Антикорупционната комисия наложи глоба от 15 000 лева на кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова заради това, че сама се определила за ръководител на европейски проект и сама си платила възнаграждение от близо 10 000 лева.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е установила конфликт на интереси и, наред с глобата, отнема в полза на държавата и хонорара на кметицата от 9981.46 лв. по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Случаят нашумя преди няколко месеца. На 16 април 2020 г. Столичният общински съвет даде съгласие районите в София, представлявани от кметовете, да кандидатстват самостоятелно или в партньорство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Общият му бюджет беше 5.2 млн. лева. Най-много е получил район „Люлин“ – 462 000 лв., следва „Младост“ – 392 000 лв. и трети е „Красно село“ с 365 000 лева.

Росина Станиславова подписала такъв договор. На 7 май 2020 г. тя определила екип на проекта и със своя заповед се посочила за негов ръководител, възложила си допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа, като най-високата ставка била за самата нея.

На 22 май 2020 г. Станиславова отчела сама за себе си и за трима общински служители положен извънреден труд по проекта. В началото на годината тя отново издала заповед, с който си възлага допълнителни функции за изпълнение и отново си е определила размер на индивидуалната си почасова ставка. Така на финала кметицата си дала възнаграждение от близо 10 000 лева.

С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност“, уточняват от КПКОНПИ.

При изслушването си от комисията Росина Станиславова заявила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район „Красно село“.

КПКОНПИ отхвърлила тезата на кметицата, че управляващият орган е бил запознат с всички участници в управлението на проекта, включително със самоличността на неговия ръководител.

Според практиката на Върховния административен съд, разпоредбите на ЗПКОНПИ не допускат нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. В случая, правилното и законосъобразно поведение е, при наличие на частен интерес, свързан с едновременното упражняване на правомощията ѝ като кмет на район „Красно село“ и дейността като „Ръководител на проект“ по договор, по който същият район е бенефициент, Станиславова да предостави функциите си като ръководител на проекта по европейска програма на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се отведе от изпълнението на правомощията ѝ на кмет. В хода на производството не са открити и данни тя да е отправила запитване към Управляващия орган (като оправомощен разпоредител с бюджетни кредити) дали поведението й съставлява конфликт на интереси“, съобщават от комисията.

Решението на КПКОНПИ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред съда. Ако бъде потвърдено, това може да послужи за основание Росина Станиславова да бъде освободена от длъжност, освен ако Конституцията не предвижда друго.

След като случаят нашумя, „Демократична България“ сне доверието си от Росина Станиславова, която беше издигната за поста от коалицията, защото тя е “създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма”.

18
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Lawyer
Lawyer
10 юни 2021 9:13
Гост

В сряда районната кметица даде пресконференция, на която обясни, че е поела ръководството на проекта, тъй като никой не е искал да се занимае с това, а тя самата е “отговорен човек”.

Станиславова обвини общинския съветник Георги Георгиев в манипулация на писма до „Красно село“, тъй като различни писма пристигали с един и същ изходящ номер и представил документ с невярно съдържание.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 16:42
Гост

Гарантирано от моралистите от Де Бъ – стани, та да седна, аз да крада…

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 12:25
Гост

Още от соца имаме мисленето, че трябва да завлечем с нещо предприятието. Да си вземеш туба нафта ей така, без да те видят. Чувстваш се тарикат. Ориенталско мислене. И сега това се прехвърля в особенно големи размери на присвояване.

Oblena
Oblena
09 юни 2021 12:24
Гост

Явно манталитета ни е такъв. Калпав.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 12:23
Гост

Явно политиката винаги е била повод да облажиш яко. Новите партии, като Да България, ИТН и Изправи се искат да се домогнат до баницата, а не да оправят България. Но ползват машинациите на ГЕРБ за да си изкачат на трона и те да почнат да крадат после.

Kalinka
Kalinka
09 юни 2021 12:23
Гост

Явно не са в час как се крадат евро пари, защото ГЕРБ не можеш да ги хванеш кога и какво са крали. Но в същото време това показва, че от новата партя не са по-различни, като манталитет

Гъливер
Гъливер
09 юни 2021 12:22
Гост

То да е някакъв друг проект, но за хора в неравностойно положение да си делиш пари за теб си…

Серафим
Серафим
09 юни 2021 12:22
Гост

За мен това е много нелепо поведение на тази жена. Не е редно просто

Asparuhov
Asparuhov
09 юни 2021 12:21
Гост

Ето ви го лицето на промяната. От ДаБългария уж са новите лица, а те правят точно така, както прави и ГЕРБ

Саливерстров
Саливерстров
09 юни 2021 12:21
Гост

Пълна гавра е тая жена

Kiril
Kiril
09 юни 2021 12:05
Гост

И какви точно допълнителни функции е извършвала?

Гери
Гери
09 юни 2021 12:06
Гост

Допълнително се е самовъзнаградила за добре свършената работа от нея. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Цецо
Цецо
09 юни 2021 12:04
Гост

Нищо ново за мен. Някой отцепил едни пари, които по принцип са за хора в неравностойно положение. На къде отива тоя свят…

Христо
Христо
09 юни 2021 12:02
Гост

На тази явно не й пука за патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Как не я е срам да спекулира с нещастието на хората.

Kalinka
Kalinka
09 юни 2021 12:25
Гост

Поредната сложена там да прави далавери. Да финансира проекта на Да България. Как после ще ме убедят от Да България, че са честни?

ВВВ
ВВВ
10 юни 2021 14:37
Гост

Ами какво има да те убеждат, я как сме си добре при краденето на ГЕРБ 🙂

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 12:00
Гост

Ето такива са за съд, а не като Иванчева, която се опита да се бори с корупцията в строителния бизнес.

Manoleva
Manoleva
09 юни 2021 12:26
Гост

Иванчева и подляха вода и я натопиха, защото им пречи да си връткат далаверите и да застрояват. А тази ако разписва всякакви разрешителни се сещайте колко ще лежи в затвора и ще я разнасят, като инквизитори по затворите.