Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления, или лекар за оказана помощ на болен престъпник. Точно такъв е моят случай – разследват ме заради открита от мен адвокатска сметка за клиент, декларирал пред мен, че парите му нямат престъпен произход… След моя случай, вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. Това заявява бившият член на Висшия съдебен съвет, понастоящем адвокат Иван Димов в изявление, изпратено до „Лекс“ от съпругата му Антонина Благоева по повод вчерашното решение на апелативния съд в Пловдив той да бъде задържан незабавно и предаден на властите в Австрия (пълния текст на решението виж тук).

Бившият член на ВСС беше задържан на 3 февруари по европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена в Австрия, където срещу него е започнало разследване за пране на 170 000 евро, за което може да бъде осъден на до 10 години затвор. Парите постъпвали в адвокатската му сметка от негови клиенти и той ги превеждал в други банки по сключени от тях договори.

Окръжният съд в Пловдив отказа да го предаде на Австрия, но вчера апелативният съд в града реши Димов да бъде екстрадиран  и той беше задържан още в залата (виж повече тук).

В изявлението си Иван Димов казва, че не вижда друга причина за екстрадицията си, освен политическа.

Всяка политика трябва да се съобразява с правото и никога правото не трябва да се нагажда към политиката. Политиката трябва да коленичи към правото!” Това е написал Имануел Кант в края на 18 век. За съжаление днес, в началото на 21 век, виждаме как правото коленичи пред политиката. Не виждам друга причина, с която да се обясни екстрадиция за действия, извършени от адвокат при изпълнение на служебните му задължения, още повече при наличие на категорични факти, че деянието, което е обект на проверка, е извършено в България. В нито един момент не съм имал повод да се усъмня в дейността на своя клиент или в произхода на неговите средства. С повдигнатите към мен обвинения се отъждествява работата ми като адвокат с деянията на клиента. Всички действия, около извършването на ареста ми показват тенденциозност и пораждат съмнения за политическа поръчка“, пише Димов.

Той изразява недоумение как е възможно Австрия да прилага правни практики, които по думите му нямат общо с духа и принципите на демократичните закони. Според Димов ако се следва логиката на австрийската прокуратура, банките също трябва да са съучастници в престъпна дейност.

Димов посочва, че с действията срещу него се нарушават професионалните права, честта и достойнството на един български адвокат. Той цитира Основните принципи за ролята на адвокатите, утвърдени на 7 септември 1990 г. от Осмия конгрес на ООН за превенция на престъпността и отношение към правонарушителите. Според тях държавите трябва да гарантират, че адвокатите ще могат да изпълняват всички свои професионални задължения в среда, свободна от заплахи, пречки, сплашване или каквото и да е друга форма на неправомерна намеса, че няма да бъдат преследвани, съдени или санкционирани за действия, изпълнени в съответствие с признатите професионални задължения и норми.

Принцип 18 от Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите изрично забранява отъждествяването на адвокатите с техните клиенти. След моя случай вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. До скоро мислех, че в Европа всички ние – адвокати, съдии, прокурори – коленичим само и единствено пред правото. Вече не съм сигурен в това“, заявява Иван Димов.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Армагедон
Армагедон
28 март 2023 9:29
Гост

Българската правосъдна система е пародия на Съд. Важното в нея е Аз(ът.) Понякога се стига до такива правни абсурди в делата,че навяват на идиотия. А великия основател на медицината, е каьал:“На първо място не причинявай вреда“.

Веселина Демирева
Веселина Демирева
28 март 2023 0:41
Гост

„Не сме народ, не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша…“ 1875г. П.Р. Славейков
Това е българската действителност, това са магистрати, прокурори, юрист и целокупния български народ! Слугинаж и навеждане, поклон пред тези „велики българоубиици, велики съдии, навеждайте се и поклон до земята“, покланяйте се и Господ да съди Вас!
Правова държава :))))))))), 45 години може би имаше правова държава, сега НЕ!

