Не се наблюдава радикализация сред затворниците у нас, няма и данни за успешни опити за това или за идеологическо повлияване към насилие на един лишен от свобода към друг. Това е заявила министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция на тема „Програми за рехабилитация и дерадикализация в затворите“, която се проведе в Люксембург.

Според Цачева ниското ниво на терористична заплаха също е признак на ниска радикализация на населението като цяло. Тя обаче е отбелязала, че тази картина може да се промени и затова е необходимо да има работещи механизми за сътрудничество, диалог, обмен на информация и координация, както на национално, така и на международно ниво.

Правосъдната министърка е запознала участниците във форума и с някои практики в местата за лишаване от свобода у нас, свързани с темата на конференцията. Така например при постъпване в затвора, се изготвя оценка на риска от рецидив и вреди, който изследва статични и динамични елементи от живота на постъпилия, както и неговата личност. Провежда се психологическо изследване и се изготвя заключение. Това е първият етап, на който при наличието на риск от радикализация, същият може да бъде констатиран и да бъдат предприети необходимите мерки за противодействие, съобщават от министерството на правосъдието.

Цачева е посочила, че е нужна добра подготовка и обучение на персонала, за да може той да идентифицира признаците на радикализация на този ранен етап, тъй като изповядването на определена религия не означава непременно, че човекът е с крайни възгледи. За тази цел у нас е разработен специален модул в програмата за обучение на персонала на местата за лишаване от свобода, който предоставя добро познание за това какво е радикализация, признаци, мерки, управление на радикализирани лица и превенция на уязвимите групи.

Цачева е уточнила, че към момента в българската пенитенциарна система не се провеждат програми за дерадикализация (отказване от радикална идеология) и деангажиране (отказване от радикално поведение) и че усилията на българската страна са насочени към превантивните мерки.

5
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 октомври 2018 14:15
Гост

Добре се хвали г-жа Цачева пред чужденците. А защо не опише условията в затворите и не разкаже за избягалите от там.

Оптимист
Оптимист
12 октомври 2018 14:27
Гост

Поздравления за специално разработения модул в програмата за обучение на персонала на местата за лишаване от свобода. Дано чрез така предоставените добра подготовка и обучение на персонала се намалят бягствата от затворите и побоищата там.

Си_Воленов
Си_Воленов
12 октомври 2018 14:22
Гост

Не съм съгласен, че е ниска радикализацията на населението като цяло. Ами скинарите, или футболните агитки, които вършат золуми по стадионите.

Бай Ставри
Бай Ставри
12 октомври 2018 14:32
Гост

Впечатлен съм, че се изготвя оценка на риска от рецидив и вреди. А за риска от вкарване на оръжие, или от пускане на затворниците в отпуск срещу заплащане, кога?

адв. Мехмедов
адв. Мехмедов
12 октомври 2018 16:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица