Адвокатите може да бъдат изключени от изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това става ясно след среща между председателя на Висшия адвокатски съвет и главния секретар – Ралица Негенцова и Стефка Въжарова, с шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Поводът за срещата са разпоредбите от новия ЗМИП, който влезе в сила миналата пролет.

Текстът, който вменява задължения на адвокатите е чл. 4, т. 15 от ЗМИП (виж карето), според който адвокатите са задължени субекти по закона. Като такива, за тях са задължителни следните мерки:

  1. комплексна проверка на клиентите;
  2. събиране и изготвяне на документи и друга информация при условията и по реда на този закон;
  3. съхраняване на събраните и изготвените за целите на този закон документи, данни и информация;
  4. оценка на риска от изпиране на пари;
  5. разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти;
  6. разкриване на друга информация за целите на този закон;

В съобщението се изтъква, че по отношение на адвокатурата тези разпоредби противоречат на Конституцията и Европейската конвенция за защита на човешките права.

Пълно споделяне на представените мотиви на адвокатурата е изразил днес Данаил Кирилов“, съобщиха от ВАдС.

На срещата е поет ангажимент спешно да се направи такaва между представители на Висшия адвокатски съвет, Комисията по сигурност и обществен ред и Комисията по правни въпроси.

От Висшия адвокатски съвет обявиха, че имат готовност с текст, който да бъде внесен при предстоящото изменение на ЗМИП така, че „адвокатите да бъдат изключени от кръга на задължените лица по смисъла на този закон“.

В петък на среща между ръководството на адвокатурата и ДАНС беше взето решение, че адвокатите няма да подават уведомления до агенцията с планове за обучение на служителите за мерките срещу прането на пари.

Снимка: БГНЕС

С предложения за промени в ЗМИП излезе адвокат Емилия Недева. Според нея в закона трябва да се създаде нов чл.4a, който да гласи:

Ал. 1 Лицaтa пo чл.4, т.13, 15 и 16, yпpaжнявaщи aдвoĸaтcĸa пpoфecия, нe пpилaгaт мepĸитe пo чл.3, т.1-6 и нe дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo, или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт.

Ал. 2 Πpaвнaтa ĸoнcyлтaция, ĸoятo aдвoĸaти и дpyги пpaвни пpoфecии, пoлзвaщи ce cъc зaщитa нa пpoфecиoнaлнaтa тaйнa, пpeдocтaвят, ce изĸлючвa oт oбxвaтa нa тoзи зaĸoн, ocвeн ĸoгaтo yпpaжнявaщoтo пpaвнaтa пpoфecия лицe взeмa личнo yчacтиe в дeйнocтитe пo изпиpaнeтo нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa, aĸo пpaвнaтa ĸoнcyлтaция ce дaвa зa цeлитe нa изпиpaнeтo нa пapи или финaнcиpaнeтo нa тepopизмa или aĸo yпpaжнявaщoтo пpaвнaтa пpoфecия лицe знae, чe ĸлиeнтът тъpcи юpидичecĸи cъвeт зa цeлитe нa изпиpaнe нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa.

Тя ги огласи чрез профила си във фейсбук, като предложението ѝ е да бъде изпратено писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. В него се напомня, че защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, а е задължение на държавата. „Защитата на поверителността в отношенията адвокат-клиент гарантира не адвокатските права, а правата на гражданите срещу незаконно използване на доверената от тях на адвоката информация“, посочва Недева.

В писмото, към което се присъединяват и много други нейни колеги, се казва: „Считаме, че обнародваният в ДВ, бр. 27 от 27 март 2018 г. Закон за мерките срещу изпирането на пари не съответства на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и не транспонира в пълнота Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 г. за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, като пропуска да даде важни гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат. Ето защо Ви молим, да предложите спешна промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари, насочена към транспониране в пълнота на стандартите, залегнали в посочената Директива на Европейския парламент и на Съвета“.

Преди резултатите от срещата да бъдат оповестени група адвокати се събра на протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет с плати „Адвокатите не са доносници и „I can’t ДАНС“.

Един от организаторите адвокат Николай Хаджигенов заяви: „Гилдията е бясна. Aдвокатите не могат да донасят за собствените си клиенти. Има адвокатска тайна и това не търпи коментар“.

Адвокат Цветанка Иванова каза, че я притеснява това, че с колегите ѝ ще трябва да предоставят на службите информация за клиенти, както и техни данни. „Властите може би си гарантират, че както беше случая с доверителната сметка на колега адвокат (има се предвид случаят с адвокат Цветан Цанев, по чиято сметка в „Инвестбанк“ са били направени преводи за 140 млн. долара от държавната петролна компания на Венецуела- бел. ред.), някой друг ще носи отговорност, защото не е сигнализирал“, обясни тя.

На протеста адвокатите поискаха незабавна промяна в ЗМИП, както и Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
18 февруари 2019 18:10
Гост

Данаил Кирилов можа ли да има уважението да се облече с костюм, а не като селски кмет с дърнки и маратонки

възмутен
възмутен
18 февруари 2019 16:15
Гост

цари масова неграмотност! Каквъ ви е проблемът, бе, колеги?! ще дойде при вас перач на пари и ще си замълчите ли? Не искате да си обучите персонала ли? може би ако тук имаше атентати, да не дава Господ, като в Париж, щяхте друго да мислите… защото – да, мръсните пари финансират и тероризъм

петя с. ;)
петя с. ;)
18 февруари 2019 16:29
Гост

върхът на неграмотността е съветът, който е цитирал текста от стария закон. но пък може и да е за добро – за да видят всички, че от години са задължени по закона срещу прането на пари и че са малоумници

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2019 16:01
Гост

Да, трябва да има адвокатска тайна. Но има изключения, когато адвокатът може да съдейства за правораздаването. Ама най-сладките дела са тези, когато защитаваш престъпник, защото тогава хонорарите са солидни.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2019 15:59
Гост

Данаил Кирилов има големи мераци за промяна на законите.

Лобист
Лобист
18 февруари 2019 15:56
Гост

Защо? Да не би да са недосегаеми.