Главният прокурор Иван Гешев и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова са в Брюксел.

В поредица от срещи Гешев говори за работата на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние у нас, а Мария Павлова участва в дискусия за върховенството на правото в ЕС и отговаря на въпроси за предлагания механизъм за разследване на главния прокурор.

На среща със заместник-председателя на Европейския парламент Райнер Виланд, Гешев е акцентирал на дейността на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България и на Балканите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Главният прокурор е подчертал, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Виланд също е посочил, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Темата за противодействие на прокарването на чужди интереси у нас е била обсъдена и на среща на Иван Гешев със зам.-председателя на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Рафаеле Станканели. Двамата са говорили и за предизвикателствата пред върховенството на правото у нас.

Гешев се е срещнал и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер, с която са обсъдили задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута.

 

Зам.-правосъдният министър Мария Павлова пък е в Брюксел, където участва в заседание на Съвета „Общи въпроси“, на което се проведе годишният диалог за върховенството на правото в ЕС. Тази година бяха обсъдени препоръките в третия доклад на Европейската комисия за всички държави членки, публикуван на 13 юли 2022 г.

В представянето си Мария Павлова информира за действията, предприети от институциите в България за изпълнение на препоръките на ЕК. В отговор на въпроси за регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и най-вече за това кога механизмът ще стане факт, Мария Павлова е уведомила колегите си, че за целта е разработен проект за промени на Наказателно-процесуалният кодекс и Закона за съдебната власт. Измененията обаче бяха приети само на първо четене от Народното събрание на 27 януари т.г. На 8 март Министерският съвет отново одобри проекта за промени, който получи и положителна оценка от Венецианската комисия и от Съвета на Европа.

Зам.-министърът на правосъдието е уверила държавите членки в решимостта на правителството за необратимост на реформите и за пълноправно членство на страната ни във всички инструменти на Европейския съюз.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк Дьо Каскет!
Цирк Дьо Каскет!
23 март 2023 0:38
Гост

Ееееех, след десетките селца, махали и паланки, най-после и в Брюксел ги огря Слънцето на милиционерската клоунада за да им покаже анти руски номера!Може да е късно, но е от сърце и преди голямата борба в Монако за „Златен клоун“. Там ще излезе с номера-„Задържането на Путин от ГП на ПРБ и предаването му на МНС“!Конкуренцията пасти да яде!

Георги Ат.
Георги Ат.
22 март 2023 16:08
Гост

Той пребори битовата престъпност, корупцията и организираната престъпност, че се захванал сега с руското влияние.
Па, иначе не се спря с политическите изказвания и действия, държи се като шеф на партия ПРБ. Иска му се, много му се иска, но няма кой да му даде …

Автор
Автор
22 март 2023 15:36
Гост

А борбата с останалото влияние, което в момента у нас е в пъти повече и при това – явно защитавано от власт и медии, не я обсъжда. Поне да си беше замълчал, да не се излага, че така все едно заявява в прав текст, че играе по нечия конкретна свирка и тя не е българският интерес, щам за него едни влияния са недопустими, а други – очевидно желани от него. Това изливане как да го разбираме? Като официално начало на поредните политически гонения у нас? Поредният политически геноцид? И до кога? Абе като ви отпускат закуски, да ви бяха научили… Покажи целия коментар »

Клетост
Клетост
22 март 2023 15:34
Гост

Значи докато Мария Павлова разяснява как със законопроекта за отговорност на главния прокурор спазваме препоръките на ЕК и Съвета на Европа, Гешев, с корпулентната подкрепа на Александър Йорданов и неговите съпартийци, се оплаква от дискриминация и политически натиск чрез същия законопроект. Клета клетост каскетска.

Що за лудост?!
Що за лудост?!
22 март 2023 13:28
Гост

Каква борба с руско влияние, бе?! Вие нормални ли сте?! Незабавно уволнение на свинята Гешев и всички прокурори олигофрени, които се „борят“ с вятърните мелници!!! Идиоти, сър…
П.С. Трябва борба с простотията на прокурорите, която да започне с незабавното изваждане на прокуратурата от съдебната власт!

Петров
Петров
22 март 2023 13:19
Гост

Чудя се дали ми е смешен, или жалък.

Симо
Симо
22 март 2023 13:17
Гост

И какво като са обсъдени препоръките в третия доклад на Европейската комисия? Да не би някой да ги спази?

Хари
Хари
22 март 2023 13:18
Гост

Надали! Сигурно пак ще ни глобят.

Тихомир
Тихомир
22 март 2023 13:16
Гост

Е, поразходил се е, но от това нищо няма да излезе.

Димо
Димо
22 март 2023 13:13
Гост

Ще обсъжда зловредното руско влияние у нас, а за това на САЩ?

