От 23.30 ч. на 27 ноември до 21 декември ще са в сила новите и по-строги мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус, които здравният министър Костадин Ангелов анонсира в понеделник, а днес подписа и заповедта за тях (пълния ѝ текст виж тук).

От петък вечерта ще бъдат затворени всички учебни заведения, детски ясли и градини, молове, търговски центрове, ресторанти, заведения за хранене и развлечения. Забранени ще са груповите екскурзии в страната и чужбина, културните събития, конференции, семинари, изложения и тиймбилдинги.

Друго въведено ограничение предвижда, че не се допускат събирания и от частен характер за повече от 15 човека.

Спортният живот няма да бъде спрян, с изключение на състезанията за деца и юноши до 18 години. Спортните състезания ще продължат да се провеждат без публика. Затворени ще бъдат фитнес залите.

Костадин Ангелов обаче направи уточнение, че всички квартални и малки магазини ще продължат да работят, независимо от това какво предлагат. Министърът обясни, че идеята е да бъдат затворени по-големите центрове, които хората използват за събирния и разходки, докато пазаруват.

Заведенията за хранене ще могат да предлагат доставки до домовете. В понеделник анонсът от министерството беше, че работещи ще останат само хранителните магазини.

Ограниченията няма да важат също за аптеки, оптики, банки, зоомагазини, застрахователни институции, доставчици на платежни и пощенски услуги.

Изключение от ограниченията за културните прояви ще бъде направено за театрите, които ще продължат да работят с капацитет до 30% от местата за зрители.

Отворени остават всички религиозни храмове, парковете и градините.

С новата заповед се въвежда и поредна промяна в т.нар. зелен коридор за пазаруване на възрастните хора. След много спорове и корекции на времето за пазаруване, от събота хранителните магазини трябва да допускат само възрастни хора в периода от 8.30 ч. до 10.30 ч., а следобедният зелен коридор за тях отпада.

Фирмите трябва да организират работния процес на работниците в дистанционна форма – работа от разстояние или надомна, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

„Всичко, което не е включено, е разрешено“, обобщи здравният министър. В заповедта му има уточнение, че търговците, чиято дейност не е забранена, трябва така да организират дейността си, че да не допускат повече от един човек на 3 кв.м.

„Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са въведени в други страни от ЕС“, каза министър Ангелов. ген. Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб добави, че решението е било трудно, но навременно, след като България е минала нивото от над 600 заразени на 100 000 души.

„Не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано в края на втората седмица и намаляване на смъртността в края на втората или третата седмица. Имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Имаме над 2000 души персонал, който е извън строя. Няма как да заменим живата сила“, каза Мутафчийски.

Борисов обеща 400 млн. лева за засегнатите бизнеси

Всички засегнати от новите ограничения бизнеси ще бъдат компенсирани с близо 400 млн. лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, на което беше решено и срокът на обявената епидемична обстановка да бъде удължен до 31 януари 2021 г.

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките. Яслите, детските градини и училищата ще отворят; моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още Борисов.

Премиерът отбеляза също, че не трябва да се противопоставят здравеопазването и икономиката. „Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, добави Борисов и призова всички заедно да се справим с вируса.

„Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, каза премиерът и изрази увереност, че пандемията ще бъде преодоляна.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че ще бъдат подпомогнати и родителите, които ще трябва да гледат децата си, докато са затворени яслите и градините.

„Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Продължаваме с патронажната грижа, мерките 60 на 40, 80 на 20. За родителите, които ще гледат децата си в този период, помощта може да се ползва, като средният доход на член от семейството трябва да е 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. минимална работна заплата. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане“, каза Сачева. По думите ѝ родителите могат да кандидатстват и за схемата за детегледачки, като допусна, че детските градини ще отворят след Нова година.

За помощта за засегнатите в тези 3 седмици бизнеси, министърът уточни, че ще бъдат изплащани компенсации.

„Ще могат да разчитат на 24 лева на ден работещите по 8 часа на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи. Тези мерки засягат общо 356 000 души“, добави Сачева.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
25 ноември 2020 17:37
Гост

А съдилищата остават на свободната преценка на административните ръководители на всеки съд. Ежедневно в СРС, Наказателно отделение поне 5-6 състава отсрочват делата, и в гражданска на „Цар Борис“ е същото. И като видя съответният състав,който не заседава, почвам да смятам кога съм бил в заседание с този състав.

