Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев беше назначен за заместник-главен прокурор при ВКП. Решението беше взето единодушно на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че към него има подробни мотиви. Така, без въпроси и дебат, предложението му бе подкрепено единодушно от кадровиците.

Преди около две седмици колегията трансформира свободна щатна бройка за прокурор във ВКП и откри място за пети заместник-главен прокурор. Ресорът на Гешев ще бъде предимно осигуряване на методическо ръководство на специализираните органи.

До миналата година главният прокурор имаше петима заместници. Но единият от тях – Евгени Диков, беше избран за член на Висшия съдебен съвет. Другият – Борислав Сарафов пък оглави Националната следствена служба. Тогава ВСС съкрати единия щат и така останаха четирима заместници. Пенка Богданова и Мария Шишкова са заместник-главни прокурори при ВКП, Ася Петрова – при Върховната административна прокуратура, а Сарафов – заместник-главен прокурор по разследването.

Съкращаването на бройката обаче се оказва проблем, защото обемът от работа на ръководния екип на държавното обвинение значително нарасна.

Същевременно с оглед нуждата от засилена методическа помощ на специализираните прокуратури е необходим още един заместник, който да поема тази част от работата в държавното обвинение, както и да осъществява ефективно оперативно взаимодействие с органите за борба с корупцията, каза преди две седмици главният прокурор.

Иван Гешев има 22 юридически стаж. Той е завършил „право“ във Висшия институт на МВР. От 1995 г. работи в съдебната система. Първо е бил следовател, в периода 2006-2012 г. прокурор в Софийската районна прокуратура, след което  е повишен в СГП. През юли 2016 г. бе избран за шеф на Специализираната прокуратура.

Същевременно днес Прокурорската колегия назначи за заместник-градски прокурор Емил Петров. Предложението е на градския прокурор на София Емилия Русинова.

Кадровият орган трябваше да запълни и състава на Комисията за атестирането и конкурсите, защото изтече едногодишният мандат на представителите на професионалната квота.

Според Правилата за работа на Прокурорската колегия, комисията се състои от петима кадровици, един обвинител, избран от Общото събрание на Върховната административна прокуратура, петима, избрани от ВКП и двама, посочени от Общото събрание на Националната следствена служба.

От името на ВАП и националното следствие бяха номинирани точно толкова магистрати, колкото са необходими за запълване на състава на КАК. Това са Симона Попова от Върховната административна прокуратура и Наталия Василева и Лъчезар Лазаров от НСлС. И тримата и в момента са членове на КАК.

От ВКП обаче бяха издигнати само две кандидатури – Петя Маринова и Емилия Пенева, които също вече имат един мандат в състава на комисията за атестирането. Необходими са още трима души, но на проведеното общо събрание на ВКП вчера не са били направени други номинации. Прокурорите са поискали промяна на правилата за работата на ПК на ВСС.

Във връзка с това днес кадровиците взеха две решения. Първото е, че до попълване на състава на КАК с новоизбраните членове, комисията да осъществява правомощията си в такъв състав, в какъвто е в момента.

А с второто промениха съотношението на прокурорите от ВКП и ВАП в Комисията за атестирането и конкурсите и вместо то да бъде пет към едно, стана четири към две. Т.е. в правилата ще залегне, че в комисията влизат четирима обвинители, избрани от общото събрание на ВКП и двама – посочени от ВАП.

9
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
05 юли 2018 11:43
Гост

Награда за вярна служба на #КОЙ.
Интересно като дойде време да се пенсионира ще го пратят ли в борда на директорите на завод за торове в Майка Русия.

доктор
доктор
04 юли 2018 21:25
Гост

Не си е пил хапчетата…, ако го беше сторил, щеше да се досети, че е избран, може би, защото е най-добрият космонавт – с дизелов двигател е кацнал на луната

поразия
поразия
04 юли 2018 16:15
Гост

Награда за добре свършената мокра поръчка срещу кмета на Младост – Иванчева. Лош избор на Борисов!

тъпотия до шия
тъпотия до шия
04 юли 2018 20:49
Гост

Днес, пи ли си хапчетата?

доктор
доктор
04 юли 2018 21:26
Гост

Не си е пил хапчетата…, ако го беше сторил, щеше да се досети, че е избран, може би, защото е най-добрият космонавт – с дизелов двигател е кацнал на луната

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 10:23
Гост

Така е. Съсипаха жената само защото тръгна да се бори с незаконното застрояване. Да си беше стояла мирно.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2018 14:34
Гост

Иван Гешев е мотивиран и обикновено това, с което се захване го довършва докрай.

Петров
Петров
04 юли 2018 14:32
Гост

Добре е, че в КАК мандатът е само 1 година.

Anonimen
Anonimen
04 юли 2018 14:19
Гост

Това беше точният избор! Честито!