Анонимен
Анонимен
22 март 2023 12:10
Гост

Радев: „Не подкрепяме общата поръчка на ЕС за снаряди за Украйна“

ПП-ДБ: „Ще има мир, когато агресорът се изтегли“

ГЕРБ: „Няма никакво значение какво мисли /Радев/, ако имаме правителство“

Павлова не е заместник министър, а служебно недоразумение.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 март 2023 12:10
Гост

Лекс, ако бяхте допуснали техническа грешка в заглавието, съответно написали „осъжда“, щеше да е по-забавно, но сензацията става жертва на истината, колко тъжно….

Н. А.
Н. А.
22 март 2023 12:05
Гост

Народен артист – един ден се мешаш с русофили и библиотекари на рождения ден на най-главния от последните, друг ден се „бориш“ със зловредното руско влияние. Още от същия изпълнител: един ден приемаш подкрепата на агенти на ДС и тъгуваш за сигурността в „онова“ време, на следващия си борец за демокрация и върховенство на правото; един ден се подиграваш с циганите и с БХК, на следващия организираш конференция за толерантност…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 март 2023 12:16
Гост

На това му се казва широкоскроена мултиличностна приспособима персона.

Анонимен
Анонимен
22 март 2023 17:03
Гост

Много изискан термин за прост селски турист.

80%
80%
22 март 2023 19:51
Гост

Няма ли да се обясни по-лесно с някоя по-популярна психиатрична диагноза…нещо с раздвоение на личността?!

Анонимен
Анонимен
22 март 2023 12:01
Гост

Само шапката на ГЕРБ му липсва!

Друмев
Друмев
22 март 2023 11:44
Гост

Абе про руската пропаганда няма да успее да смени курса на България. Не си губете времето да се отчитате, че правите нещо. Вижте как да се хванат и обвинят Пеевски, Влади Горанов и други престъпници по висшите етажи на властта у нас.

Кики
Кики
22 март 2023 13:14
Гост

Пеевски отдавна го изпуснаха. А и си има чадър.

Попов
Попов
22 март 2023 11:44
Гост

Пак посещение за общи приказки и нищо няма да излезе от него.

Карнов
Карнов
22 март 2023 11:43
Гост

Защо Гешев гледа, като нещо извадено от групата „Интелигентните алкохолози“?

Малина
Малина
22 март 2023 11:41
Гост

Бас ловя, че за това посещение е имало интерес и от няколко прокурора, които са подчинени на Гешев и които са по-големи експерти от него. Които биха имали по-голяма полза от посещението, но нали е по Европата та затова тива баш шефа и гледа, като надут балон. Така е по куп други държавни инстититуции

Динев
Динев
22 март 2023 11:40
Гост

Абе хайде бе, нито можете да спрете паертии, като „Русофили“, „Израждане“, „Левица“, „БСП“ и да спрете така тяхната отрова, която се сипе по нас с псевдо глупости за еврото и джендъризма, нито можете да спрете старците с носталгия по соца, нито троловете, като не можете и да докажете, че един профил е менте и ръси глупости за плоската Земя и как само Путин ще ни спаси. Ходите по Европа да си правите екскурзии.

Ангелина
Ангелина
22 март 2023 11:39
Гост

Според мен от това посещение няма да произлезе нищо. Как точно каскета с разклатена репутация ще се пребори с московските орки в мрежата?

Берова
Берова
22 март 2023 11:38
Гост

Това е нелепо. Възрастният човек изобщо знае ли с кого се снима или го има за visitor?

?!?
?!?
22 март 2023 11:34
Гост

Не е ли смешно главният прокурор да се пъчи на снимки с бадж на посетител на Европейския парламент, какъвто всеки може да получи, като се регистрира в това качество. Т. е. никакво „работно посещение“ не е това, а нещо като туристическо такова, уредено с любезното съдействие на Ал Йо. Същата работа, като посещението на закуската, организирана от Байдън, което се оказа ползване на отпуск. Няма лощо, един път с Хамид отпуск, един път с Ал Йо-то, трябва да сме толерантни

Нинов
Нинов
22 март 2023 11:36
Гост

Ама той целия е смешен

Tamalko
Tamalko
22 март 2023 11:38
Гост

Ами вижте какво, когато бившите ДС шефове и днес техните деца са си избирали и си избират кой да заема ръководни постове в държавата, така че да им служи вярно, то те избираха и избират мутрета, борчета, хора, които имат работна етика – да се разбира, че служат на задкулисните си господари и са верни кучета и никога няма да се обърнат срещу тях. Но е важно да изберат в същото време и хора, които нямат много интелект. За да не се сетят, че правят лошо на собствения си народ, за да може едни хора в сенките да лапат милиони.… Покажи целия коментар »