Членът на съществувалата доскоро Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси Николай Николов е кандидат да оглави новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Той беше предложен за поста от БСП дни след като от ГЕРБ внесоха кандидатурата на Пламен Георгиев, който пък преди това ръководеше комисията за конфискация.

И двата органа, от които идват двамата кандидати, в момента са част от антикорупционната комисия. Срокът за номинации е до края на седмицата, а изборът е с обикновено мнозинство от Народното събрание.

„Внасяме кандидатурата на Николай Николов за председател на антикорупционния орган и даваме шанс на управляващите да докажат, че са искрени в намеренията си за борба с корупцията“, обяви днес зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

Той представи кандидатурата на Николай Николов и заяви: „За всичките тези години няма никакви съмнения относно неговите професионални действия и качества. Името му никога не е било забърквано в скандали“. Бойчев посочи, че най-важните качества, които трябва да притежава председателят на новия антикорупционен орган е да не се поддава на натиск. „Николай Николов е показал това през годините в досегашната си работа“, каза депутатът от БСП.

„Влизам в състезанието за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество преди всичко като професионалист. Включвам се в това състезание не само защото трябва да има алтернатива, а защото трябва да има много задълбочен дебат преди избора относно функциите, които ще има новият орган“, каза Николов. И допълни: „Смея да твърдя, че съм наясно както с действащите режими в материята на конфискацията и конфликта на интереси, така и с петте основни направления, които бяха въведени като инструментариум за борба с корупцията в новия Закон за противодействие на корупцията“.

Николов очерта четири основни принципа, около които ще организира работата си, ако бъде избран за шеф на антикорупционната комисия – равенството на гражданите пред закона, превенцията срещу корупцията, осигуряване на функциониране на органа като професионален и независим и пропорционална намеса в личния живот на гражданитe.  „Държа изключително много на независимостта на органа за борба с корупцията. Превенцията на корупцията е по-важна от използването на репресивния механизъм в антикорупционния закон“, каза още кандидатът.

Конкурентът му за поста Пламен Георгиев беше номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти с основен мотив успехите в работата му като председател на комисията за конфискация на незаконното имущество.

„С работата си той успява да повиши престижа на заеманата от него длъжност и авторитета на комисия, което е установено не само от резултатите, видими за обществото, но и от положителните оценки, дадени от Европейската комисия и от други международни партньори“, посочват вносителите за Георгиев. Те изтъкват подготовката и опита му като прокурор и заявяват, че е уравновесен, почтен и организиран човек.

„Водещите мотиви за тази номинация за професионалният опит и авторитетът, с които Пламен Георгиев се ползва сред своите бивши и настоящи колеги, както и доказаното желание да работи срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защита на основните права и свободи на гражданите и за утвърждаване на страната като модерна европейска правова държава“, заявяват депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 17:34
Гост

БСП играе заедно с ГЕРБ. Внася свой кандидат, за да не остане състезанието с един, за когото отдавна се знае, че ще бъде избран.

Master
Master
14 февруари 2018 17:20
Гост

всичко е ясно за този, който разсъждава сам

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 14:21
Гост

избраният не е ли ясен?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 14:46
Гост

ako izbirat s obiknoveno mnozinstvo tozi na BSP uvisva

Фильо
Фильо
14 февруари 2018 13:25
Гост

Не е за завиждане бъдещият председател. Голяма работа ще падне в мегакомисията, голям тефтер ще трябва да се попълва – удари тоя, забави оня…