Окръжен прокурор от Пловдив беше избран за ръководител на районната прокуратура в града. На заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) Петър Петров беше подкрепен за поста със седем гласа „за“ срещу един глас за опонента му – досегашният шеф на РП-Пловдив Чавдар Грошев, подкрепен само от Евгени Иванов.

От изказванията на членовете на колегията стана ясно, че е необходима по-голяма твърдост, защото имало междуличностни отношения в районната прокуратура и застой в работата. А Петров бил млад и енергичен човек, който може да даде нов импулс за сметка на „рутинирания“ Чавдар Грошев.

Петър Петров е бил военен следовател от 2005 г. до 2017 г., когато е назначен за обвинител в окръжната прокуратура в Пловдив. Пред кадровиците той обясни, че иска да работи с млади, амбициозни и енергични хора и затова участва в процедурата.

Чавдар Грошев е бил следовател за година (2005-2006 г.), а от тогава вече 17 години работи в районната прокуратура в Пловдив, като през последните пет е и административен ръководител. Той отбеляза постиженията по време на управлението си и какви биха били приоритетите му при евентуален втори мандат.

След изслушването на двамата, главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще подкрепи Петър Петров като направи изричната уговорка, че и двамата кандидати са изключителни професионалисти.

Гешев заяви, че като главен прокурор е установил, че има междуличностни отношения и напрежение в микроклимата в РП-Пловдив, което вероятно е в резултат на това, че не им се е обръщало достатъчно внимание. „Този аспект от работата е изключително важен, тази част от работата на административния ръководител, която не влиза в статистики и доклади, е важна, защото той трябва да е близо до колегите си, да ги подпомага, да сплотява екипа и вратата му винаги да е отворена за колегите. Защото колкото и да са добри резултатите на пловдивската прокуратура, няма как в един момент определени отношения да не рефлектират в някаква степен на работата на съответната организационна единица. Заради това смятам, че колега извън колектива на районната прокуратура, но част от пловдивската прокуратура ще може да подобри съществено микроклимата, а от там и да има по-добри резултати в работата“, заяви Гешев и отново отбеляза, че това е принципно становище и в никакъв случай не се отнася до качествата на Чавдар Грошев.

Това, че ще подкрепя колегата Петров не е лоша оценка за колегата Грошев. Но за да си административен ръководител се иска и повече твърдост и заради това моята подкрепа ще бъде за Петър Петров“, изтъкна Гешев.

Йордан Стоев също каза, че ще подкрепи Петров. И той направи уговорката, че изборът е труден, защото и двамата кандидати са се представили добре. Но при Петров видял критично отношение, което би помогнало за бързото преодоляване на проблемите и застоя в работата. „Това може да бъде преодоляно при един външен, реалистичен поглед, какъвто има Петров“, заяви Стоев. Той допълни, че Петров имал и новаторски идеи, които харесал, а именно въвеждането на електронен достъп до делата и преписките, което, по думите на Стоев, ще доведе и до по-бързото решаване на производствата.

Обвинителят от ОП-Пловдив получи подкрепа и от Стефан Петров, който също посочи, че двамата кандидати са добри професионалисти. Петров отбеляза, че Чавдар Грошев е „рутиниран“ обвинител, който 17 години е в районната прокуратура в Пловдив. „Но мисля, че е време за промяна. 17 години в един орган и то в РП-Пловдив са много години. Тази прокуратура е втората по големина и една от най-натоварените. Да си неин ръководител изхабява и заради това ще подкрепя Петър Петров, който е по-млад, нахъсан, енергичен и ако го изберем, може би резултатите на районната прокуратура в Пловдив ще се подобрят още повече. Външен човек би придал нов импулс“, каза Петров.

За разлика от колегите си, Евгени Иванов заяви, че ще подкрепи Чавдар Грошев. Той сподели, че двамата са работили активно в Асоциацията на прокурорите в България и се е убедил в качествата му. Иванов допълни, че Грошев е безспорен професионалист, умен и мъдър, познава проблемите на районната прокуратура в Пловдив, а достиженията през първия му мандат са красноречиви за качествата му.

Със 7 гласа „за“ ПК на ВСС избра Петър Петров за шеф на РП-Пловдив.

Главният прокурор обяви резултатите от вота на двамата кандидати и отново изтъкна, че това не е оценка за работата на Чавдар Грошев. „Изключително труден избор. Вярвайте, че Петър Петров спечели с фотофиниш“, обърна се към кандидатите Иван Гешев.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Слугинаж
Слугинаж
09 февруари 2023 11:40
Гост

Скромните прокурори са тези, които си вършат съвестно работата, не търсят публичност и медийни ласки. Те си гледат задълженията, а не като въпросния слуга.

Тотална каскетизация...
Тотална каскетизация...
09 февруари 2023 9:59
Гост

Няма какво повече да се каже! Щом е фаворит на Каскета значи нищо не става от него! Да му мислят в ОП-Пловдив що простотии ги чакат в следващите години!

Свидетел
Свидетел
09 февруари 2023 9:19
Гост

Специално в РП-Пловдив е пълно със завист и интриги. Там се е събрала една плеяда от клюкари, която няма разваляне. Имам колега, който работи там и се оплаква много. Казва – веднъж не случихме на административен ръководител, който да сложи нещата в ред. Завист, злоба и клюки. А в Апелативната прокуратура в Пловдив е майка плаче, грамофон свири. Там, който и да отиде все го нарочват, изобщо думи нямам.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 8:13
Гост

Двамата са започнали през 2005 според статията, само че единият 12 години е подпирал бюрото като военен следовател, а другият пак толкова е работил ката прокурор! Е, за каква енергичност говорим? Сега това ли се наложи като синоним на връзкар-парашутист. Така нареченият млад и енергичен, явно нещо се е напрегнал за 5 години да трябва да работи в ОП Пловдив. Впрочем рутината не е недостатък, другото име е опитност, устойчивост и упоритост, която се изисква да си прокурор в РП, а какво остава в Пловдив!

