Главният прокурор Иван Гешев връчи отличие и грамота на наследниците на завеждащия Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура София Евгений Гюров, който почина в края на миналата година.

Гешев връчи на съпругата и двете дъщери на следователя отличие „Почетен знак на Прокуратурата на Република България“. Гюров беше награден посмъртно за цялостен принос в професионалната кариера, за безупречно изпълнение на служебните задължения, висок професионализъм и нравствени качества, допринесли за издигане на авторитета на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

На връчването на отличието са присъствали всички заместници на главния прокурор – Пламена Цветанова, Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, който е и шеф на Националната следствена служба. Окръжният прокурор на София Наталия Николова също присъства на събитието.

Евгений Гюров е завършил „Право“ през 1990 г., след което става следовател във Втора РСС при Столична следствена служба, а впоследствие е и неин ръководител. Последователно беше директор на Софийска окръжна следствена служба и завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-София.

Междувременно от Асоциацията на прокурорите и от Камарата на следователите съобщиха, че  даряват още три апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на коронавирус. Апаратите ще бъдат дарени на болници във Варна, Стара Загора и Плевен.

От организациите съобщават, че парите са били събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, автоматизираните устройства са от най-ново поколение на германска компания и осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, почти напълно пречистена от кръвни клетки.