Криси
Криси
27 март 2023 0:44
Гост

Тези сметки не могат да се запорират, не могат да се пипат от НАП, и не са само за такси по съдилища, мога да купувам примерно имоти или каквото друго си поискам. И дъвки мога да му кажа на адвоката ако искам да купи с тези пари по сметката. Кой казва, че не може да тегли и в брой на каса. Не ми се идва в България, правя превод по доверителната сметка, която адвоката е открил. Или имам много задължения, които съм избухал в такава сметка и си живея с интернет банкирането, без да занимавам адвоката постоянно. Нито има как… Покажи целия коментар »

Pancho
Pancho
24 март 2023 12:52
Гост

ай сиктир бре… що аз не отварям сметки за клиенти??? ми щот не ми е работа!!!

Криси
Криси
27 март 2023 0:47
Гост

Може би първата стъпка е да имаш клиенти и втората да знаеш какво правиш в малка дребна елементарна степен.

maluma
maluma
24 март 2023 11:25
Гост

значи дойде този преломен момент, досега можеше да не се бръснем, но отсега ще ни бръснат без сапун

Глух
Глух
24 март 2023 9:14
Гост

Не знам, адвокатската сметка е само за пари по дела и това е – по нея се получават – пари за хонорар, пари за сделка на клиент – също – защо не – нотариусите също взимат пари и ги раздават после, ЧСИ също.

Но ако е правел трансфери – не знам. Просто не е трябвало да излизат от сметката му. Както и да е.

Но в едно е прав – адвокатската професия е обречена, конкретно при такива атаки – то е по-приятно нещо друго.

адвокат
адвокат
24 март 2023 9:17
Гост

Нима?
(3) По клиентската сметка могат да се превеждат суми за:
1. заплащане за разноски, държавни такси и данъци на клиента;
2. (доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) заплащане на хонорари на лица, различни от адвоката или адвоката от Европейския съюз;
3. (доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) извършване на сделки и действия от името и за сметка на клиента съобразно сключения договор между клиента и адвоката или адвоката от Европейския съюз;

Глух
Глух
24 март 2023 11:09
Гост

Хубаво – но ето каква е практиката.

Впрочем аз никога не съм правил сделки чрез сметката. Не се е налагало.

Правото е много далеч от правото – в момента не се разбира кой-кой е – каква е сделката.

Навремето на изпит по Облигационно право ни караха да отидем за кафе – уж на професора му се пие и – носиш кафето и те питат – сега – това каква сделка е – поръчка или какво, да разбереш понятията – дават ти пари – ти купуваш.

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
24 март 2023 16:34
Гост

Пари за хонорар по адвокатска сметка? Ти да видиш. И къде го прочете това, във в. Правда ли?

Анонимен
Анонимен
24 март 2023 8:51
Гост

Само една декларация от клиента…..

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
24 март 2023 17:57
Гост

„Перла 04“ пере и простира…

Ж.ко
Ж.ко
23 март 2023 22:09
Гост

Още плача

Любенов
Любенов
24 март 2023 8:30
Гост

И наистина трябва да плачеш, защото, когато ще имаш нужда от защита, няма да има кой да ти даде такава! Или ще бъде формална, заради насажданото отношение към адвокатите, които са подложени на системен натиск чрез подобни действия.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
24 март 2023 17:59
Гост

Правите ли разлика адвокат да получи хонорар за защита от управлението на пари на клиента? Защо в дадения случай адвокатът да се ползва от някаква правна защита, различна от наемния управител на ООД?

Advokat
Advokat
23 март 2023 20:15
Гост
Адвокат
Адвокат
24 март 2023 16:47
Гост

Сред тези карикатури липсва само Светозарчо Николов и картинката ще е пълна. Е това е „каймака“ на адвокатурата. Ако не беше тъжно щеше да е много яко.

Сливен завинаги
Сливен завинаги
23 март 2023 19:40
Гост

Не случи на съд. Ако беше се паднал на малкия конституционен нямаше да има ядове, даже да беше изял баба си. Нали Ж..о?

Жаки
Жаки
23 март 2023 19:05
Гост

Този нас или себе си убеждава в тези нелепици?

