За трета поредна година се дава право на университетите да приемат студенти по „Право“ само с резултатите от матурите без да провеждат кандидатстудентски изпити.

Министрите на правосъдието и на образованието Надежда Йорданова и акад. Николай Денков огласиха промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на виеше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, без които това няма как да се случи (проекта на постановление виж тук).

Предложението им е в наредбата да се предвиди, че „за учебната 2022/2023 година студентите се приемат при условията и по реда на чл. 68 от Закона за висшето образование, без да се провеждат писмени конкурсни изпити“.

Денков и Йорданова обясняват, че по инициатива на Министерството на правосъдието с деканите на юридическите факултети в страната е обсъден въпросът за начина за прием в специалност „Право“ през предстоящата учебна година. „В получените становища надделява позицията, че е целесъобразно и през учебната 2022 – 2023 г. да се запази редът за провеждане на приема, възприет през последните две години – при условията и по реда на чл. 68 от Закона за висшето образование, без да се провеждат писмени конкурсни изпити по чл. 4 от Наредбата“, сочат двамата министри.

Освен това изтъкват, че в интерес на бъдещите кандидат-студенти е начинът на прием в юридическите факултети да бъде изяснен и уреден възможно най-рано.

Мотивите на Йорданова и Денков са сходни с тези за първите две обявявания на прием с резултатите от матурите – пандемията от COVID-19 и избягване на струпването на много хора.

„Следва да се има предвид, че подготовката на кандидат-студентите изисква сериозен финансов ресурс и отнема значително време. По този начин кандидат-студентите ще са своевременно информирани за предстоящата кандидатстудентска кампания по специалност „Право“ и ще съобразят своето време и ресурси, както и ще имат възможност да се концентрират в подготовката си за държавните зрелостни изпити“, заявяват още те.

Когато преди две години за първи път Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че няма да провежда изпити по български език и литература и по история на желаещите да учат право, а ще зачете оценките им от зрелостните изпити, това предизвика недоволство с правната общност.

Преди дни в остра позиция Съюзът на юристите постави проблема с качеството на юридическото образование и припомни идеите си как да се подобри то. Една от тях е „да се въведе централизиран тестов приемен изпит. С оглед нивото на средното ни образование някои кандидати не трябва да бъдат заблуждавани, че могат да завършват специалност право, а от друга страна субсидията на съответния ВУЗ не трябва да е обвързана от броя на студентите“ (повече виж тук).

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Vvol
Vvol
11 март 2022 0:45
Гост

Някой, са, влезли, но после 30 години не са излезли от там в съзнанието си.. И се чудя сега, когато виждам как мислят, какво са правили там… Да не говорим, че претенциите в момента са на хора, които са, завършили само един ЮФ, и доведоха до унизителен колапс съдебната система на, страната… Така, че по – малко викове, повече ум

Kircho Ne znam koy si...
Kircho Ne znam koy si...
10 март 2022 19:42
Гост

Ммм, започнах следването си през 2004 г. в ЮФ на СУ. Бях приет на от първо класиране с 5.65 по Литература и 5.85 по История, не си давах много зор в първи курс, по ИБДП бях при Токушев, по ОТП при Димитрина Милкова, не беше толкова сериозно, но във втори курс се прецаках жестоко, когато три пъти ме къса Павлова по ГП. И така бях стигнал до пети курс, завърших с общ успех от следването – 4.88, а от държавните изпити – 5.00. Станах юрисконсулт и като такъв май ще си умрЪ…

Димитър Павлов
Димитър Павлов
10 март 2022 19:28
Гост

За сметка това МОН съкращава всяка година местата – приемаха по 380 човека в „Право“, после до 333 ги свиха, миналата година до 300, тази година казват, че до 200. Целта им е да ги свият до 100 – 50 момичета и 50 момчета, както беше по наше време, е айде, ние бяхме 150 човека.

Оффф
Оффф
10 март 2022 19:20
Гост

Нашият асистент по облигационно право, като видя, че само по 5 човека всеки път се тътрим на упражненията от общо 20 човека група, ни каза – абе, колеги, погледнете останалите колеги, защо идвате и аз не знам, недейте да сте толкова стриктни, всички ще завършите, никой няма да остане без диплома от ЮФ, пък дай боже след време да се видим като колеги във факултета.

Миков
Миков
10 март 2022 19:15
Гост

Понеже Деканът на ЮФ на СУ – проф. Вълчев беше казал, че ще започне реформа в юридическото право, с цел – ТЯСНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ. И в момента се разписва план-графикът като до следващата година ще е готов. Обучението пак ще е 5-годишно, но промяната е в петата година да е изцяло със специализирана насоченост. Всички правни отрасли да се изучават до 4-ти клас с по-малко часове за лекции и повече за упражнения, включително и трите процеса, а вече в 5-ти курс студентите да се разпределят в съответния специализиращ отрасъл, който каквото го интересува – едни към гражданскоправна специализация, други към наказателноправна,… Покажи целия коментар »

Илка
Илка
13 март 2022 10:19
Гост

На мен пък винаги ми е било чудно защо се кандидатства с български и история, при положение, че за правото се иска логика. Ако изобщо има изпити, според мен би трябвало да са вид тестове за интелигентност. Също не разбирам защо е този рев срещу приемането с матури. Сами не признаваме средното си образование ли? Като не признаваме средното, защо си мислим, че висшето е по-добро? Ей такива въпроси ме налягат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 март 2022 17:40
Гост

Абе така като е тръгнало, ще е по-трудно да влезеш в 280 в час пик, отколкото в СУ , специалност „Право“.

