Кандидатка за председател на съд забременя и роди, докато Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) насрочи и проведе избора.

Става дума за процедурата за избор на шеф на районния съд в Павликени, която е била обявена на 7 февруари 2020 г. Единственият кандидат за поста – Румена Фоти от Софийския районен съд е подала документи на 6 март с.г.

Докато се стигне до изслушването ѝ пред СК на ВСС обаче съдийката забременяла и родила и в момента е в отпуск за отглеждане на 9-месечното си дете.

И именно този факт стана повод Олга Керелска да пита Румена Фоти дали ще използва целия отпуск по майчинство от две години, или има намерение да се върне по-рано на работа.

Кандидатката заяви, че със сигурност до навършването на първата година на детето ще бъде по майчинство, а после зависи от развитието на малчугана и ако всичко е наред, ще се върне по-рано на работа. Румена Фоти обясни още, че семейството ѝ е във Велико Търново, а Павликени не е далеч и така ще бъде с близките си.

Цветинка Пашкунова заяви, че ще подкрепи Фоти за поста, защото не само отговаря на всички законови изисквания и притежава професионални и нравствени качества, но и съдии от Павликени я подкрепят. „Има и прагматични съображения за подкрепа на съдия Фоти – така ще обезпечим кадрово съда в Павликени и ще удовлетворим желанието ѝ да живее със семейството си, което е във Велико Търново. Надявам се, след изтичане на една година от майчинството, да се върне на работа, да правораздава реално, да поеме функциите на административен ръководител. Тя беше искрена, откровена при излагане на личната мотивация“, отбеляза още Пашкунова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също заяви, че ще подкрепи Румена Фоти за шеф на РС-Павликени. Той заяви, че не се притеснява от факта, че в момента тя е в отпуск за отглеждане на дете. „То е родено през февруари 2022 г., а тя е заявила желанието си за участие в процедурата преди две години. Това, че в момента е в отпуск за отглеждане на дете по никакъв начин не може да бъде основание да не бъде избрана. Обсъждаме професионалните и нравствените качества, а не навлизаме толкова в личното пространство на всеки“, каза Чолаков.

Той припомни, че е имало и други такива случаи, когато ВСС в предишни състави е избирал за председател на съд.

Не намирам проблеми в това, че колегата кандидатства и за да е близо до семейството си. Това е начин също за събиране на семейството заедно. Не това е основният мотив, но тя каза, че има желание да ръководи този съд, съдиите я приемат. Знаем какъв е проблемът в Павликени, имахме проблеми с избора на изпълняващ функциите. С избора на Румена Фоти обезпечаваме кадрово съда в Павликени, избираме председател, който има качества и представи идеи за развитие и събираме семейството. С това решение постигаме три в едно“, каза още Чолаков.

Атанаска Дишева също заяви, че ще подкрепи Фоти като обясни защо този път ще гласува за външен кандидат. И изтъкна, че всички магистрати от РС-Павликени са заявили на общото събрание, че не искат да участват в процедурата, тъй като от 20 години са част от състава, пътуват, за да стигнат до работата и искат да се преместят на друго място. „Не просто нямаме друг кандидат, а и нямаме шанс да имаме“, каза Дишева.

После направи коментар за положението на съдиите-майки: „Поради това, че конкурсът е продължил повече от две години се е случило това, което днес се налага да обсъждаме. Съдия Фоти е родила второто си дете, което е прекрасно. Същото нещо би могло да се случи и след като я изберем и нямаме никакво правно и морално основание да слагаме някакви негативи в това отношение на съдията. По-голямата част от съдиите, поради ред причини, са от женски пол, които е добре да раждат и да отглеждат децата си, нищо, че са съдии. Не бих отчела като неблагоприятен оттенък обстоятелството, че тя в момента ползва отпуск. Така се е случило, то се е случило и поради продължилата повече от две години процедура за избор на председател“.

Олга Керелска обаче заяви, че е смутена от факта, че Румена Фоти в момента е в отпуск за отглеждане на дете и няма да може да встъпи веднага в длъжност. Заради това имала колебания дали да я подкрепи. При все това заяви, че ще гласува положително, защото направила сметка, че ако започне нова процедура, не е ясно колко ще продължи и дали ще има кандидати, а ако бъде обявен външен конкурс за този съд, то той по всяка вероятност ще продължи около година.

Даниела Марчева отвърна, че би било дискриминационно да се откаже избирането за председател на основание това, че съдийка е в отпуск по майчинство.

