Посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ продължи със среща с членове на ръководствата на четири от водещите организации на евреите, съобщиха от прокуратурата.

В срещата във Вашингтон са участвали равин Андрю Бейкър, директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, зам.-председател и главен изпълнителен директор на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лесли Вайс, зам.-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, директор по юридическите въпроси в „B’nai B’rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, и Жаклин Субар, директор по стратегическите партньорства в Лигата против поругаването.

Гешев е запознал представителите на еврейската общност с ангажимента на прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви в България.

„Националният интерес на моята страна, която е спасила българските евреи през Втората световна война, е да не се допускат прояви като „Луковмарш“, заявил Гешев и подчертал, че след намесата на прокуратурата в последните три години провеждането на антидемократичната проява в София не е допуснато по начините, по които това се е случвало преди.

Главният прокурор е информирал американските еврейски организации за проведената преди месец в София международна конференция срещу речта на омразата „Stop hate speech“ и е изтъкнал, че прокуратурата взаимодейства активно с правозащитни организации и е подкрепила инициативите им за законодателни промени за по-добра защита на всички обществени групи. По време на срещата Гешев обърнал специално внимание и на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, като подчертал, че в София е планирана международна научна конференция за ролята на българските праведници и юристи в спасяването на българските евреи при Холокоста.

По време на посещението в САЩ главният прокурор участва и в международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна, организирана от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.