Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията“, съобщиха от правосъдното министерство.

И изреждат девет нови обстоятелства, които според Йорданова ѝ дават основание да поиска оставката на главния прокурор: „Случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото срещу Евгения и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство“, както и случаят „Гебрев“.

В мотивите се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност.

Йорданова се позовава и на решението на КС от 8 февруари 2022 г. и напомня, че в него е посочено, че провиненията, предвидени в чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията, са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители. 

„Тази отговорност на главния прокурор е дефинирана от Конституционния съд като „юридическа отговорност“ и произтича от специфичния статус на административните ръководители, които са най-високо стоящи в съдебната власт. Лицата по чл. 129, ал. 2 от Конституцията са призвани да отстояват и гарантират независимостта, отчетността и авторитета на съдебната власт. За осъществяването на тези високи задължения е необходимо през целия си мандат да спазват изискванията за длъжността, която заемат и да не допускат уронване на престижа на съдебната власт. Ето защо ангажирането на отговорността им за неизпълнение на тези задължения не е обвързано с определени законови срокове, в които министърът на правосъдието да сезира компетентния да разгледа предложението орган, пише Йорданова. 

Както е известно, през лятото на 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе искане за освобождаването на Гешев, което беше прието от мнозинството във ВСС за недопустимо. Мотивът беше, че министърът нямал такова правомощие. Тези теза беше отречена единодушно от Конституционния съд (КС) в решение от 8 февруари 2021 г. То отвори пътя на Йорданова да внесе второ искане във ВСС. Междувременно пък Върховният административен съд задължи съвета да се произнесе и по първото.

Днес Йорданова заяви пред депутатите от правната комисия, че ще поддържа искането на Стоилов и когато преписката се върне от съда, то ще влезе в дневния ред на ВСС.

Още от самото искане изглежда, че преди да бъде разгледано по същество във ВСС отново предстои дебат по процедурата – дали в случая трябва да се приложат правилата за дисциплинарните производства, включващи и специална давност („Дисциплинарно производство се образува със заповед, съответно с решение, на наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от три години от извършването на нарушението“), или други, които Янаки Стоилов определя като близки до процедурата за импийчмънт на президента (повече за мненията в съвета виж тук).

Отговор на въпроса за процедурата не само не може да бъде намерен в решението на Конституционния съд от 8 февруари 2022 г., в което той потвърди правомощието на министъра на правосъдието да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор, но самото и то внася допълнително объркване и дава „хляб“ и на двете тези (решението виж тук).

От една страна в решението се заявява: „Следва да се приеме, че за тях (тримата големи – бел. ред.) важат всички правила за по-общото им качество (магистрати), които не са дерогирани от изрично посочени правила за по-специфичното (висши представители на съдебната власт членове по право на ВСС)“. Т.е. това ще рече, че след като по отношение на процедурата за търсене на отговорност е предвиден само различен орган – Пленумът на ВСС (а не колегиите му) и специално мнозинство (от не по-малко от 17 гласа), то за всички останали въпроси се прилагат общите правила за търсене на отговорност на магистратите. Това са тези за дисциплинарните производства, уреждащи и три години абсолютна давност, която започва да тече от извършване на нарушението.

Същевременно в решението на КС се съдържат и два други коментара, които изглеждат по-скоро в подкрепа на тезата, че по отношение на тримата големи в съдебната власт, не важат правилата по дисциплинарките. Ето какво пишат конституционните съдии: „В изпълнение на принципа на правовата държава би трябвало да има механизъм за подвеждане под дисциплинарна отговорност на всички съдии, прокурори и следователи, както и за ангажиране на отговорността на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор за деяния, които не съставляват престъпление, но са действия или бездействия по смисъла на разпоредбата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Както беше посочено председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение. Същевременно организационно те заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт“. Т.е. КС говори за различен механизъм за търсене на отговорност на тримата големи от този за всички останали магистрати и посочва изрично, че за председателите на ВКС и ВАС и за главния прокурор не могат да се приложат общите правила.

 

66
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
И ко?
И ко?
06 март 2022 3:28
Гост

Гешев ще си го премести от левия в десния крачол.

Смешки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 март 2022 9:06
Гост

Ама тя лично ли е писала искането и основанията за отстраняване на Гешев??
Просто ми е любопитно. Бих искал да видя стила й на изразяване.