Така с 8 на 2 гласа (Боян Новански и Стефан Гроздев) Съдийската колегия избра Румена Фоти за шеф на съда в Павликени.

 

30
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 10:49
Гост

Олга Керелска обаче заяви, че е смутена……..

Все нещо е смущава нея!!!

Адвокат
Адвокат
07 декември 2022 6:14
Гост

Пълна налудност.

Размисли
Размисли
06 декември 2022 21:54
Гост

Направо ме е гнус от цветинки, чолаковци, Кояджиковци и всякаква измет в тоя всс, и то не заради този избор, по принцип! Тези хора досъсипаха елементарното човешко достойнство и професионална чест на толкова хора без да им мигне окото! Чудя се, наистина ли си въобразяват, че ще живеят вечно и ще въртят на чакръка на далаверите цялата съдебна система? Сериозно ли не ги плаши нищо?

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 7:55
Гост

Сериозно! Нищо не ги плаши, даже скоро няма да се конституира нов ВСС, като гледам другите нищо не правещи в НС. Чудя се само, до кога гилдията от магистрати може да търпи безобразия на гърба ни?!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 20:52
Гост

излагация за ВСС. неадекватност

Зa протокола Фоти
Зa протокола Фоти
06 декември 2022 16:16
Гост

Идиоти сър, ИДИОТИ!

ПиХ
ПиХ
06 декември 2022 15:21
Гост

Най-готиния съдия, жалко че ни напуска!
♡♡♡♡♡

Андреев
Андреев
06 декември 2022 15:11
Гост

Достатъчно основание да се счита, че ВСС са абсолютни калпазани и не заслужават да взимат огромните заплати, които им се полагат.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 15:11
Гост

А дали пък кандидатката не е бавила нарочно конкурса за да си събере нужните гласове във ВСС.

Георги Ат.
Георги Ат.
06 декември 2022 15:04
Гост

Румена я познам лично и е много свястна. Интересното тук е, че мъжете във ВСС повече й влизат в положението от жените, което е странно …

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 15:10
Гост

Щом ти гарантираш значи всичко е точно.

Георги Ат.
Георги Ат.
06 декември 2022 16:03
Гост

За теб обаче не мога гарантирам, дори ще препоръчам да не контактува с тебе. Всичко е точно!

Заки
Заки
06 декември 2022 14:59
Гост

Разгеле! Не зная какво щеше да прави жената, ако детето й беше вече в първи клас. Нямаше да миже да започне работа.

Бисер
Бисер
06 декември 2022 15:00
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Проблемът с бавенето на конкурсите все още не е решен.

Фики
Фики
06 декември 2022 14:56
Гост

A, не бе! Ще ги чака тя.

Чавдар
Чавдар
06 декември 2022 14:56
Гост

Добре, че се сетиха личното пространство на всеки.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 14:45
Гост

Може да роди още няколко пъти и направо да я слагат за председател на окръжен или на апелативенсъд.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:33
Гост

А, те дорде се произнесат, детето ще е станало колега на майка си.
Ужас!

Ананиев
Ананиев
06 декември 2022 13:23
Гост

Нямам думи

Dani
Dani
06 декември 2022 13:23
Гост

Срамно е да се работи с тази скорост. Ще кажеш, че са били ужасно заети

Николов
Николов
06 декември 2022 13:23
Гост

Ми тя може да си се върне жената.

Harizanov
Harizanov
06 декември 2022 13:22
Гост

Изключителна глупост е това

Пешо
Пешо
06 декември 2022 13:22
Гост

Явно ВСС са имали Мижав Интерес 😀 😀 😀

Лидия
Лидия
06 декември 2022 13:21
Гост

Назовете ми една институция в България, в която да не е същото? В София чакат вече 3 години за купуване на общинско жилище

Роска
Роска
06 декември 2022 15:03
Гост

Късметлии! А аз само 20. Вече си мисля, че няма да стане.

Берова
Берова
06 декември 2022 13:21
Гост

Ниска скорост от страна на ВСС

Бързи и яростни
Бързи и яростни
06 декември 2022 15:07
Гост

Те са особено експедитивни само когато си гласуеат кариерните бонуси.

Шмици
Шмици
06 декември 2022 13:09
Гост

Киселите чички от ВСС какво мислят по въпроса?

Стани
Стани
06 декември 2022 13:22
Гост

Нищо. Вероятно ще прочетат статията и ще гледат със збръчкани вежди

Боби
Боби
06 декември 2022 13:09
Гост

Хахаха много показателно заглавие и случай за работата на ВСС