Елементарен опит за сплашване. Не аз съм поканил Иван Гешев, за да му отида в дома на гости. Така членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто разговор с главния прокурор, беше огласен в понеделник от Иван Гешев, за първи път коментира разпространения запис.

Той съобщи, че трима от шестимата членове на Прокурорската колегия, подписали първото предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, са получили призовки от Върховната касационна прокуратура (ВКП). По думите му в прокуратурата са призовани той, Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

Стоев подчерта, че не е работа на ВКП да извършва проверка, а това се прави от първоинстанционна прокуратура. „Когато ме извикат във ВКП, каквото се направи няма да подлежи на обжалване“, каза той и подчерта, че ВКП е пряко подчинена на главния прокурор

„Мога да гледам колегите си и всички хора в очите“, заяви Йордан Стоев. Той нарече записа с него в дома на Гешев „манипулация, която цели да се отклони вниманието от процедурата и да се създадат процедури пречи и да се окаже натиск върху все повече и повече хора“.

Той коментира и думите на главния прокурор, че не той е записал разговора си със Стоев, а записът е получен на флашка от служителка, която минавала край Съдебната палата: „Аз ще предам на една женица пред Съдебната палата една флашка, която да я даде на главния прокурор, който да я използва, за да уличи мен?!“.

Темата с проверките срещу направилите първото искане за освобождаване на Гешев повдигна на заседанието и колегата на Стоев в Прокурорската колегия Гергана Мутафова.

Тя прочете две съобщения на прокуратурата. Едното за сигнали срещу самия главен прокурор, от което става ясно, че те се проверявани или от спецпрокуратурата, или от градската прокуратура. А след това и друго – за сигнал срещу Георги Кузманов и Калина Чапкънова, който се проверява от ВКП.

„Разбирам, че на нас, внеслите предложението за неговото освобождаване, г-н Гешев иска да ни осигури специален разкош“, коментира Мутафова. И подчерта, че ВКП не може да извършва такива проверки, тъй като актовете по тях няма да подлежат на инстанционен контрол. „А това автоматично води до тяхната, меко казано, незаконосъобразност“, каза тя.

Иван Гешев отговори, че той никога не е чувал прокурор от ВКП да се е произнасял с акт по проверка, но напомни, че е издал заповед за нито едно от тези дела да не се докладва на него. За пример той посочи още две проверки по сигнали срещу него и депутата от ДПС Делян Пеевски, за които е издал заповеди днес, че не трябва да му се докладват.

„Истината ще ни направи свободни. Който върви по криви пътща, ще падне рязко“, каза още главният прокурор.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 21:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Гери, Гери колко оки стана
Гери, Гери колко оки стана
26 май 2023 16:24
Гост

Сценарист на цялата интрига е любовника от Филибето Цаци. Само тази фигура виждам аз спотаила се в тъмните кьошета на ВКП. Дори настървението за неговия жеснки булдог Манафска е показателно.

Домус Манафска Флибето
Домус Манафска Флибето
26 май 2023 16:21
Гост

Стоев трябва да обясни какви гаранции дава той и кой го изпраща. как така гарантира деца семейство и защо дава наставления за оставката ,. Това изнудване, склоняване натиск, рекет ли е … ???? Той говори за те , те и Банкята нека обясни , а не да вади защитни тези за първи клас. Доста има да обяснява Стоев на кого е посредник и от къде знае какви гаранции дава. Като какъв се явява и защо точно той??????? от чие имееееее. В този случай аз мисля, е и той трябва да си даде осъвката и не е нормално д гласува както… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 21:24
Гост

Пак някой с претенции за недосегаемост. Уважаеми, разпитът е способ за събиране на доказателства. Ама толкова престой във ВСС води до самозабравяне!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 май 2023 17:34
Гост

Този ВСС е пълен с мишоци, да не кажа плъхове- да де рови до дупка

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 17:28
Гост

Ама какъв опит за сплашване е разпитът. Граждани-когато ги викат за разпит, това сплашване ли е? Щото излиза-че е!

