Имунитетът на още петима кандидати в изборите може да бъде свален заради разследвания. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който изнесе данни за проверките и досъдебните производства за престъпления във връзка с провеждащите се днес местни избори след като гласува в училище в Пловдив.

„Последните данни за нарушения относно изборите са от 18 часа вчера. Дотогава са образувани 57 досъдебни производства за престъпления – 39 от тях са против политическите права на гражданите, а 18 са свързани с престъпления от лица с имунитет“, съобщи той.

И посочи, че до момента обвиняемите са 10. „Снетите имунитети са 9 – има разрешение за повдигане на обвинение от ЦИК, като още 5 предложения чакат в Съдебната палата“, заяви той, но не посочи за кои участници в изборите става дума.

Иначе прокурорските преписки във връзка с изборите са общо 630, като по 399 от тях вече е отказано образуване на досъдебно производство. По 202 още се извършват проверки, а 29 са изпратени до изборната администрация, тъй като става дума за нарушения – като например неправомерна агитация, по които се произнася тя, а не прокуратурата.

Цацаров припомни, че има дежурни прокурори, към които може да се обърне всеки, които иска да съобщи за престъпление във връзка с изборите. Кои са те и как можете да се свържете с тях вижте тук.

Главният прокурор направи сравнение с предишните местни избори: „Сега имаме 57 досъдебни производства, тогава сме имали 101 и 1355 преписки, по които за 815 е имало отказ“.

Той коментира и следващия етап от процедурата по избор на нов главен прокурор – след като в четвъртък Висшият съдебен съвет избра с 20 на 4 гласа на поста заместника на Сотир Цацаров Иван Гешев, сега президентът Румен Радев трябва да реши дали да подпише указ за назначаването му. „Не можем да кажем кога президентът ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Президентът ще подпише указа, когато го подпише. Това, което очаквам, е следното. На първо място – президентът да изпълни конституционните си правомощия. Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия. На първо място –  не очаквам забавяне. Всяко забавяне първо не е в съответствие със самия процес и второ, ако позволите лично мнение, не е в съответствие с начина, по който работи този президент“, заяви Цацаров.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
28 октомври 2019 9:29
Гост

Сотир ще се развихри. Ще покаже, че още може да влияе на изборите.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 20:32
Гост

Ех, как го подтупва по рамото. Не, че ако не подпише няма да си го преиграят…

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:01
Гост

И аз слушах Радев. Май ще върне указа. И няма да бърза. На негово място щях да го върна на 10 януари догодина

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 10:59
Гост

А президентът каза, че няма да бърза, ще се запознае с всички материали и каза, че отговорността е на Борисов.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 10:39
Гост

zashto nimashe telefoni na prokurori za izbora angeshev da im pusna edin signal

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 10:30
Гост

след 7 г. в софия, той си гласува в пловдив. евалла, майна!

до майната
до майната
27 октомври 2019 10:32
Гост

Да ти отговоря на майчин език, щом така поздравяваш Аман от местен шовинизъм

Рацио
Рацио
28 октомври 2019 9:30
Гост

Сигурно плаща по-малки местни данъци там.

цацаров гласува
цацаров гласува
27 октомври 2019 10:28
Гост

Не това гласуване на Цацаров беше важното, а онова преди 3 дни, дето го направи. Що не си дигнах чуковете от тая държава преди 20 години…

хахаха
хахаха
27 октомври 2019 10:25
Гост

Eeeee, не го ли питаха: За какво гласувахте, г-н Цацаров? И той да каже за по-добро бъдеще за Пловдив? Направо нямам думи

все тая
все тая
27 октомври 2019 10:34
Гост

то пък за указа за гешев е много умен въпрос, какво очакват да отговори – радев, подписвай, иначе кауш?!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 10:24
Гост

още е много рано за сравнения. денят едва започва.