Делата за корупция по високите етажи на властта, които след много критики в последните промени в НПК бяха прехвърлени на Специализирания наказателен съд, са по-малко от 30 за близо 3 години.

Това става ясно от справка, предоставена от Софийския градски съд (СГС), който в момента гледа делата за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове и срещу магистрати. От съда съобщиха, че от януари 2015 г. до октомври т.г. са образувани 26 дела за корупция, които след промените в НПК, занапред ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

„За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300 дела“, посочват от СГС.

Един от мотивите за промяната в НПК с прехвърлянето на точно тези дела беше да се засили специализацията на спецсъда. В същото време обаче вносителите бяха критикувани, че правят промяната с единствената идея делата да не бъдат гледани конкретно в СГС.

От справката на съда е видно, че голяма част от делата (17 от 26) са срещу магистрати. Сред тях са тези срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, бившата шефка на СГС Владимира Янева, Румяна Ченалова, русенския съдия Николай Стефанов, съдия Светлозар Георгиев от Варна, прокурорите Димитър Захариев, Иво Радев, Румяна Желева, Кръстин Кацаров и др. Делата срещу бивши и настоящи депутати, министри и други по високите етажи на властта включват тези срещу бившия военен министър Николай Ненчев, Светла Бъчварова от БСП, бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев и ексобластния управител на София Веселин Пенев.

От всички 26 дела обаче окончателно приключили са само две. Едното е делото срещу Владимира Янева, която беше осъдена условно на година затвор за неправомерно дадено разрешение за ползване на специални разузнавателни средства. Другото е пак срещу магистрат –  следователката Илияна Асенова-Трендафилова беше оправдана по обвинението за нанесена лека телесна повреда на колежката си Станимира Димитрова.

 

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви