Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май, след като депутатите приеха предложението на Министерския съвет. То бе подкрепено от 122-ма депутати от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ДПС, „Воля“ и „Атака“, а 47 народни представители от БСП гласуваха „въздържал се“.

Първоначалният срок на извънредното положение беше до 13 април, но предложението за удължаване дойде след прогнозите на Националния оперативен щаб, че пикът на коронавируса се очаква около и след Великден.

Още в началото на обсъжданията, от БСП предложиха точката да бъде отложена и евентуално продължаване на извънредното положение да бъде обсъдено около 10 април, непосредствено преди да е изтекъл срокът на настоящото.

„Има още 10 дни и ни се струва, че разглеждането е преждевременно. Всеки ден удължаване трябва да е много внимателно обмислен“, каза депутатът от левицата Крум Зарков. След като предложението не беше прието, от „Обединени патриоти“ и БСП предложиха пък извънредното положение да бъде удължено само до 30 април.

Основните мотиви на социалистите бяха свързани с липсата на представен от управляващите анализ, който да налага удължаване с цял месец. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че при първоначалното обявяване на извънредно положение на 13 март, премиерът Борисов е обещал преди евентуално удължаване на срока, да бъде в парламента, да осъдят ситуацията и да направят анализ.

„Поредно неизпълнено обещание. Искате формално увеличение с един месец, не искате да давате обективна информация, не давате анализ, не искате да обсъждате“, каза Нинова.

„Очакваме до 10 дни ще падне заболеваемостта, така ли?“, отговори пък Менда Стоянова от ГЕРБ и добави, че при още един месец гласувано извънредно положение, бизнесът и хората ще имат по-голяма яснота какво ще се случва през това време, за да могат да планират действията си.

Здравният министър Кирил Ананиев се включи в дебата и подчерта, че Европа е най-засегнатият континент, а измеренията на коронавируса още не могат да бъдат прогнозирани.

В подкрепа на предложения проект на управляващите се обявиха от ДПС и „Воля“, като Веселин Марешки дори поиска извънредното положение да е безсрочно и да продължи до овладяване на кризата.

„Когато-тогава, защото утре може да не можем да се съберем“, каза лидерът на „Воля“, след което пък влезе в остър спор с депутат от БСП и го нарече „изрод“, но се размина без наказание, каквото настоятелно искаше Корнелия Нинова.

Георги Гьоков от БСП пък изрази разочарование от крайно рестриктивните мерки, които според него не са и ефективни.

„Извънредните мерки трябва да са адекватни, за да не изгорим юргана заради бълхата“, каза Гьоков и добави, че мерките за справяне с икономическите и социални последствия пък „хич ги няма“.

„Искате да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, магазините, кафенетата и да пуснем хората да ядат и да пият, за да може да се възроди този бизнес. Може би и други неща, които не мога да разбера. Само че след това сигурно изобщо няма да има нито кой да яде и пие, нито кой да му готви“, отговори Менда Стоянова.

Александър Ненков от ГЕРБ пък попита опонентите си какъв анализ искат, след като премиерът Бойко Борисов и Националния оперативен щаб са „всеки божи ден по телевизията“.

„Според мен няма нито един човек, който да не знае колко са жертвите, заразените и какви са мерките. По-ясен анализ от това, че задържаме положението и че трябва да продължим с мерките, няма“, каза Ненков. Колегата му от ГЕРБ Тома Биков пък атакува президента Румен Радев, който каза, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение до момента.

„Точно в кризата нямаме президент! На нас не ни трябва този и той ще бъде сменен“, заяви Биков.

Дебатът приключи с изказване на финансовия министър Владислав Горанов.

„Спорът ни е за две седмици, които са политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта са цялото ѝ проявление от заразата до смъртта на някой уязвим. Няма да излезем от кризата с отмяна на извънредното положение“, каза Горанов.

До момента в страната регистрираните заразени са 485, а починалите са вече 14. Продължава и ръстът на заболеваемост в света, като общият брой на заразените надмина 1 милион. По-рано премиерът Бойко Борисов каза, че мерките и ограниченията трябва да останат, докато в страната не бъде отбелязан траен спад на заболелите.

„Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план Бе, Це и т.н. Единственото доказано, това, което и съветът (одобри б.р.), безспорно подкрепено от всички,  световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент“, каза Борисов.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Костов
Костов
03 април 2020 20:45
Гост

Проблемът е в алчния, некадърен български работодател печалбар и мошеник.

Възмутен
Възмутен
03 април 2020 20:47
Гост

И в циганите, върнали се от Европа, безотговорни, нагли, без осигуровки, не плащат данъци, не им пука за никой.

самоубийците
самоубийците
03 април 2020 20:48
Гост

Да ви кажа – Графът е изцяло затворен, магазините могат да работят, но са предпочели да затворят. Те се самоубиват, вместо да обявят разпродажби, да привлекат клиенти! Ако ми дават големи намаления, ще вляза, нищо, че е криза

Булгар, булгар
Булгар, булгар
03 април 2020 22:09
Гост

Графът бил затворен. Такива като теб трябва да ги глобяват, вместо да им предлагат намаленея.
Тръгнал Бай Ганьо по време на пандемията магазините да обикаля.

Муци
Муци
03 април 2020 20:48
Гост

И в госпожа Лъжа.

обективен
обективен
04 април 2020 9:42
Гост

Поставянето на всички от дадена категория жраждани под един знаменател, е проява на краен субективизъм. Във всеки бранш, отрасъл, категория има достойни и недостойни граждани. И на съвкупния български народ не бива да бъдат приписвани лоши качества. Отделен въпрос е какъв е процента на негодниците. За голямо съжаление в България той е голям. И така е открай време. Именно това е провокирало обобщенията на едни от най-известните българи: „Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат“ (Петко Славейков); „Българинът е муха със самочувствието на аероплан“ (Димитър Подвързвачов); „Европейци сме ний, ама все не… Покажи целия коментар »

спасете бизнеса
спасете бизнеса
03 април 2020 20:44
Гост

Стига сте се занимавали с глупости РЕАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ ЗА ПОДКРЕПА дайте! Пари за работещите. Живи, кеш, а не измидлици 60 на 40, 23 на 77 и накрая всички на майната си

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 20:41
Гост

А след това и до 13 юни.

covid
covid
03 април 2020 20:45
Гост

хайде стига, пепел ти на устата. да идва жегата и да го убие този вирус

генерало
генерало
03 април 2020 20:41
Гост

Генерало ще ни спаси – накрая ще сме живи дите, ама половината полуумрели от глад

Киро
Киро
03 април 2020 20:40
Гост

И все пак трябваше да се изчака до 30 април и после да се преценява.

анонимен
анонимен
03 април 2020 20:40
Гост

Хайде сериозно – 13 май е съвсем нормален срок. Няма да му отпуснат края преди пика на епидемията

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 20:39
Гост

Добре, бе…