Анонимен
Анонимен
04 март 2022 8:43
Гост

В рамките на две години всички власти на страната удариха дъното с липса на конструктивни, рационални и консенсусни за цялото общество идеи. И трите власти възприемат смисъла на работата си като война с някоя от другите. Колеги, прочетете какво пишат някои брюкселски медии за случващото се В България и дали го адмирират.

Съдия
Съдия
04 март 2022 7:36
Гост

Како Наде, хайде дай някоя нова манджа, че ми омръзна претоплената на Киро и Лена. Поне, съм сигурна, че може да чете и преписва, че на горните двама и това им е трудно. Поредния цирк и уронване на имиджа на институциите. До кога? Нима всички свестни и нормални хора, вече ги няма? Мен лично ме е срам от подобни прояви на колеги юристи. А, Вас???

Юрист
Юрист
04 март 2022 8:56
Гост

Всички ни е срам от поведението на Гешев, доколкото може да бъде наречен юрист.

Бай Амед за Иван Каскета
Бай Амед за Иван Каскета
03 март 2022 16:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 март 2022 16:03
Гост

Омръзнало ми е от политическите тролове, които се изсипват като хлебарки върху всяка статия, за да спамят малоумията си. Призовавам Лекс да предприеме мерки срещу всички слуги на дезинформацията. В противен случай няма да остане нито един нормален юрист, който да си дава мнението тук.

Адвоката
Адвоката
03 март 2022 16:32
Гост

Напълно подкрепям. Да си пишат глупостите в кафявите медии на Пеевски, откъдето са дошли. Тук е форум за юристи, а не за политическа пропаганда.

Лошо Седларов .... лошо
Лошо Седларов .... лошо
04 март 2022 7:37
Гост

И на нас ни омръзна прокуратурата да ни залъгва, вече повече от 12 години, че работи в полза на обществото!
И на нас ни омръзна да четем „уж правни“ сайтове, като „Правен свят“, а сега и „Лекс“, които да се стремят всячески да ни промиват мозъците с идеите на престъпници , като Гешев и Цацаров!
Сега може да триете – обида ли е, или нецензурна квалификация?

Анонимен
Анонимен
04 март 2022 10:37
Гост

Визирах най-вече троловете, които са в подкрепа на новото ни правителство, но да троловете на Пеевски също е хубаво да изчезнат, колкото от тях са останали.

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 13:34
Гост

На всички юристи били ясно нарушенията .Като знам, че в България половината население е юристи и че Бюрата по труда да са пълни основно с юристи, ми става ясно, че нищо не е ясно.

Слави
Слави
03 март 2022 9:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Василев
Василев
03 март 2022 8:39
Гост

Абсолютни нарушения. Престъпления дори. На всички юристи ни е ясно това.

В кое поделение Гешев служи като наборен войник?
В кое поделение Гешев служи като наборен войник?
03 март 2022 7:56
Гост

В кои поделения и кога Гешев изслужи задължителната за неговия набор наборна войска повинност?

За кое поделение е мобилизационното му назначение по закона за резерва-въпросът е с оглед актуалната тема за пращането на мобилизационни назначения по закона за резерва?

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 7:49
Гост

Едно от основанията: ,, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища” смях. Няма повече какво да се каже.

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 7:34
Гост

Надежда има двойничка. Приликата е уникална. Направо изумително. Природата ги е правила на ксерокс.

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 9:35
Гост

Бриджит Джоунс ли?

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 10:32
Гост

Двойничката си живее в София, и е също юрист на много близка възраст. Нарочно леко си смени прическата, но само това е разликата-в прическата.

Анонимен
Анонимен
04 март 2022 8:13
Гост

Двойничката сега да не вземе да оттегли искането за Гешев!?

Едуард Сноудън
Едуард Сноудън
03 март 2022 5:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 март 2022 10:33
Гост

Така е! Искаме си Сергей. Може и Жан!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
03 март 2022 4:34
Гост

Прокуратурата не върши работа – най-много да се занимават настървено с някой кокошкар, виж там ги има, но – иначе положението е изтървано, мафиотите се разхождат необезпокоявано и всичко е пунт и пластика. Неясно е и какви закони четат, изобщо има ли кристална яснота – защото се вкарват обвинения налудничави и всякакви. Прокурорът трябва да е на страната на правдата, а не – спорадично да се изявява.