Наблюдател
Наблюдател
25 ноември 2020 13:46
Гост

„…от петък вечерта“ това как би следвало да се тълкува…от 00:00 часа на 27.11 или?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:05
Гост

Очакван развой на събитията. Особено при тази черна статистика.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:06
Гост

Въпросът е защо трябваше да отхлабват мерките първо, а сега да се стигне до тук?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 20:42
Гост

Черна стъкмистика.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:05
Гост

Екстра! Въобще няма да ми липсват и моловете и фитнесите.

Цветелина
Цветелина
25 ноември 2020 12:25
Гост

Да сте чули поне една дума за самоосигуряващите се около 800 000 човека в страната? През пролетта експравосъдната издънка прати адвокатите да теглели кредити, все едно не го знаят, а сега как правителството ще подпомогне всички тези хора?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 12:37
Гост

Реално аз чух някакви думи относно самоосигуряващите се лица преди няколко месеца, например „маргинали“ и „не се интересуваме от тях“… Най-показателно ми се струва действието на ВАдС да забрани провеждането на адвокатски изпит за неопределен период. Никакъв контрол върху решенията, никакво покритие от медиите, никакъв обществен отзвук. Можете ли наистина да вините тези нагли издънки, за това, че ние им позволяваме всичко?

Дзвер
Дзвер
25 ноември 2020 11:00
Гост

Не знам само защо затварят фитнесите. Всяка сутрин си ходя, има максимум 5 човека на 300 кв.м. площ, един няма, който да се е разболял от фитнеса. Ще оставят състезания без публика, ще спрат фитнесите. Някой да обясни логиката.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:59
Гост

Въпросът е защо по дяволите театрите ще работят с намален капацитет, а фитнесите ще бъдат затворени?! Цялата идея на мерките нали уж е здравето на гражданите, защо трябва всички спортуващи да бъдат лишени от единствения начин да спортуват, докато на 30-тима пенсионери им е позволено да ходят да гледат треторазредни постановки в „Армията“, когато си поискат?!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:03
Гост

Да ви имам проблемите. Здравето не е ли най-важно?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:44
Гост

Да, фитнесите се посещават главно от хора, които не желатя да бъдат здрави,

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:46
Гост

„Спортният живот няма да бъде спрян… Затворени ще бъдат фитнес залите.“ Малоумни маймуни.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:04
Гост

Маймуните имат повече акъл от тях.

Фирма
Фирма
25 ноември 2020 10:34
Гост

А компенсации за бизнесите кога?! Аз не съм заведение, магазин или фризьорка, не ме плюйте, разберете – на умиране сме!

Иван
Иван
25 ноември 2020 10:32
Гост

Докато не видим заповедта черно на бяло, нищо не е ясно. Добре, че все пак имаме някакъв словесен драфт, че да се подготвим. За всеки случай си купете сега торбите с цимент и плочките 🙂

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:51
Гост

Словесен драфт е начинът, да. Нека негово Величество благоволи да ни спусне своите думи-закон един ден предварително, за да може раята да има време да организира смъртта на бизнеса си отрано.

Kosta
Kosta
25 ноември 2020 10:27
Гост

Мерките са адекватни и на практика доста по-леки от карантината през пролетта.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:28
Гост

Но отчайващо закъснели. Да, целта е като във Франция да ни пуснат да пътуваме за Коледа, но можеше да бъдат наложени още в началото на ноември когато вече беше ясно накъде отиват нещата.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:16
Гост

във Франция затвориха тотално, не може да се излиза навън без да си пуснал смс и то само, за да отидеш до аптеката или за хляб! Това ако беше станало тук не знам как щяхте да реагирате.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 18:41
Гост

И в същата Франция има масови протести срещу тази простотия, за тях да кажеш нещо? Сигурно са платени? И защо не ги отразяват по българските медии?

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:56
Гост

Страшното е, че изглежда сякаш не ги отразяват и чуждите медии. Има пълно затъмнение по този въпрос. А протести има и в Испания, Германия, Англия…

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 11:44
Гост

А училищата затвориха ли?

анонимен
анонимен
25 ноември 2020 10:26
Гост

Хайде пускайте заповедта, не ни мъчете с интерпретации на понятия като „малък магазин“.

