Делегация на прокуратурата, начело с главния прокурор Иван Гешев, обсъди в Израел юридически действия за борба с антисемитизма и престъпленията от омраза, съобщиха от държавното обвинение.

Българската делегация е имала среща с представители на юридическата общност в Израел и с председателя на Центъра за израелско влияние Робърт Сингер, на която са обсъдили правните аспекти по отношение на третирането на престъпленията от омраза и възможностите за сътрудничество между българската прокуратурата и израелския неправителствен сектор в противодействието на антисемитизма и езика на омразата. Иван Гешев е обърнал внимание, че все още съществуват празноти в българското законодателство относно белезите на престъпленията от омраза, както и липсата на ефикасни методи за докладване на проявите на антисемитизъм в социалните медии и интернет.

Българската делегация е посетила и Министерството на външните работи на Израел, където е получила благодарност за това, че тази година не е било допуснато провеждането на т.нар. „Луковмарш“ в София.

Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър е подчертала, че еврейската общност в света е обезпокоена от повишения интензитет на антисемитизъм в част от европейските страни и особено на новите му форми, произтичащи от напредъка на технологиите и дигитализирането на обществения живот. Иван Гешев е отговорил, че са необходими общи усилия за противодействие на заплахите от кибертероризъм.

Българската делегация се е срещнала и с представители на българската общност в Израел, като е посетила и кибуц на границата между Израел и Ивицата Газа, основан от български евреи през 1943 г. Местните жители споделили, че въпреки трудностите и рисковете, живеят щастливо.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бабаяга
бабаяга
08 май 2023 21:41
Гост

Проклето да сте лицемери – врагове на Господа! Антисемитизма в България НИКОГА не е преставал. От както съм се родил друго не съм видял. Проклетия вече посланник на Езраел се държи като повелител, като американски баровец със селяндури и това към потомци на Давид!!! Пълен фарс са действията на Езраел.

Напъни напразни!
Напъни напразни!
29 март 2023 18:36
Гост

И да се скъса от лизане на някои анатомични части под кръста на ционистите „героя“ няма да го огрее, каквото и да е от тях! Те изпитват погнуса от безгръбначни си слуги и са твърде пресметливи да се цапат сами с такива репутационни петна!

адвокат Далавераджиев
адвокат Далавераджиев
29 март 2023 17:07
Гост

уши като пържоли, доста клепоухи 🙂

Каскет
Каскет
29 март 2023 15:26
Гост

Гешев, стига си обикалял насам- натам като някоя магистралка, а вземи свърши малко работа в собствената си държава! То това вече на нищо не прилича . Все едно тука всичко е цветя и рози, че по другите държави ходиш да си вееш тлъстия гъз. А тука твоите подчинени безчинстват кой както знае и в народа има чувство за несправедливост и безнаказаност точно заради тебе. Качвай се на самолета и си идвай, че толкова работа имаш тук, че ти е бедна фантазията!!!!!

Гешев - позор, оставка, затвор
Гешев - позор, оставка, затвор
29 март 2023 17:16
Гост

Може да реши от Тел Авив направо самолета за Дубай да хване… да иде лично да разпита Божков и да поседи малко при него… докато изтече абсолютната давност за всичките му престъпления

Продуцентите на сериала
Продуцентите на сериала
29 март 2023 13:23
Гост

Как се ходи на посещение в друга държава по покана на НПО от собствената?!? Според пресцентъра на ПРБ, посещението на Гешев в Израел били по покана на Федерацията на ционистите в България.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 март 2023 13:20
Гост

Готви се за избори май, а за това му трябва подкрепата на международната (еврейска) общност, която, както знаем, не е за подценяване откъм влияние върху международните процеси.

Димо
Димо
29 март 2023 13:19
Гост

Пак е на екскурзия значи.

ОПГ „Каскет и тиква“
ОПГ „Каскет и тиква“
29 март 2023 11:12
Гост

Престъпния каскет и правата на ескимосите е готов да защити на (прес)конференция, само и само да не погледне как 1/3 от асфалта по магистралите, строени по времето на ГЕРБ, се озова в чекмеджетата в Банкя под формата на 500-еврови банкноти и кюлчета злато.

Анонимен
Анонимен
29 март 2023 10:54
Гост

Това милиционерче съвсем превъртя и забрави на каква длъжност е.Срам за редовите.

cafemenua
cafemenua
29 март 2023 10:15
Гост

Crave Cafe Menu Prices: Crave Cafe is a warm and dynamic spot for individuals looking for tasty cuisine selections to satisfy their hunger cravings.

Crave Cafe Menu Prices

нов
нов
29 март 2023 10:15
Гост

Много странна активност напоследък по еврейска линия от Гешев,чак се престарава. Даже си мисля,че дори е вредно, защото който ти създава чувство на вина, той иска да те подчини. Всичко друго оправихме с престъпността в България,че най-големия проблем е антисемитизма.

Дамяна
Дамяна
29 март 2023 10:13
Гост

Питай Биби Натаняху как да завземе цялата власт човек и да избегне по този начин разследване и затвор за коруция. Ще е от полза за шефа ти Бойко.

Kirov
Kirov
29 март 2023 10:12
Гост

Смешник

Стаменов
Стаменов
29 март 2023 10:12
Гост

Това е безумно и безполезно. Какви правни действия в Израел. Ние имаме наша съдебна система и наши си права и закони.

Лазар
Лазар
29 март 2023 13:21
Гост

Важното е да има PR. 🙂

Павлова
Павлова
29 март 2023 10:11
Гост

Колко време му остава още от мандата? 2020 се плюнчеше по темата Божков. Значи три години са минали. Вече кара четвърта.

Анонимен
Анонимен
29 март 2023 10:57
Гост

И този ще преживеем и ще си замине в миманса.Петима преживях, с ВРИД-а, и този ще си замине безславно.

Харизанова
Харизанова
29 март 2023 10:10
Гост

Ох, счупи се от работа тоя човек.

Манолев
Манолев
29 март 2023 10:10
Гост

Пътеписите на един Гешев.

Радосвета
Радосвета
29 март 2023 10:10
Гост

Рутинни посещения, за които не спирате да пишете и да отразявате. Нямам идея каква е целта. Да ни информирате къде отишъл Гешев. С което просто да дразните хората. Какви точно проблеми с антисемитизма имаме в България? Това не е проблем. Имаме проблем с краденето на пари от държавния бюджет и този на Европа. Нищо повече.

Рутинни
Рутинни
29 март 2023 14:54
Гост

Това не са и рутинни посещения – щяха да са такива, ако в САЩ и Израел беше по покана на щатската и израелската прокуратури, а в Брюксел – на съответна комисия на Европарламента. Това са замаскирани екскурзии, осигурени с любезното съдействие или на американски и подобни лобисти, или на партийни приятели на иначе толкова политически независимия Гешев. И накрая само той не разбира колко жалко е ползване на отпуск да се отразява от пресцентъра му, а срещи с неправителствени организации да се представят като работно посещение.

Неделина
Неделина
29 март 2023 10:09
Гост

И това как ще ни помогне на нас?

Асен
Асен
29 март 2023 13:23
Гост

Никак. Просто ще ни отклони вниманието от съществените ни проблеми.

Мавродиев
Мавродиев
29 март 2023 10:08
Гост

Удачен избор. В държава, в която министър – председателя им иска да смени цялата съдебна система и цялата власт да отиде принего за да избегне преследване и разследване за подкупи. Много ми напомня на Бойко и България. И тоя отишъл там да се учи.

Бенов
Бенов
29 март 2023 10:07
Гост

Троши държавни пари. Нищо повече