Софийската градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да „свали“ имунитета на кандидат за депутат, хванат да шофира след употреба на метамфетамини автомобил с чужди номера.

От прокуратурата не посочват нито имената на кандидата за народен представител, нито политическата сила, от която е издигнат, а само, че инициалите му са В. Г.

Случаят е от 2 септември 2022 г., когато около 15.35 ч. в Сливен В. Г. е засечен да шофира след употреба на метамфетамин. Освен това регистрационните табелите на колата, която управлявал, били на друг автомобил.

Според публикации в местните медии, става дума за водача на листата на „Атака“ в града Веселин Георгиев. Пред „Сливенпрес“ той е завил: „Колата беше на майка ми. Стои от години и в петък реших да отида и да я бракувам. Намерих някакви номера, които и сложих. Карах към КАТ, но по пътя ме спряха. Обясних на полицаите къде и защо съм тръгнал. Те ми казаха, че трябвало да ида с тях да ми вземат проби за алкохол и наркотици. Съгласих се, тъй като много рядко пия даже бира и никога не съм взимал каквито и да било наркотици. Затова и нямах никакви съмнения и отидохме в полицията. Тестът за алкохол беше отрицателен, но този за наркотици ми казаха, че е  положителен. Не знам за какво точно, тъй като не разбирам от такива неща“.

„Извършени са разпити на свидетели, изготвена е съдебно-химикотоксикологична (токсикохимична) експертиза, проведени са и други действия по разследването, приложени са писмени доказателствени материали. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на В. Г. за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК и за престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК“, съобщиха от прокуратурата.