REGARDS
REGARDS
09 февруари 2023 0:22
Гост

Що за победа с „фотофиниш“ е това при 7:1 гласа ?!? От ВСС пак си правят експерименти! Дано е за добро, защото иначе микроклимата не се лекува само със замяната на една кликас друга…

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 22:13
Гост

От професора, академика и учения от БАН в института назначиха тоя с връзките.
Просто споделям.
Не държа да има общо с темата.

Запознат
Запознат
08 февруари 2023 21:17
Гост

Аз пък си мисля,че и двамата са…..маскари. Гешев – също.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 20:39
Гост

Още едно военно недоносче на петък служба…..

Любител
Любител
08 февруари 2023 17:57
Гост

Не ги познавам, но гледам, че и двамата са започнали работа през 2005 година, ако информацията е вярна. Каква разлика в рутината и възрастта видяха толкова членовете на прокурорската колегия на ВСС ?

Андреев
Андреев
08 февруари 2023 17:36
Гост

От военен следовател отишъл в Окръжна Прокуратура и от там ръководител на районна Прокуратура. Честито на печелившите!

Политикът
Политикът
08 февруари 2023 16:58
Гост

Политикът Гешев, участващ с ДПС партиец в политически форуми, отразявани от пресцентъра на прокуратурата, по време на ползван от него ОТПУСК, взема решения по кадрови въпроси в прокуратурата. Колеги, прокурори, това ли ви е независимостта?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 11:21
Гост

ми кво мрънкате бре ,ми явно и новият ръководител също симпатизира на ДПС, това е съвсем достатъчно за длъжността „ръководител“. Сравнение като стаж-маж, опит, знания, авторитет -„бош-лаф“ по тези земи. Успех на прокуратурата на РБ и на съдебната система в цялост

Като партиен пленум в Северна Корея
Като партиен пленум в Северна Корея
08 февруари 2023 16:58
Гост

Този път явно е имало прилив на мозъчна дейност под каскетите – за цвят са решили 1 да гласува за другия кандидат, въпреки че избраният е бил ясен предварително.

Краси
Краси
08 февруари 2023 16:39
Гост

Аз не виждам нищо лошо в рутината.

Чочо
Чочо
08 февруари 2023 16:33
Гост

Колкото и добър да е в попрището си, факт е, че ще бъде подчинен на Гешев.

Хари
Хари
08 февруари 2023 16:34
Гост

Което никак не е добре.

Бисер
Бисер
08 февруари 2023 16:28
Гост

Надявам се този избор да доведе до бързото преодоляване на проблемите и застоя в работата.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 16:15
Гост

Подкрепа за Иван Евстратиев Гешов, единствената надежда срещу кръга „Капитал“ и олигарсите

На всяка свиня й идва Коледата
На всяка свиня й идва Коледата
08 февруари 2023 16:58
Гост

Шиши, ти ли си?

Гешев = радост2
Гешев = радост2
08 февруари 2023 16:07
Гост

„рутинирания“, „нов импулс“, „напрежение в микроклимата „, „спечели с фотофиниш“…

…искам всички във ВСС да бъдат тествани за употреба на наркотици. Тея нещастници прокурор ли изибират, или са на кастинг за Биг Брадър/Гласът на България?

Тва е абсолютна подигравка с българския народ!

Харизанов
Харизанов
08 февруари 2023 16:05
Гост

Добър избор бе

Чавдар
Чавдар
08 февруари 2023 16:31
Гост

И аз мисля така.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
08 февруари 2023 18:02
Гост

Кое му е доброто бие?

Чулев
Чулев
08 февруари 2023 16:05
Гост

Все тая е кой е. Подчинен е на един мръсен каскет. На един немит каскет

Кирилов
Кирилов
08 февруари 2023 16:04
Гост

Като е млад ще е по-лесен за манипулация? Или ще е по-трудно, точно защото е млад. Ще видим

Друмев
Друмев
08 февруари 2023 16:03
Гост

Парадоксите на това ВСС са неограничени

Юлиян
Юлиян
08 февруари 2023 16:35
Гост

Време им е да си ходят.

Лелепи
Лелепи
08 февруари 2023 16:03
Гост

Пошлостта… това е сладък път към адаа…

Вълдобрев
Вълдобрев
08 февруари 2023 16:36
Гост

Не един го е извървял.

Крум
Крум
08 февруари 2023 16:03
Гост

Глупави доводи.

Данаил
Данаил
08 февруари 2023 16:39
Гост

Като не могат да намерят други.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 16:03
Гост

Членовете на ВСС изпитват носталгия по това, че те не са млади вече ли?

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 16:02
Гост

Глупости с марка ВСС

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 16:02
Гост

Няма да става сервитьор или актьор. Въпросът е справя ли се със задачите, а не дали е млад и енергичен

Необходими качества
Необходими качества
08 февруари 2023 17:00
Гост

Уменията като сервитьор са полезни за заемащите ръководни длъжности в съответната система, а като актьор – за най-главната такава

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 16:01
Гост

Принципно идеята да е млад и енергичен не е лоша