Аз съм скептичен да има професионализъм в прокурорите, според мен се преписват някакви клишета, както и да е.

Дори чужденците знаят защо
Дори чужденците знаят защо
02 март 2022 23:34
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 22:26
Гост

Русата отвръща на удара.
Днес след обявяване на реализацията на Спеца и ДАНС за шпионство Русия реагира срещу Главния прокурор , чрез Министъра на правосъдието на РБ.
Просто съвпадение госпожо министър? Надали!
В петък законопроекта за ЗСВ в НС. Да не излизат още няколко реализации на Спеца междувременно.

С.С.
С.С.
02 март 2022 23:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 март 2022 21:06
Гост

Мутренското заграбване на бизнес за милиони от ОПГ ПРБ по случая „8-те джуджета“ е не нарушение, не престъпление, а престъпление с най-висока обществена опасност, защото престъпникът не само покровителства едно престъпление, а е главно действащо лице в ниго. А това е само един от многото му брутални престъпления.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 22:09
Гост

И кой, доказва, че по него Гешев е правил нещо по джуджетата.
Секретарката е готова Гешев, да й заведе дело за клевета.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 23:11
Гост

Толкова ли не разбра, че ВСС не се занимава със сигнали за престъпления? Питай законодателя защо е така, а недей да плюваш наляво и надясно. За престъпления – към прокуратурата. Брутални, действащи лица, покровителства … Личи си, че нямаш нищо общо с правото. Успокой се, прочети конституцията, НПК, НК и ако не можеш да се справиш не вини другите. Толкова си можеш.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 23:32
Гост

Параграф 22 – Гешев трябва да разследва и обвини себе си за собствените си престъпления. ЕК години наред ни критикува за тази празнота в нашето право, че реално няма кой да търси отговорност от гл. прокурор.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 20:43
Гост

Еха, хубава пародия…..за много неща могат да искат оставка, но за подобни глупости……

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 20:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Комплексарите си приличат
Комплексарите си приличат
02 март 2022 20:37
Гост

Едно комплексирано човече каза преди няколко дни, че било тръгнало на лов за нацистки елементи в Украйна – за да може да се задържи на поста си на всяка цена и да оправдае беззаконията си, въпреки че никой освен приближените му глашатаи не му вярва. Едно друго комплексирано, но и далеч по-тъпо човече явно се е вдъхновило от този пример и е тръгнало на лов за руски шпиони – за да може да се задържи на поста си на всяка цена и да оправдае беззаконията си, въпреки че никой освен приближените му глашатаи не му вярва.

Донован
Донован
02 март 2022 19:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Георгиев
Георгиев
02 март 2022 20:40
Гост

Описаните нарушения са изключително тежки и не само накърняват авторитета на правосъдието у нас, но и осветяват очевидната липса на професионални и нравствени качества у Гешев за поста

Андрей
Андрей
02 март 2022 21:00
Гост

Нарушения ли са това? Googlena, ти ли си?

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 21:06
Гост

Мутренското заграбване на бизнес за милиони от ОПГ ПРБ по случая „8-те джуджета“ е не нарушение, не престъпление, а престъпление с най-висока обществена опасност, защото престъпникът не само покровителства едно престъпление, а е главно действащо лице в ниго. А това е само един от многото му брутални престъпления.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 22:51
Гост

А какви точно са тези „изключително тежки“ нарушения, защото от статията не се разбира.Ако може със същия сесебейски кух патос да ми го обясниш!

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 23:13
Гост

и последният да затвори вратата. Отвън.

Симо
Симо
02 март 2022 18:24
Гост

Браво на Надежда Йорданова!

Красимир
Красимир
02 март 2022 18:26
Гост

Колко души трябва да кажат на Гешев, че трябва да си подаде оставката.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 23:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 март 2022 18:40
Гост

Никога не е късно да станеш за резил.

Студент 5-ти курс "Право"
Студент 5-ти курс "Право"
02 март 2022 18:14
Гост

Не докосвайте, г-н Гешев! Нашият асистент по Наказателен процес, ни организира посещение във ВКП и да се срещнем с Главния прокурор. Толкова шеговит човек, общувахме си с него все едно се познаваме от 10 години.