Geleto
Geleto
25 май 2023 13:01
Гост

Г-н Стоев трябва да отговори ясно записът достоверен ли е или не.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 май 2023 17:36
Гост

Фактът, че усуква и се вторачва в процеса на създаването и предаването му на главния прокурор говори достатъчно, че е истина.

Правоверен
Правоверен
25 май 2023 11:59
Гост

Ако Гешев беше православен християнин /за какъвто непрекъснато се афишира/ веднага трябва да махне ЧЕРВЕНИЯ конец от китката си! той е символ на суеверие – обратното на вярата! първото нещо, което правят свещениците като те кръщават, е да ти срежат червения конец! айде сега господин Гешев, отидете на църква, изповядайте се и се покайте, ако искате да се опирате на вярата. Защото в противен случай петните името Божие.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 май 2023 17:37
Гост

По тая логика трябва да спрем една камара традиционни ритуали – от агнето на Гергьовден, до яйцата и Дядо Коледа.

..........
..........
25 май 2023 11:46
Гост

Трябва да призная, че СОРБОНАТА срещу ШКОЛАТА НА МВР беше в полза на школата.Абе, Крумчо, бадева си харчил на майка си и баща си парите, от гледна точка на юридическо образование. За политик, за общ плямпаджия и т.н. си ок.Тук не става дума за куклата на конци Гешев.Лошото е, че бъркаш с френски ключове да правиш фини настройки на неща, които не разбираш!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 май 2023 11:37
Гост

Мишоците започнаха да се страхуват

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 11:34
Гост

Много ме кефи как всичките участници в и аз не знам как да го нарека са школувани в АМВР, хаахаха явно там ги обучават и на всякакви такива похвати, аз определено съм им фен, както биха казали някой експерти това е милиционерско-ченгеджийски спектакъл!

Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи
25 май 2023 10:47
Гост

Класици на плаща и кинжала.

В полите на Витоша
В полите на Витоша
25 май 2023 11:28
Гост

Класици, ама български!

– Български, ама класици!

ПОЗОРИЩЕ
ПОЗОРИЩЕ
25 май 2023 10:45
Гост

Зам- главният прокурор с охрана, притеснен от покушение по заръка на главния прокурор.

Билалов
Билалов
25 май 2023 10:43
Гост

Въпрос за 100 000. Без жокери.

Кой ще е следващия главен прокурор:

А. Борислав Сарафов

В. Ясен Тодоров

С. Йордан Стоев

D. Джуконда Невена Зартова

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 14:04
Гост

Васку общия ААА ще е

ПРБ
ПРБ
25 май 2023 10:36
Гост

ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!

hdvdvcufrb
hdvdvcufrb
25 май 2023 10:31
Гост

Йордан Стоев няма право да говори! За същия се носят легенди относно алчността му, „неподкупността“му и любовта към финикийските знаци…
Той е толкова компрометиран,че няма нужда да се изкарват допълнителни компромати спрямо него.

Чочо
Чочо
25 май 2023 10:28
Гост

И нека циркът започне сега.

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 10:22
Гост

Чудя се кой е по- противен, ама май ще излезе че е Стоев.

срам
срам
25 май 2023 10:16
Гост

Нямам думи, Гешев, ти си срам. Но вместо това ходиш на прием на президента

Мики
Мики
25 май 2023 10:16
Гост

Работата загрубява.

Чики
Чики
25 май 2023 10:39
Гост

Направо си отива към изнасилване с елементи на воайорство.

Анонимен
Анонимен
25 май 2023 10:15
Гост

Боже, как не го е срам този човек изобщо да си показва лицето, камо ли да дава изявление.

оставка и затвор
оставка и затвор
25 май 2023 10:17
Гост

Всичко лъсва! И всички непотребни вкупом станаха и не забавно трябва да си ходят!

И аз съм късоглед, но не пея в хора!
И аз съм късоглед, но не пея в хора!
25 май 2023 11:10
Гост

Затвор без оставки!

За всички, без изключение.

Мики
Мики
25 май 2023 10:24
Гост

Думите му са доста съмнителни.

Петров
Петров
25 май 2023 10:11
Гост

За мен това наистина е опит за спкашване.

Симо
Симо
25 май 2023 10:30
Гост

Пълни глупости!