Арестуваният за корупция шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев събрал българските общности още след като оглавил агенцията миналата година и им казал как ще тече далаверата в бъдеще.

В последната година Харалампиев и главният секретар Красимир Томов получавали подкупи директно в кабинетите си, без да се крият, а нуждаещите се от удостоверения за български произход се свързвали с посредници в страната, на които също плащали, за да могат да стигнат до ръководството. Основно обаче подкупи са били принудени да дават хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура. При плащане, удостоверение се издавало само за ден, а иначе се чакало цяла година.

Имало обаче и такива, които нямат български произход и заради това при тях „цената“ била по-висока, за да бъдат подправяни документи и да получат удостоверение.

Така заместник-главният прокурор Иван Гешев и наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев описаха днес корупционната схема в ДАБЧ, по която до момента са обвинени Харалампиев, Томов и още двама от основните посредници. Първоначално бяха задържани над 20 души, но повечето от тях вече са свидетели.

„Ние се занимаваме със сериозните играчи, не ни интересуват портиери и чистачки“, каза Гешев и подчерта, че основен интерес за прокуратурата са замесените по „високите етажи“. В хода на разследването обаче може да има и други обвиняеми, които са получавали по-дребни суми в йерархията на посредничеството. Разследващите обясниха, че плащаните подкупи са между 5000 и 8000 евро, като ръководството на агенцията прибирало около 1000 – 1500 евро за всеки отделен случай.

Разследването започнало по сигнал на полицаи в Кюстендил и няма връзка с всички останали случаи в миналото, в които периодично се говори за корупционни практики в ДАБЧ и издаване на удостоверения, включително на издирвани от Интерпол. От думите на Гешев стана ясно, че основно са плащали граждани на Македония, Албания, Сърбия, Украйна и Молдова. Той подчерта, че не става дума за търговия с българско гражданство, защото издаването на удостоверение е само сегмент от процедурата, която след това преминава през Министерството на правосъдието и Комисията по българско гражданство към вицепрезидента.

Задържан в акцията като посредник в схемата е и сърбин, а четвъртият обвиняем е жена, която обаче е на свобода срещу парична гаранция, защото страда от тежко заболяване, разкриха още разследващите.

Петър Харалампиев има няколко обвинения – за лидер на престъпна група, за получен подкуп от 5000 евро и за търговия с влияние. За получен подкуп и за упражнено влияние върху служители е обвинен и главният секретар Красимир Томов. От прокуратурата признаха, че обвинения са повдигнати за малка част от получаваните в последната година подкупи, но Иван Гешев даде пример с Ал Капоне, който извършил десетки убийства, но бил осъден за неплащане на данъци. По думите му, случаят в агенцията няма аналог в новата ни история.

Кой е най-мразеният човек в ДАБЧ?

Основен свидетел на прокуратурата се очаква да бъде заместникът на Харалампиев в ДАБЧ Димитър Владимиров. Днес наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза, че той е разпитан пред съдия и бил най-мразеният човек в агенцията, който пречел на всички схеми. В хода на разследването са били използвани и специални разузнавателни средства, в които се чували реплики – „заобиколете го“, отнасящи се до него. Не е ясно, защо обаче Владимиров не е сигнализирал за корупционните практики преди полицаите от Кюстендил.

Тепърва разследващите ще събират още доказателства за схемата, като посочиха, че някои от замесените събирали огромни архиви с документи. Един от тях, срещу който няма засега повдигнато обвинение, трупал документите в бидони.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
31 октомври 2018 15:56
Гост

Тази далавера си върви от поне 20 години, защо чак сега се размърдаха всички? С коалицията ли е свързано, с друго ли?

Минко
Минко
31 октомври 2018 16:01
Гост

По-добре късно, отколкото никога.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 15:51
Гост

Правилен подход на Гешев. Няма смисъл да гонят дребните риби.

Пейо
Пейо
31 октомври 2018 15:50
Гост

Тия са много нагли. Директно в кабинетите да прибират парите.

Спец
Спец
31 октомври 2018 15:45
Гост

Гешев има нужда от специалист по публична реч, не може да говори така хашлашки.