Тити
Тити
02 март 2022 18:27
Гост

Да, той по принцип е общителна личност.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 18:07
Гост

В искането на русото Наде няма нито едно действие извършено от Гешев. Отговорност се носи за лични действия. Мирише на предсрочни избори. И блондинката знае че това за нищо не става, но гледа да се докаже пред избирателите на ДБ. Които са около 5-6 % от българите с право на глас. Смешници. Вярно каза Киров, че искат да уморят главния прокурор от смях.

Кики
Кики
02 март 2022 19:05
Гост

Месец март Кирчо и Кокорчо май си заминават…

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 20:49
Гост

Заминават на поредната среща с европейските партньори. С които ще си говорят без преводач, за разлика от една проста тиква, която години наред излагаше страната ни.

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 9:43
Гост

А тези само ще я фалират. Пак без преводач.

Тихомир Димитров
Тихомир Димитров
02 март 2022 18:01
Гост

Наистина ли с тези глупости са внесли предложение?! Ами че това не издържа нито от правна, нито от житейска гледна точка.
Смешна и жалка история.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 18:12
Гост

Толкова си могат

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 17:16
Гост

Повя хлад, смрачи се, черни облаци налегнаха земята. Направо си стана страшно. Таз женица много люта, бе! Сега остава да не внася изрезки от вестници и клипове от интернет. За Гугъл обаче може. Той стана запазена марка в Родината. За юмрука на партията – Бойко Рашков също може. Нищо, че никога нищо не му е излизало. Путин е виновен за всичко. Тъжна картинка ще е секретарката на малкия Маджо пред ВСС. Отсега взимам пуканки за пред телевизора. Трудно ще е да защитаваш теза, когато никога не си влизал в съдебна зала. Студено стана. Може и сняг да завали. Путин е… Покажи целия коментар »

съдия окръжен съд
съдия окръжен съд
02 март 2022 17:03
Гост

Всъщност внасянето на искането за отстраняване на Гешев във ВСС зависи от това дали Путин ще освободи Украйна от руските войски. поне аз така разбрах от изказването на министърката пред правна комисия в НС. Допускам, че министър Йорданова има усещането за връзка между поведението на Гешев с войната в Украйна, но с Дечев двамата всеки момент ще установят дали тази връзка е негово противоправно поведение, достойно за дисциплинарно производство.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 16:30
Гост

А какво става с на Янаки Стоилов списъка с нарушения, дето е на Бойко Рашков?

кауза пердута
кауза пердута
02 март 2022 15:51
Гост

И ВСС отново ще затъне в процедурни спорове, накрая ще реши, че става дума за дисциплинарно производство, че са изтекли сроковете за образуване и отново ще спаси Гешко

OMG
OMG
02 март 2022 15:53
Гост

Същественото тук е от коя страна на змийския остров се позиционираш.

467
467
02 март 2022 16:02
Гост

Цацаров нали се върна вече в прокуратурата. Ако не го е направил вече, сега ще измисли схема за спасяването на протежето си

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 16:18
Гост

Хаха, чакай да видим дали има от какво да го спасява.

Чочо
Чочо
02 март 2022 18:29
Гост

Да си купят наколенки тези.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
02 март 2022 15:50
Гост

Дисциплинарка с единствено наказание – освобождаване.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 17:02
Гост

Вуйчо! Ако е дисциплинарка са изтекли всички срокове, но ти няма откъде да го знаеш, защото си вуйчо. За преклузивни срокове явно не си чувал. Не е нещо за ядене, нито за пиене. И въобще защо в такъв правен сайт се появиха такива несретници?

Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
Каскет Каренин, Шрек със стърчащите ушаци
02 март 2022 15:49
Гост

Уволнение и справедлив съд за Каскета!
А какво става със спецправосъдието? Защо се бави закриването
г-жо Йорданова?

555
555
02 март 2022 15:59
Гост

Няма страшно, там и без друго са го ударили на уволнение отдавна.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 16:56
Гост

Със спецовете ще стане същото, каквото ще стане и с Гешев – НИЩО. А ти се успокой, измий си краката, преброй си днешните заработени парички, изпий си хапчетата и си легни!

Джанго
Джанго
02 март 2022 15:46
Гост

Сега Гешев ще каже: аз гоня руски шпиони, а правителството гони мене.

wtf
wtf
02 март 2022 15:49
Гост

Явно не гони достатъчно бързо и ефективно 🙂

Калоян
Калоян
02 март 2022 18:32
Гост

Предвидим е отвсякъде.