Двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев и Николай Николов обявихa, че са готови да минат тест за почтеност, ако бъдат избрани. Те бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание.

В продължение на два часа двамата отговаряха на въпроси на депутатите и на неправителствени организации. А председателят на парламентарната комисия Борис Ячев заяви, че изборът в пленарната зала ще се проведе още тази седмица.

Превенцията на корупцията беше акцентът, който се открои в представянето на Николай Николов, който до преди влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, беше шеф на комисията за конфликт на интереси. „Явявам се днес пред вас, не защото си търся работа, а разглеждам тази отговорност като кауза и предизвикателство. Имам опита и професионалната подготовка, но по-важно е друго – заедно да спрем корупцията в България, не сме нито слаби, нито глупави като нация и държава“, заяви Николов пред депутатите.

И посочи, че най-важното е да бъде създадена обществена и институционална среда на абсолютна неприемливост към корупцията. Николай Николов каза още, че първа задача е да бъдат създадени образците на декларациите за имущество и интереси, които над 10 000 души ще са задължени да подадат по новия закон. „Да изпратим на всеки персонална покана с указания и ще е голям успех, ако никой не изпусне срока за деклариране и не обяви неверни обстоятелства“, заяви той.

Николов изложи и някои идеи за намаляване на корупцията при обществените поръчки. Например – софтуер да проверява тези за над 1 млн. лв., въвеждане на електронни търгове и антикорупционната комисия да определя външните експерти, които да оценяват офертите при големите поръчки.

Пламен Георгиев пък изтъкна успехите на ръководената до скоро от него комисия за конфискация – 28 млн. лв. отнети в полза на държавата с окончателно решение през 2017 г. Борбата с корупцията е моя кауза, заяви той. Акцент в представянето му бяха двете съвместни операции срещу кметове по новия антикорупционен закон, проведени с прокуратурата. Той изтъкна още, че като временен ръководител на новата комисия вече е свършил голяма част от работата по изготвяне на ясни правила за проверката за почтеност, на която ще бъдат подлагани служителите ѝ. „Всичко ще е прозрачно, всеки ще го вижда. Най-важното е да не остане съмнение, че има нещо е скрито-покрито“, заяви Георгиев.

И двамата кандидати обещаха, ако бъдат избрани, да предложат бързо и в срок останалите членове на комисията, които също трябва да бъдат гласувани от парламента. Като Николов заяви, че освен ресори, които ще отговарят на петте направления от дейността на комисията (конфискация на незаконно имущество, конфликт на интереси, публичност на имуществото, оперативно-издирвателни дейности и превенция на корупцията) те ще отговарят и за отделните ѝ териториални подразделения.

Пламен Георгиев пък подчерта, че личният контакт между служителите на антикорупционната комисия и прокурорите е много важен, като съобщи, че вече се провеждат регулярни срещи с обвинител №1 Сотир Цацаров и именно така са планирани първите две съвместни реализации на двете институции.

На въпрос на Кристина Сидорова от БСП дали биха се подложили на тест за почтеност, какъвто законът предвижда за всеки служител в антикорупционната комисия, но не и за ръководството ѝ, Георгиев и Николов отговориха утвърдително.

„Това е добра идея и лично декларирам, че такава проверка може да бъде извършена спрямо мен. Добре е доброволно членовете на комисията да се подложат на нея. Не можем да поставяме по-високи стандарти за служителите от тези към членовете ѝ“, заяви Николай Николов.

„Минавал съм полиграф. Имам готовност да мина проверка на почтеността и ще го направя. Но не мога да се явя сам пред себе си, затова заявявам, че съм готов да се явя пред вашата комисия“, обяви Пламен Георгиев пред депутатите.

Двамата бяха попитани дали ако бъдат избрани, ще предложат конкурента си за заместник. „Професионалното начало ще бъде водещо за номинирането на другите членове на комисията. Пламен Георгиев е специалист с много голям опит в материята на конфискацията, в случай, че е съгласен, моят отговор е „да“, каза Николов. Георгиев обаче заяви: „Аз съм прокурор в крайна сметка. Мястото ми се пази и рано или късно аз ще се върна. Мисля, че моето място е в прокуратурата. Тя доста ми липсва“. А после допълни, че ако бъде избран за шеф на комисията, името на Николай Николов е едно от имената, които ще преценява.

Георгиев и Николов на няколко пъти се наложи да уверяват депутатите, че ще бъдат независими в работата си и няма да се влияят от това кой ги е предложил за поста – първият беше номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти, вторият – от БСП. И двамата заявиха, че са против възможността да се подават анонимни сигнали за корупция.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Суверена като гост
Суверена като гост
07 март 2018 1:22
Гост

Николай Николов и конфликт на интереси.Пламен Георгиев и конфискация на имущество:ами че това е само преместване на едни хора от едно на друго бюро.И ГЕРБ и БСП, все не са уж разбрали, колко много си приличат, дори са еднакво недолюбвани от гражданите.Пък и тезата, че сега изработвали образци на декларации с указания, че нямало да могат да ги изпратят до всеки, че не ще се справят с вярното деклариране-само ДОКАЗВА безсилието и театрото в този закон.И на хората, които ще го ръководят.Госпожи и господа-не с декларации се борят против престъплението на века, умниците.Само глупците си мислят, че ви вярваме –… Покажи целия коментар »

Моля?
Моля?
06 март 2018 17:22
Гост

Какъв е този тест, какво включва, кой го прави? Що за глупост!? Поредното популистко дрънкане на клишета, писна ми.