Правителството освободи днес Петър Харалампиев като председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Предложението е на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. И уточняват, че решението за освобождаването на Харалампиев е прието неприсъствено.

За временен ръководител е определен зам.-шефът в агенцията Димитър Владимиров, който е основният свидетел срещу него.

Петър Харалампиев, главният секретар на агенцията Красимир Томов, сърбинът Марко Стойов и една жена бяха арестувани на 29 октомври. От прокуратурата тогава съобщиха, че досъдебното производство е за организирана престъпна група, която е получавала подкупи и е търгувала с влияние.

Според държавното обвинение през последната година Харалампиев и главният секретар Красимир Томов получавали подкупи директно в кабинетите си, без да се крият, а нуждаещите се от удостоверения за български произход се свързвали с посредници в страната, на които също плащали, за да могат да стигнат до ръководството.

Основно обаче подкупи са били принудени да дават хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура. При плащане, удостоверение се издавало само за ден, а иначе се чакало цяла година.

Част от подкупите били плащани с биткойни, стана ясно на заседанието на Специализирания наказателен съд, който наложи постоянен арест на Харалампиев, Томов и Стойов. Прокуратурата пък освободи от ареста жената срещу парична гаранция като причината за това беше здравословното ѝ състояние.

3
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Прокурор
Прокурор
05 ноември 2018 21:19
Гост

Постоянният арест не е решение. Чакаме присъдата.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2018 21:18
Гост

А коя е жената. Или е анонимна поради здравословното й състояние.

Петко
Петко
05 ноември 2018 21:16
Гост

Нищо ново под слънцето. Злоупотреба със служебно положение.