко.

Димо
Димо
17 март 2023 15:52
Гост

E, не всички са доста културни.

Симо
Симо
17 март 2023 15:47
Гост

И какво като съставят актове на всички изобразени на билбордовете? Хората вече са ги видяли.

Жаки
Жаки
17 март 2023 15:48
Гост

След дъжд качулка.

Щерев
Щерев
17 март 2023 15:29
Гост

И на тези избори пак ще се има купени гласове.

Дичо
Дичо
17 март 2023 15:49
Гост

Както винаги.

Чавдар
Чавдар
17 март 2023 15:26
Гост

Сега ли се сетиха за свободното право на глас на гражданите.

4242
4242
17 март 2023 15:23
Гост

Събрали се от кол и въже с надежда да им върже

Росен
Росен
17 март 2023 15:22
Гост

Съгласен съм, че така се нарушена именно равнопоставеността между всички останали кандидати.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 15:15
Гост

В тези села купуват повече гласове, отколкото могат да спечелят с билбордове.

Чочо
Чочо
17 март 2023 15:23
Гост

Е, то и в градовете е така.

321546
321546
17 март 2023 15:07
Гост

Няма да се научат гербаджиите да не злоупотребяват с власт, да не им е в устава на партията се чудя вече

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 15:13
Гост

Имат окръжно хахаха

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
17 март 2023 15:00
Гост

Че е глупаво – глупаво е. Обаче е важно и чия е инициативата. Щото, ако хората са набрали на кметовете, едва ли е подходящо кандидат-депутат да се снима с тях. Ето, аз например се обзалгам, че кандидатите на ГЕРБ от София няма да се снимат с Данчето.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 март 2023 11:22
Гост

Кое е това Данче? Помня, че един Мухобойко се кле, кле, кле, да не предава софиянци и да бъде кмет цял мандат, пък изкара половин и хукна да лапа на национално ниво. Пък тя на, замества го в това му обещание.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:54
Гост

Интересно решение, стъпващо на добрите нрави.