*!*
*!*
23 март 2023 17:22
Гост

Любопитен факт: няколко представлявани от героя на тази статия дружества и НПО-та, деляха до скоро един и същи адрес – София, Съборна 5, ет 3, с кантората на адвокати, които освен всичко останало чрез ЛексАрт 57 ООД са организатори на обучения за кандидати за младши съдии. Още по- любопитно е, че обученията се провеждат от съдии от СРС и една много красива съдийка от САС, разбира се, не безплатно. Законно е, ще каже някой, аз пък ще отговоря, че дори да е законно, поражда някои подозрения, камо ли като си спомним и за Красьо дъ блек. Защо ЛексАрт 57 ООД… Покажи целия коментар »

До тука с изявленията!
До тука с изявленията!
23 март 2023 16:33
Гост

На тоз калъф някой ще му обясни на немски, че адвокатската сметка не е за такива трансфери на пари получени по нея!

Хахаха
Хахаха
23 март 2023 22:04
Гост

Чудя се, ко Ви е сложил + …
Със сигурност не е адвокат.
Спец. адвок. сметка се позва точно за тези цели.
Тази сметка е особена и не подлежи на запор.

Ако има доказателства, че е знаел произхода на парите … отече

Тоя пък "мозък"!
Тоя пък "мозък"!
23 март 2023 22:19
Гост

И кое и е особеното и за какви цели е тази сметка бе калъф номер 2 ? Парите по нея от мръсни стават чисти когато не са за плащане на законна адвокатска услуга, а просто за да се трансферират от нея без достоверност за първоначалния им произход и собственост!

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
23 март 2023 22:48
Гост

А що е то адв. услуга, че баш не сфанАх как се връзва с използването по предназначение на адвокатската сметка? Въпрос към калъф номер 3.

Тоя пък "мозък"!
Тоя пък "мозък"!
24 март 2023 8:25
Гост

Ами прочети закона за адвокатурата! Може и да ти светне лампата, но едва ли!

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
24 март 2023 16:44
Гост

Намерих отговора в чл. 749г от Закона за адвокатските услуги.
……….
Боже, бъди снизходителен към нас, человеците.

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
23 март 2023 16:06
Гост

Когато някой тръгне да търси отговорност от тиквите и каскетите или техните калинки – винаги се изпълнява политическа поръчка, дори да е от Австрия или друга цивилизована държава, нали!

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 15:36
Гост

Пак ли Иван Димов? През ОДС и ДПС във ВСС покрай Красьо Черния вероятно…
И спорът за ръководството на „Декотекс“ между американски собственици и Банев от „АКБ Форес“. Това до голяма степен е значката на т.н. българска приватизация. Същото е като споровете на Бело Белов за Химимпорт, като РМД Каолин със Кварцверке и много, много други. Виденов създаде непазарни предимства за РМД-тата, Костов ги доразви и надгради – https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1998/05/30/244811_spornata_rabotnichesko-menidjurska_privatizaciia/

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 15:17
Гост

Да си гледа работата

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 15:17
Гост

Абе пак глупости се говорят на кило

Петров
Петров
23 март 2023 19:02
Гост

Ама пълни!

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 15:17
Гост

Вярваме ти ще знаеш, че не си знаел нищо…

Фики
Фики
23 март 2023 19:03
Гост

Прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 15:16
Гост

Някой хора са нагли и ненаяли се.

Ganev
Ganev
23 март 2023 15:16
Гост

Ема сте и нагли. Срещу теб ТЕЧЕ РАЗСЛЕДВАНЕ! Никой не е казал, че си престъпник. Но щом така се мяташ, като шаран на сухо, значи си си знаел много добре, че парите са мръсни и ти ще ги переш. Сега ще викаш до небето, че всички адвокати били застрашени, но изобщо не е така.

Рудев
Рудев
23 март 2023 15:14
Гост

Абе на тоя ли ще му слушаме глупостите?

Мария
Мария
23 март 2023 15:14
Гост

Потресаващо

Валерия
Валерия
23 март 2023 15:10
Гост

Чудесно. Ще ставаме IT значи

Малина
Малина
23 март 2023 15:10
Гост

Да бе, вас всички големи престъпници и шарлатани ви арестуват и съдят само по политически причини. Глупости

Трандафилов
Трандафилов
23 март 2023 15:09
Гост

Ти да видиш