Насроченото за утре заседание на Съдийската колегия за гласуване на оставката на Методи Лалов, вероятно няма да се проведе. Причината е отново в липсата на кворум.

След запитване на „Лекс“ от Висшия съдебен съвет отговориха, че 10 от 12-те изборни членове на съвета са в законоустановен годишен отпуск. На работа са само двама.

Няма да има кворум. Само с колегата Боян Новански сме на работа“, каза за „Лекс“ Севдалин Мавров. Той замества представляващия съвета Боян Магдалинчев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е на работа. Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков е в отпуск, но въпреки това ще отиде утре в съвета.

Така на него ще присъстват само четирима души. Заседанието по принцип може да бъде отсрочено от шефа на Върховния касационен съд, което той не е сторил до момента.

Същевременно по информация на „Лекс“ Методи Лалов е успял да изготви актовете си по над 100 дела за около месец. Към момента на подаване на оставката той имаше 122 дела, обявени за решаване и с неизготвени актове като 15 от тях от общ характер, 106 са АХ и едно частен характер дело. В момента са останали 9 от общ характер.

Това ще бъде вторият неуспешен опит за провеждане на заседание на СК на ВСС, на което да се разгледа оставката на Методи Лалов като съдия.

Първото бе свикано от председателя на ВКС за 15 август. Но тогава в залата бяха само четирима души – Панов, Красимир Шекерджиев, Вероника Имова и Даниела Марчева. И не се проведе поради липсата на кворум.

Лалов подаде оставка на 1 август, като посочи, че иска да бъде освободен от съдебната система от 2 септември. В заявлението си той посочи, че за 16 години в съдебната власт е работил за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, „но е ясно, че проблемът е преди всичко политически“. Затова щял да се включи активно в обществено-политическия живот и да работи за политическа промяна, без която не може да бъде извършена съдебната реформа.

По-късно стана ясно, че той е поканен да оглави листата за общински съветници на „Демократична България“.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аман
Аман
03 септември 2019 13:45
Гост

Пуснете Лалов да си иде, че идват избори, ей!

Иван
Иван
30 август 2019 1:37
Гост

Долно ли е да не си прекъсваш отпуската, за да не освободиш съдия, за да не може да участва в политически избори ? Ей така, просто си питам?

Пепи
Пепи
30 август 2019 14:39
Гост

Вероятно е долно да не го освободят дисциплинарно след като е нарушил съдийската си независимост и е изразил пристрастия и обвързаност с конкретна политическа партия.! Вероятно по хигиенни съображения ще гледат да се оттърват от него без шум. Да му мислят тези, които ще го вземат. С нетърпения чакам да видя как ще ги повлече надолу.

Виктор
Виктор
29 август 2019 17:57
Гост

Може за утре да си прекъснат отпуските за 1 ден и да има кворум.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 13:07
Гост

Прав е, че има нужда от политическа промяна. Но ще му е много трудно без подкрепата на останалите.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 13:05
Гост

Ех, Методи, пак удари на камък.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 13:04
Гост

Методи Лалов като съдия винаги е бил перфектен. Въобще не ме учудва фактът, че само за месец е свършил цялата тази работа.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 13:05
Гост

Да, но като ръководител въобще не е такъв. Надявам се да приемат оставката му.

Joe
Joe
29 август 2019 18:43
Гост

Представям си какъв „професионализъм“ ще лъха от мотивите писани на коляно по десетина на ден . С години СРС и СГС няма да се възстановят от август УВО 2019 „Лалов – на прощаване“…. После Отечеството Лалов най-много обича да работи …Халал да им е на политиците новото подкрепление …..

адвокат
адвокат
30 август 2019 6:48
Гост

Лалов не става за ръководител по няколко причини, една от които е липсата на дипломатичност и високомерие към някои, като например към адвокатската гилдия. Пасва на дружинката ДСБ, но интересно дали ще се сработи с брадатия, който не си плащаше членския адвокат.