Почти пет месеца след като Сотир Цацаров подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), парламентът откри процедура за нов шеф на ведомството. Това стана на фона на заявка на лидера на партията, получила проучвателния мандат за съставяне на правителство – Корнелия Нинова, че ще го държи до 15 август (в тази връзка припомняме коментар на проф. Пламен Киров дали подобно бавене е допустимо – виж тук).

Откриването на процедурата за избор на нов шеф на КПКОНПИ стана с приемането на правилата за нея, които предвиждат 14 дни за внасяне на кандидатури. По време на целия парламентарен дебат, самите правила на практика не бяха обсъждани, а тема на дискусия беше вътрешният министър Бойко Рашков. Той беше огласен като кандидат на ПП лично от премиера Кирил Петков и избирането му за председател на КПКОНПИ беше едно от условията за сформиране на ново правителство. Докато течеше дискусията в пленарната зала обаче се появи информация, че ПП вече нямат условие Рашков да бъде подкрепен, за да участват в кабинет с мандата на левицата.

„Ако е вярно това, което се говори – че няма да предложите Бойко Рашков, не разбирам защо подложихте този човек на невероятни унижения“, каза в тази връзка Радомир Чолаков от ГЕРБ на депутатите от ПП.

При обсъждането на правилата от опозицията внесоха серия от предложения за нови условия към бъдещия председател на КПКОНПИ, на които Рашков не отговаря. Например да не е навършил 65 години (Рашков е на 67 години), да не е бил част от в репресивния апарат на режима до 1989 г., че срещу него няма образувано производство в КПКОНПИ, имаше предложение на председателя да не му е отнеман допускът до класифицирана информация и за удостоверение за психическа годност. Нито едно от тези условия не беше прието.

„Това означава, че за председател на КПКОНИ може да бъде избран психично болен, принадлежащ към Държавна сигурност“, заключи Йордан Цонев от ДПС.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пък предложи в правилата директно да бъде записано, че Бойко Рашков се избира за председател на КПКОНПИ, шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет, член на самия съдебен съвет, шеф на Сметната палата и член на Конституционния съд.

Когато от ПП възразиха срещу поведението на ГЕРБ, Чолаков отговори: „Вие вкарахте името на Бойко Рашков, казахте, че без него няма България, затова ще стиснете зъби и ще търпите. Рашков не отговаря и на критериите за високи морални и професионални качества, но вие пак ще го изберете“.

В залата се чуха твърдения за извращения като в казармата, Рашков беше сравнен с покойния диктатор на Румъния Николае Чаушеску.

„От изказванията ви лъха страх. Рашков успя да натисне купения вот и вашите две партии пострадаха доста в тази насока. Но си имате главен прокурор, който да ви пази, не се страхувайте толкова“, обърна се към ГЕРБ и ДПС Настимир Ананиев от ПП.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 юли 2022 14:13
Гост

Катастрофа. Провал. Некадърност, Наглост и още други имена на не състоялата се промяна и реформа. Толкова загубено време, приказки на вятъра, незаконни арести, сплашване с европрокурори, за да се инсталират „правилните“ хора на висши държавни постове, като на всички е ясно, че идват избори.

Никой друг няма право да посяга на иконата!
Никой друг няма право да посяга на иконата!
24 юли 2022 14:22
Гост

comment image

адвокат от САК
адвокат от САК
23 юли 2022 9:19
Гост

И така- политическите тролове от всички политически партии в 47 НС да не се чудите защо някои – всъщност доста = бг. граждани ходим “ за гъби“ по време на избори и не гласуваме- “…Скандалът в КЕВР е създаден лично от Бориславова: „Присъствах лично, когато Лена вдигна скандал на Ива Митева по повод на отпадането на един от параграфите от закона за енергетиката. Митева каза, че това е противоконституционно, а Лена каза, че „това няма значение“…“ ПОЛИТИЧЕСКИ БОК00ЛУЦИ С ДИПЛОМИ ОТ ХАРВАРД https://epicenter.bg/article/Toshko-Yordanov–Ne-sam-kazval–che-KPKONPI-tryabva-da-se-prevarne-v-buhalka–tochno-obratnoto/288484/2/0

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 юли 2022 13:08
Гост

Аз си бях казал, че тази жена е не просто млада и самонадеяна…. сътрудничка, но и откровено арогантно до степен на чиста наглост и без чувство мярка безотговорно същество. Много ми се иска да вярвам, че става въпрос за небрежност, а не за създавана непредпазливост или дори умисъл, но ако е вярно казаното от Йорданов, че „не й пукало за мнението на КС“, нещата са много по-зле от очакваното. Не знам какво са й обещали я Киро или американците, но тя трябва да си тръгне възможно най-скоро.

