Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация, която се провежда в унгарската столица Будапеща.

По време на форума, който е под наслов „Свободата на живот. Без омраза. Право на пълноценен живот“, Гешев е запознал председателя на асоциацията Раби Марголин с позицията на българската прокуратурата за нулева толерантност към антисемитизма и проявите на език на омразата, както и с изпратените в парламента предложения за промени в Наказателния кодекс в частта за престъпленията срещу личността

„В тази връзка двамата обсъдиха и възможността за съвместно организиране на Международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата, която да се проведе в България“, съобщиха от държавното обвинение.

На конференцията представители на европейски и международни организации са обсъдили възможностите за противодействие на нарастващите нива на антисемитизъм и зачестилите опити за налагане на езика на омразата. Участниците са се обединили около общия ангажимент на всяка европейска държава да се противопоставя антисемитизма.

Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен е подчертал ангажираността на страната му в осигуряването на среда, гарантираща правата на гражданите от еврейски произход, както и действията на властите по възпиране на антисемитизма.

По време на дискусиите е акцентирано върху нуждата от съвместни действия на наднационално ниво. Депутатът от Белгия Михаел Фрайлих е подчертал важността от регламентиране на противодействието на антисемитизма в националните законодателства. Европа трябва да преследва проявите на агресия срещу еврейските общности, не просто като идеология, но и като криминално престъпление, базирано на етнически и религиозни причини, е заявил Фрайлих.

По време на работното посещение в Будапеща Иван Гешев ще проведе и среща с унгарския главен прокурор Петeр Полт.