Правителството взе решение в България да бъде обявена извънредна епидемична обстановка (ИЕО) за един месец – до 14 юни.

„На базата на това решение на Министерския съвет ще издам няколко заповеди, които ще влязат в сила от 0 ч. на 14 май. Те са групирани в четири заповеди. Първата е за противоепидемичните мерки, втората е за преминаването през ГКПП и ограниченията там, третата е за карантината и изолацията на хората при заболяване и контакт с болни, а четвъртата е какво ще остане да работи и кои дейности и заведения няма да функционират“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Той обяви, че в заповедите по същество няма нищо ново – „каквото е било забранено, остава забранено, което е било разрешено – остава такова“.

„Има само две промени – разрешаваме трансплантациите и вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове, съобщи Ананиев. От думите му обаче стана ясно, че забраната за сядане по пейките в парковете остава, като разясни, че за разлика от заведенията на открито, там няма кой да дезинфекцира след като стане една група хора и дойде друга.

По закон извънредна епидемична обстановка е „налице при бедствие, предизвикано от заразна болест, което води до епидемично разпространение с непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, предотвратяването и преодоляването на което изисква извършване на повече от обичайните дейности по защита и опазване живота и здравето на гражданите“.

„Пандемията от Covid-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му“, заявиха от правителството.

От там обясниха, че след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатирана непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, които обуславят министърът на здравеопазването да предложи на правителството да бъде обявена извънредна епидемична обстановка.

Това е процедурата според влезлите в сила близо час преди обявяването на ИЕО промени в Закона за здравето.

Ананиев преразказа на кратко какви са мотивите за обявяване на ИЕО заради коронавируса: „Причинителят на заболяването има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Механизмът и пътищата за заразяване не са открити напълно. Научните среди не са на едно мнение за диагностициране на причинителя на заболяването. Липсва специфично лечение. Няма и специфична имунопрофилактика“.

 

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:12
Гост

Кабинетът обявява извънредна обстановка, а министър председателят се крие като мишка, защото го е страх от някакъв футболен отбор? Срам и позор. Ако българинът имаше капка останало самочувствие, тези правителствто щеше да падне още днес.

хъш
хъш
14 май 2020 7:13
Гост

Султана заяви, че е длъжен да опази раята от смърт и всички ибрикчии и правоверни се вързаха. Ама не е е казал, че ще ни опази от гладна смърт !

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев
13 май 2020 22:37
Гост

Съвсем навременни и резонни мерки, адмирации за здравния министър и Правителството, което реагира адекватно на обстановката.
А за тези, които критикуват и протестират искам да попитам: Вие нямате ли близки в чужбина, знаете ли какво е там?! Хора умират! Опасността е съвсем реална.

Рени
Рени
14 май 2020 1:06
Гост

айде спрете вече искаме на вън а не само дам да седим като луди мани че балове няма дя има и сега ще одължавате и тъпата епидемия спите малко с тие глупости че ми писна вече искаме на вън хоратя дя ходят на работа щото няма кво вече да се яде пари нямат хората да си купят хляб

хъш
хъш
14 май 2020 7:08
Гост

Единствено ибрикчия би могъл да адмирира султана-тиква и шайката везири !А зравния везир, който обявява един ферман, но на другия ден съобщава неговата отмяна, е най-некадърната пионка.

Врач
Врач
13 май 2020 21:02
Гост

Какво очакват след 14 юни, ваксина ли, нула заразени или…? Всичко се прави заради кръчмите, хотелите и да идват всякакви чужденци без да му пука на никой.

Не ми е ясно
Не ми е ясно
13 май 2020 20:55
Гост

Значи, ако има над 100 заразени на ден, ще върнат какво? Тъпаци.

Siktir
Siktir
13 май 2020 20:52
Гост

А! Какво се оказа – извънредно разхлабване на мерките.

Kostov
Kostov
13 май 2020 20:47
Гост

Краят на демокрацията. Точка.

Мунчо
Мунчо
13 май 2020 20:50
Гост

Ако имаш предвид облагодетелстването на всякакъв мутренски бизнес за сметка на здравето на населението, прав си.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:07
Гост

300 000 българи с мутренски бизнес ли са се занимавали, че са останали без работа?!

Док
Док
13 май 2020 20:46
Гост

Изперете си маските, момичета и момчета!

Анонимен
Анонимен
13 май 2020 21:33
Гост

не съм спирал, хайде бай Киро, удри ще изкараме още месец

Песимист
Песимист
13 май 2020 20:45
Гост

Абе няма лошо, като ни повтори Ковида наесен, поне ще знаем какво ни очаква.

Анонимен
Анонимен
13 май 2020 20:42
Гост

Пази Боже, пак се започва със заповедите на Ананиев, дето траят по един час, ужас.

Анонимен
Анонимен
13 май 2020 20:41
Гост

Да го прочете това Ангелкова, дето иска да ни разболее заради печалбите на хотелиерите.

Анонимен
Анонимен
13 май 2020 20:40
Гост

Хайде само преливаме от пусто в празно. От извънредно положение на извънредна обстановка, а президентът да си пише до КС

Koina
Koina
13 май 2020 20:38
Гост

Каквото и да си говорим, адекватно действа правителството, в крайна сметка нищо съществено не се е променило, болните се увеличават.

Дипломат
Дипломат
13 май 2020 20:40
Гост

В Румъния се чудят какво да правят, защото нямат никакви правила и закони след края на извънредното положение там и настъпва правен хаос.