Главният прокурор Иван Гешев поиска временното отстраняване от длъжност на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов. То се мотивира с повдигнатите на Асенов обвинения за хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ при конфликт между него и охранители в болница в Плевен.

Искането на Гешев беше докладвано в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия. По закон обаче то трябва да бъде връчено на Асенов не по-късно от седем дни преди разглеждането му от кадровиците. Затова днес колегията реши да насрочи произнасянето си по случая за 22 юли, като тогава Асенов може да бъде изслушан или да представи писмено становище.

Вчера Софийският градски съд отказа да му наложи постоянен арест, както поискаха от градската прокуратура. Съдът заяви, че разследването е водено тенденциозно, защото се събирали доказателства само в подкрепа на обвинението, а не и за пълното и обективно установяване на истината.

Освен това, според съда, събраните доказателства разколебават обоснованото предположение за авторството на деянието и посочи в определението си, че няма достатъчно данни за извършени хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ.

Съдът не прие и твърдението на прокуратурата, че има опасност Асенов да извърши ново престъпление, защото е звънял на зам.-окръжния прокурор на Плевен Николай Пачевски и на шефа на ОДМВР в града Веселин Вутов за случая. Според СГС никой не отрича, че е имало обаждания, но в показанията си нито Пачевски, нито Вутов казват, че обвиняемият прокурор се е опитал да им окаже натиск за благоприятен за Асенов изход от ситуацията. Заради това съдът заяви, че не намира опора твърдението за опасност от извършване на ново престъпление и разпореди прокурорът да бъде незабавно освободен от ареста.

Днес от СГП съобщиха, че са протестирали определението. „Държавното обвинение не споделя не приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление“, посочиха от там. И посочиха, че пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Асенов се е опитал да им окаже въздействие.

Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Георги Асенов е автор на деянията“, посочиха от СГП.

И обявиха, че продължават да се събират доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.

Софийският апелативен съд ще разгледа протеста на 14 юли.

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
08 юли 2020 17:29
Гост

Ало, Каскета ! Първо отстрани себе си от длъжност, за да те разследват за КТБ ! Скоро ще стане ясно чии интереси обслужваш.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 17:10
Гост

Никой няма да остане незасегнат от своеволията на родното Гестапо в лицето на Гешев и интересите, които стоят зад него. Рано или късно (по-скоро рано) всеки лично ще усети последствията на безправието, което се налага.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 16:11
Гост

Кухата каскетна кратуна хвърля на вълците всички прокурори, пък били те и от ВКП, които не са му от тесния мафиотски кръг, на пряко подчинение като кака Сийка например. Надявам се всички обикновени прокурори да запомнят това и някой ден да му го припомнят на Главния каскетолог като отиде на почивка при бай Ставри.

Бай Ганяо
Бай Ганяо
10 юли 2020 17:35
Гост

Много е лесно да говориш със затворени за проблемите сетива.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 14:22
Гост

Какво временно отстраняване, какви 5 лева? Този въобще не бива да заема повече тази длъжност.

Ники
Ники
08 юли 2020 14:21
Гост

Нормална реакция от страна на Главния.

Симо
Симо
08 юли 2020 14:21
Гост

Ей, Гешев до кога ще си прави PR? A какво става с Божков.

Опенхов
Опенхов
08 юли 2020 14:05
Гост

Тоя що не земе да си гледа работата и не иде да паси кози некъде в Родопите ?

геле
геле
08 юли 2020 14:23
Гост

Щото козите имат избор за разлика от нас и ще му избягат със сигурност.

Обретенов
Обретенов
08 юли 2020 14:05
Гост

Ми аз не харесвам Гешев но сега е прав

Симеон
Симеон
08 юли 2020 14:23
Гост

Така си е.

ГигенВиген
ГигенВиген
08 юли 2020 14:04
Гост

Той е Гешев. Той е бугхалче

Белоу
Белоу
08 юли 2020 14:04
Гост

Дай му на Гешев да отстранява. Да не оронят нали престижа на съда. Ама той оронен вече бе

Запетуйка
Запетуйка
08 юли 2020 14:04
Гост

В случая Гешефактурата е права. Аххх Гешев Гешеввв.. ти каква Сийка си имаш

Цветков
Цветков
08 юли 2020 14:03
Гост

Да се надяваме, че Гешев няма да реши да махне всички, но този е за махане, така е

ферариов
ферариов
08 юли 2020 14:03
Гост

I don’t like Geshev!

Пепи
Пепи
08 юли 2020 14:24
Гост

И аз така.

Englishman
Englishman
08 юли 2020 14:03
Гост

Големо чудо. Гешев с глупостите си. Това е нормално да стане

Ferdinand
Ferdinand
08 юли 2020 14:02
Гост

Е нормално е да поиска бе

Димо
Димо
08 юли 2020 14:24
Гост

Да, такъв човек няма място в прокуратурата.