Столичен катаджия е осъден окончателно за получен подкуп от 230 лева, след като Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен и му наложи условно наказание от 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок. Полицаят трябва да плати и глоба от 2000 лева и му е наложена забрана да работи в МВР за 3 години.

За присъдата съобщиха от прокуратурата, като поясниха, че тя е влязла в сила, след като не е била оспорена от страните.

Инцидентът, за който е полицаят е осъден, се е случил в ранните часове на 1 ноември 2019 г. в столицата, на спирка на градския транспорт до НДК. Тогава униформеният спрял на пътя кола с младежи, които се прибирали от дискотека, където празнували нощта на Хелоуин. Автомобилът бил шофиран от жена, от която полицаят поискал 230 лева, за да не извърши проверка и да не уведоми дежурния в районното управление.

Полицаят изнудил жената, като ѝ казал, че я грози глоба от 2 000 лв., тъй като е млад шофьор и след 22 ч. не може да шофира без придружител. Предупредил я също, че ще бъдат свалени регистрационните номера на колата и я заплашил, че ще я заключат в районното полицейско управление.

Младата жена се разстроила и се разплакала, а подсъдимият казал, че може да се „измисли“ нещо. Попитал я колко пари има в портмонето, а тя му отвърнала, че са ѝ останали около 50 лева.

Полицаят казал, че до никъде няма да стигнат тези пари и ще си спи в районното и я посъветвал да събере от приятелите си в колата парите им, като предупредил никой да не се обръща назад и да не снима.

Делото срещу полицая е протекло при съкратено съдебно следствие, като той е признал всички факти в обвинителния акт, показа справка на „Лекс“. От мотивите към присъдата е видно, че той е съжалил за постъпката си, а защитникът му е поискал минимално наказание и с аргумент, че подсъдимият е студент в два университета и работи.

Разплитането на случая станало, след като едно от момичетата в колата разказало на баща си, а той подал сигнал в полицията.

За да наложи минимално наказание на полицая, съдът пише, че дава превес на смекачващите вината му обстоятелства и най-вече на чистото му съдебно минало. Според съдия Доротея Кехайова няма нужда и от ефективно изтърпяване на присъдата, а е достатъчен изпитателният срок към нея.

„През този срок подсъдимият ще има възможност да преосмисли постъпката си и да съобрази поведението си със законоустановените порядки в обществото. Същият ще има възможност да се поправи и води порядъчен и законосъобразен начин на живот. Съдът намира, че наложените наказания, включително и лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от три години, чиято строгост е достатъчна за поправянето на подсъдимия, ще въздействат в максимална степен възпитателно и предупредително и върху останалите членове на обществото“, пише в заключение съдът.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ибан Ибаноб
Ибан Ибаноб
08 февруари 2023 11:15
Гост

Мястото и на двамата паразита на държавна издръжка е в затвора. С такива „съдии“ и „полицаи“ в един момент може да се наложи да търсим помощ и справедливост от престъпниците … в смисъл от другите престъпници, за тези спор няма какви са.

въпрос
въпрос
08 февруари 2023 6:54
Гост

Колко милиционера излязоха на протест, против колегата си-изнудвач? Защо няма масови протести на милиционери, поне негови колеги, които го познават против тази изнудваческа дейност?

За пари-по време на милиционерските безредици на 3 и 4 ноември 2015г протестираха незаконно, а колко милиционери протестираха против престъпността в милицията-като случая с изнудвачът?

Защо няма масов милиционерски протест , против тоя изнудвач с униформа?

Ибан Ибаноб
Ибан Ибаноб
08 февруари 2023 11:16
Гост

Почти колкото „милиционера“ не са като тях, че да възроптаят срещу такива…

Хари
Хари
07 февруари 2023 11:45
Гост

Момичето просто не е било наясно с правата си. А да видим как ще я заключи! Нали ще извика адвокат и ще го разкатаят този.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 6:14
Гост

А и да сме наясно с правата си -какво от това, като живеем в диктаторски режим, където правата на хората са смазвани от репресивния апарат, прокуратурата, милицията*? Да напомня беззаконието на МВР -да не се регистрират деловодно жалбите на гражданите. Входящ номер се издава на следния ден, ако изобщо се регистрира жалбата. Гражданин се оплаква на прокуратурата, и прокуратурата …образува досъдебно производство срещу гражданина-според прокуратурата е хулиганство, ако се оплачеш от МВР. Ето този случай, само съдът спира милиционерско-прокурорския произвол: https://old.segabg.com/article.php?id=515299 Да се оплачеш от МВР вече е хулиганство *друг пример-самоскъсания пагон. Милиционер си самоскъсва пагона, това заснето на видео-тоест… Покажи целия коментар »

За случая от протестите
За случая от протестите
08 февруари 2023 6:16
Гост
Щерев
Щерев
07 февруари 2023 11:41
Гост

Поредният! Нищо ново под слънцето. Преди време нали бяха хванали едни катаджии с банкноти в полицейските палки.

Хигиенистка
Хигиенистка
07 февруари 2023 11:43
Гост

А в затворите! Престъпниците получават срещу заплащане даже оръжие.

Възмутен
Възмутен
07 февруари 2023 11:35
Гост

Не е първият, нито ще е последният. Срам за системата!

Симо
Симо
07 февруари 2023 11:34
Гост

Тези 230 лева му изядоха хляба.

ТРАГЕДИЯ
ТРАГЕДИЯ
07 февруари 2023 11:27
Гост

Забрана да работи в мвр за 3 години. Отново българскиа съд доказа че е най-хумания в света. Младежи масово се оплакват че конкурсите за постъпване в мвр са необективни. МВР не само че сте ударили ама копаете надолу.

Ганирска
Ганирска
07 февруари 2023 11:20
Гост

Срамно е за пагона!

Чепилов
Чепилов
07 февруари 2023 11:20
Гост

Определено скандално поведение, няма спор

Арнаудов
Арнаудов
07 февруари 2023 11:20
Гост

Банална случка от родната територия

Пушев
Пушев
07 февруари 2023 11:19
Гост

Няма как да се спазват законите ако имаме такива полицай

Стратиев
Стратиев
07 февруари 2023 11:19
Гост

Друг е въпроса дали и тези моми не са се държали нагло. Ако са на тати момичетата и принцеските

Велимира
Велимира
07 февруари 2023 11:19
Гост

Според мен е редно тези хора да получават по-сериозни наказания

Манов
Манов
07 февруари 2023 11:17
Гост

Това се случва поради ниските заплати на полицая. В Германия не се случва, защото никой няма да си рискува високата заплата за едни 50 или 100 евро.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 11:23
Гост

Не съм съгласен. Това не е до заплата, а до възпитание и разбиране за това кое е редно и кое не. И 10 хиляди заплата да получава, пак ще иска нещо странично да си доката. Все едно депутатите ни или магистрати, които вземат добри заплати не са корумпирани.

Арнаудов
Арнаудов
07 февруари 2023 11:16
Гост

Абе не си е работа да те спре някой…

Милушев
Милушев
07 февруари 2023 11:15
Гост

Друг е въпросът дали ще получи някаква присъда

Бонев
Бонев
07 февруари 2023 11:15
Гост

Класика