P.S. Затварят се всички нехранителни магазини, но частни събирания до 15 души са разрешени. Велико!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:24
Гост

Пак неясности, ще работят ли магазините за строителни материали и техника?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:25
Гост

Това е хроничен проблем на нормативните актове на здравното министерство, пишат се ангро, само какво може да работи, но не и какво не може да работи и заради това много бизнеси се самозатвориха от страх да не ги глобят.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:53
Гост

Точно заради това конституцията и законът не позволяват на здравното министерство да издава нормативни актове. Почти да си помислиш, че има някакъв смисъл в правната ни система и не трябва да бъде нарушавана от некомпетентни престъпници…

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:23
Гост

Важното е, че се спира ходенетео на училище, защото то е доказано най-големия инкубатор за вируса. А децата да си го кажем честно няма да загубят безвъзвратно знания и да провалят живота си, ако 1 месец не учат нищо. Те ще учат онлайн, но казвам, че и да не учеха 1 месец или дори 2 повярвайте ми, знам какво е нивото на образователната ни система, няма да загубят абсолютно нищо. Те предимно ходят да забруят, защото материала е скучен и поднесен по тъп начин!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:25
Гост

Преди 15 години, когато завърших училище нямаше Ковид пандемия, а учехме редовно и без много големи прекъсвания. Нямаше и Дървена ваканция или грипна такава. Ами редовно завършвахме годината без да сме зели последните 3-4 уроко от ВСЕКИ Един учебник и предмет. По физика много искагх да стигнем до урока за астрономия, но той беше последен и следователно учебната година свърши поне 2 урока преди този за Астрономия. Какво да говорим? Бъбрене в час на общи теми с учителите – какво мислят за КОмунизма, Футбола, кой къде е ходил лятото… ей така минаваха часовете забележете в професионална гимназия – НПГПФ! В… Покажи целия коментар »

Живко
Живко
25 ноември 2020 10:27
Гост

Затова и аз мисля, че ако им се пускат клипчета на децата в рамките на 1-2 месеца дори може и да научат повече, вместо да висят в даскалото да пренасят вируси и да разболяват родителите и бабите си. Защото животите на тези хора са по-важни от това детето да назубри нещо по История или Математика и да го изплюва на белия лист за да върже 4ка или 5ца.

Бобо
Бобо
25 ноември 2020 10:27
Гост

Училищата трябваше изобщо да не се отварят. На 15.09 започна увеличаването на случайте стремглаво нагоре

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:08
Гост

Така е. В кварталното училище гледам как децата играят на двора футбол или баскетбол. Нормално-без маски. Ама това си е инкубатор на бацили.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 18:43
Гост

Един и същ ковидиот си пише коментар и си отговаря сам няколко пъти.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 11:42
Гост

Пълни глупости! Говорите заучени фрази от телевизията… Кой точно и как доказа, че децата пренасят болестта?!

Харизанов
Харизанов
25 ноември 2020 10:21
Гост

Хубаво е, че поне са се сетили за психическото здраве на всички залостени у дома – ще продължи да се играе А група.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:22
Гост

Да и в резултат на което, понеже БФС написаха едно писмо в молба да не се спира футбола в страната, сега същите тия утепляци от БФС ще се бият в гърдите какви защитници на родния футбол са и как трябва да ги преизберат за още 10 години да управляват футбола ни!

Десислава
Десислава
25 ноември 2020 10:20
Гост

Мерките пак са мислени недомислени, но определено смятам, че можем да видим някакви положителни резултати до 2 седмици що касае разпространението. Иначе като цяло тези мерки са страшно забавени. Трябваше още през Октомври да се въведат и да се отпускат нещата точно преди Коледа! Така и хората щяха да имат поминък, а не маса работещи по моловете да останат без работа сега

Харизанов
Харизанов
25 ноември 2020 10:21
Гост

Бе те мерките и локдауна трябваше да се случат сега, а не през пролетта за 30 заразени човека или 50. Като доближихме 100 случая, вече бяха разпуснати мерките. Обаче тогава се затвори всичко, бизнеса пострада и сега при 3000 случая ( демек пак са 30 ма с две нули отзад) вече всичко си бачка нормално

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:18
Гост

Събирането на частни събирания до 15 човека как точно предполага предотвратяването на азпространението, като ще се съберат 10 човека от цяла България (Студенти и студентки + родителите и всички отиват при баба и дедо на село)?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:09
Гост

Никак и нищо не се предотвратява. Ама кой да мисли?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 10:16
Гост

Хем маса народ почина и маса народ се зарази, хем се вземат мерки за спиране на редица бизнеси точно преди Коледа… демек тия хора ще посрещнат поредните мизерни празници в една мизерна и неорганизирана страна, ръководена от мизерни управници, които обаче са представителна извадка на същия тоя мизерен и изключително прост народ.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 13:10
Гост

Не само мизерни, ама и КОРУМПИРАНИ, които гледат единствено собствените си облаги.