Маринко Трънков
Маринко Трънков
10 март 2022 15:49
Гост

Следващата година с оценките от училище да се влиза, предлагам.

Нотариус
Нотариус
10 март 2022 14:10
Гост

Айде голяма работа…. Вие като влизахте с приемен изпит, какво от това? Масово преписване и слушалки в ушите!

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 14:14
Гост

когато ние влизахме , нямаше слушалки …

Нотариус
Нотариус
10 март 2022 17:17
Гост

За Вас може да е нямало, но други ваши колеги са имали!

Anonimen
Anonimen
10 март 2022 13:27
Гост

Направо и изискването за матурите да отменят. Да ги приемат само със снимки–цветни в профил и анфас. 🙂

Мики
Мики
10 март 2022 13:25
Гост

Пълна глупост! И тези ще ми стават юристи.

Лазар
Лазар
10 март 2022 13:26
Гост

Въпросът е какво ще научат за тези пет години.

Калуш
Калуш
10 март 2022 10:24
Гост

Надявам се да се вдига нивото, нали това обещаха ПъПъ

Kote
Kote
10 март 2022 10:24
Гост

Пълна мизерия. Мизерия. Хахаха

Млад мъж
Млад мъж
10 март 2022 10:23
Гост

Много младежи се лъжат, че могат да завършат право, а са тъпи и нямат шанс

Тити
Тити
10 март 2022 13:28
Гост

То и нивото вече така падна. Чудни йористи се бълват всяка година.

Ignat
Ignat
10 март 2022 10:22
Гост

Нивото на обучение в училище е ниско, какво да говорим за после и да стане непосилно за влизане в университет ли?

Бени
Бени
10 март 2022 10:21
Гост

Тук е зор да се запишат всички нещо. После всички завършват, а нивото е плачевно.

Kardamon
Kardamon
10 март 2022 10:20
Гост

Нивото ниско е

Анонимен
Анонимен
10 март 2022 9:31
Гост

Предлагам догодина да се влиза „Право“ с оценки от детската градиа

Жжжжж
Жжжжж
10 март 2022 11:19
Гост

А не може ли вече просто да се записват по ред на заявленията хората?

от прованса
от прованса
10 март 2022 9:21
Гост

Ужас! И знаете ли какви „специалисти“ излизат накрая? Клонящ към 100 процента незнаещи не само правото, но и българския правопис. Да не говорим, че не могат да построят правилно едно сложно изречение. Как ще си пишат мотивите? Но пък самочувствието клони към безкрайност. Гротеска!

Нерешаватепроблемите-задълбочаватеги
Нерешаватепроблемите-задълбочаватеги
10 март 2022 9:11
Гост

Трагикомедия..
Искаме реформа в юридическото образование?
Деветте юридически факултети са прекалено. Отделно от това тези, които завършват “Магнаурската школа” преминават през квази-обучение за 1-2 години през частните университети и “стават ПРАВИСТИ”.
Въведете единен приемен изпит – по подобие на LSAT в САЩ.
Въведете единнен държавен изпит. След новите промени относно придобиване на юридическата правоспособност частично разрешава тези проблеми.
Отменете задочното обучение.
Отменете магистратурата и задължитетелния 6-месечен стаж, защото не функционират и/или променете по начин, по който да се считат впоследствие като юридически стаж, след придобиване на юридическа правоспособност, и изобщо обмислите смисъла на съществуването на този изпит.

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
10 март 2022 9:07
Гост

Пагубно. Жалко за това решение. Същото се явява изцяло необосновано, незакрепено с никакви агрументи.

Аспарух
Аспарух
10 март 2022 9:06
Гост

То с оценките от матурата се влиза откакто има матури, но имаше начетени деца да кандидатстват и с изпит. За да се реши проблемът трябва да се забрани обучението в частни университети, а в държавните да има най-много един поток със 100 човека.

ЕДИ
ЕДИ
10 март 2022 9:03
Гост

Докато няма единен държавен изпит всичко е бошлаф. Като го въведат, ще може да се кандидатства с матурите, както е по цял свят. Но ще се знае, че се държи ниво на финала на обучението

Георги
Георги
10 март 2022 9:03
Гост

При тези условия, всеки родител е длъжен да се отрече от детето си, ако не го приемат в който и да е от деветте ЮФ.

уйде коня
уйде коня
10 март 2022 9:00
Гост

Ми той уйде коня у ряката, както се казва в нашия край. Няма контрол на входа, няма текущ и няма на изхода. Жална ни майка след 10-ина години