Юриста
Юриста
24 юли 2022 14:25
Гост

Платените политически тролове на ГЕРБ дават вяра на твърденията на всички от Слави Трифонов до Мустафа Карадайъ, само и само да има за какво да се захванат и да хвърлят кал по новите управляващи. Тук обаче повечето сме юристи и не се хващаме на подобни евтини трикове.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2022 19:48
Гост

Имате грешка във второто изречение- „Тук обаче повечето СТЕ юристи…“

адвокат от САК
адвокат от САК
23 юли 2022 9:16
Гост

„…Лена Бориславова забъркала скандала с КЕВР, коментираха пред „Труд” депутати от енергийната комисия. Началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков напористо твърдяла, че трябва да отпадне параграф от промените на Закона за енергетиката, заради който текст Конституционният съд обяви решението за назначаване на шефа на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. Отпадналият по нареждане на Лена текст от предходните и заключителни разпоредби гласи следното: В 14-дневен срок от влизането в сила на този закон НС избира двама членове – председател и член на КЕВР със стаж в областта на енергетиката, на мястото на членовете, чийто мандат е изтекъл.„Труд” потърси… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 юли 2022 22:04
Гост

Избора Започна и спря! Окончателно! Христо Иванов да се самоубие публично и ритуално! Хайде на море! Или в Русе за някое културно проектче с Бобокови!

Юриста
Юриста
24 юли 2022 14:26
Гост

И на власт да се върнат Борисов и Пеевски, нали!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2022 15:43
Гост

Страх тресе кочината, а ДПС и ГЕРБ си късат ризите при всеки опит Гешев да бъде заобиколен и да има правна опция някой друг (независим) да разследва безбройните им престъпления

Анонимен
Анонимен
22 юли 2022 15:37
Гост

Заявката на БСП да държат мандата до 15ти август изцяло олицетворява отношението на тази „коалиция“ към правото и държавата.

Смях стига
Смях стига
22 юли 2022 14:59
Гост

Само лични схеми в тоя парламент

Гигова
Гигова
22 юли 2022 14:59
Гост

Николае Чаушеску!!!! Падам!

987
987
22 юли 2022 17:41
Гост

Падай, никой няма да ти пречи…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 юли 2022 14:58
Гост

Закони се променят в последния момент за точно определени хора, предлагат се кандидатури по същия начин, в 9 без 5, за да се види реакцията на хората и евентуално отклони вниманието от други теми, като сделката с медицинските хеликоптери. Въобще, продължаваме промяната с пълна пара.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2022 15:53
Гост

Помня как Тиквун назначи една сюрия калинки на всевъзможни ръководни постове в държавната администрация точно преди да си замине. Тогава беше сключен и договора за „частната граница“ на Капитан Андреево. И на този фон троловете на ГЕРБ се възмущават от една напълно публично обявена и поддържана кандидатура за един пост.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 юли 2022 16:15
Гост

Whataboutism. Тези нали бяха умнокрасивата промяна бре???

Служител в държавнатадминистрация в обедна почивка
Служител в държавнатадминистрация в обедна почивка
22 юли 2022 14:57
Гост

Докато тия си правят предизборната кампания, държавата не работи

DoIty
DoIty
22 юли 2022 14:56
Гост

Не лъха страх, а голям страх. Все пак бащицата го арестуваха посред нощ по долни гащи в Банкя

Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
22 юли 2022 14:55
Гост

Много е важно да му осигурим благоденствие преди пенсийка на Рашков

Сеирджия
Сеирджия
22 юли 2022 14:52
Гост

Пълен цирк!

Асен
Асен
22 юли 2022 14:50
Гост

Подложен бил на унижения за Бойко Рашков, падам от смях

Михаил
Михаил
22 юли 2022 14:50
Гост

Настимир Ананиев от ПП как им го каза само!

Кики
Кики
22 юли 2022 14:48
Гост

Десислава Атанасова никак не е оригинална.

Лозан
Лозан
22 юли 2022 14:49
Гост

За кой ли път се прави на интересна и тя!

Асен
Асен
22 юли 2022 14:46
Гост

Бойко Рашков е много добър избор.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2022 16:01
Гост

Само за ГЕРБ и ДПС не е добър, че им спря купения вот на изборите

Стоян Николов
Стоян Николов
22 юли 2022 14:43
Гост

За ГЕРБ е също толкова важно Бойко Рашков да не оглави КПКОНПИ, колкото и на ПП им е важно точно той да я оглави

Хари
Хари
22 юли 2022 14:46
Гост

По-добре, отколкото Цаци.

Катрин
Катрин
22 юли 2022 14:48
Гост

По-важното е защо и за едните, и за другите е толкова важно

Пеев
Пеев
22 юли 2022 14:58
Гост

И на ДПС им е важно!