Заместник-председателят на Софийския районен съд (СРС) Даниела Александрова е поредният кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя е номинирана от 131 свои колеги от СРС.

Даниела Александрова има близо 17 години стаж, като последователно е работила като младши прокурор в Районна прокуратура-Благоевград и като обвинител в Софийската районна прокуратура.

От 11 септември 2014 г. Даниела Александрова е съдия в СРС. От 2017 г. до момента е зам.-председател и ръководител на Трето гражданско отделение в СРС.

В предложението колегите ѝ посочват, че тя е доказан и компетентен професионалист, а през годините на кариерата си е работила в най-голямата прокуратура и най-големия съд в страната.

Винаги е спазвала етичните правила, като е проявявала изключителна колегиалност, отзивчивост и добронамереност към своите колеги. Даниела Александрова е изградила име на почтен, честен и независим съдия с отлична организация на своята работа“, пишат съдиите от СРС.

Те допълват, че Даниела Александрова има петгодишен специфичен административен опит в качеството си на зам.-шеф на СРС, а това обстоятелство е особено съществено, доколкото в това си качество тя участва ефективно в разрешаването на проблемите на най-големия съд в страната, свързани с високата и неравномерна натовареност на магистратите, липсата на кадрова обезпеченост и др. Освен това, продължават съдиите, придобият административен опит би позволил на Даниела Александрова като член на ВСС незабавно да се заеме с разрешаването на натрупаните тежки проблеми във функционирането на съдебната система, свързани с огромното забавяне на атестации и конкурси, с електронното правосъдие и др.

Следва да се отчете фактът, че съдиите от районните съдилища са най-много в страната, като характерът на тяхната дейност поставя редица специфични предизвикателства и трудности. Избирането на съдия Александрова във ВСС би помогнало в значителна степен за разбирането и разрешаването на всички проблеми, с които се сблъскват районните съдии в страната и балансираното отчитане интересите на всички работещи в системата, както и взимането на справедливи и обосновани решения от кадровия орган.

С оглед всичко изложено считаме, че Даниела Александрова притежава в пълна степен необходимите лични, професионални и нравствени качества, за да бъде избрана за член на ВСС. Нейният професионален опит и доказана работоспособност биха допринесли за ефективното и в изключителен обществен интерес подобряване дейността на съдебната система, както и за утвърждаване независимостта, интегритета и авторитета на ВСС“, изтъкват още съдиите от СРС.

С нея кандидатите за членове на ВСС от квотата на съдиите стават осем (повече виж тук), а местата са шест.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
18 април 2022 13:39
Гост

Поредната номенклатурна издънка. Свекърва й доскоро беше заместник на граския прокурор, а съпругът й също е градски прокурор.
Тя знае повече за прокурорите. Ще бъде техен агент под прикритие, ако има кой да я избере за ВСС.

Съдия СРС
Съдия СРС
18 април 2022 12:35
Гост

Вече не се търпи – тази госпожа „ръководи“ отделение, чиято работа не познава. Не знам откъде й е подкрепата. Чух, че се тропа от врата на врата. Две и повече години от 2017 насам тя НЕ ЗНАЕШЕ КОИ СА СЪДИИТЕ в повереното й отделение, защото не счете за необходимо да се представи, да ни събира на дори годишни събрания. Представете си как се работи. То май обаче такива най-добре са одялани обаче не като камъни….

Анонимен
Анонимен
18 април 2022 21:18
Гост

Ех, какъв е този комсомолски плам по събрания, все си мислех, че друга работа има съдията, но не би!

Анонимен
Анонимен
18 април 2022 21:21
Гост

Че и „поверено“ отделение….ех, връщам се в едни времена 🙂

хор
хор
18 април 2022 10:31
Гост

Много безлична кандидатура- без идеи, без концепция, известна с това, че е началник, без хализма. Това ли е профила на член на ВСС?

Съдия
Съдия
17 април 2022 16:16
Гост

А двете трътки от ССБ кога? За които ще се каже опорната сесебейски точка, че “ са имали публична позиция“ по де що има тема и някой за събаряне в съдебната власт. Не сменят ли начина на изразяване ще ги оприличат на Дишева и Керелска.

съдия
съдия
17 април 2022 22:45
Гост

В интерес на истината, и двете кандидатки са изключително читави, компетентни, човечни и мислещи. При тях промитата безмозъчност на сектантите просто не е налице. Даже не знам дали изобщо са членки на Съюзи на съдийките в България. Ще ми е много чудно, ако наистина са приели компрометиращата подкрепа на въпросното нещо.

Съдия
Съдия
18 април 2022 8:20
Гост

Не бой се, колега. Членове на ССБ е малко вероятно да влязат в СК, освен ако няма заиграване с електронната система. Заради дразнещата политика на обругаване на инакомислещите и грантаджийските решения, без външна помощ те не могат да съберат гласове. Гласовете ще бъдат равни на актуалните им симпатизанти. Поне ще разберем колко са.

Наско
Наско
17 април 2022 12:22
Гост

Самочувствието на софиянци както винаги е без покритие. Варна и Пловдив ще вкарат свои представители, а „умниците“ ще им дишат прахта. Deja vu….

съдия в СРС
съдия в СРС
17 април 2022 22:37
Гост

Констатацията Ви е частично вярна. Пък и самочувственици има навсякъде. Лично аз винаги съм се отнасял с голямо уважение към знанията и актовете на колегите извън София.

Типично по софийски
Типично по софийски
18 април 2022 10:30
Гост

Цял живот се делите. Бели и черни , сини и червени, ССб и други, София и провинция… Много елементарно мислене. Никой не чете какво е направил някой и какви идеи има, а дали е някой, когото познавам (за да му звънна като имам зор). От сегашната съдийска колегия само Боряна Димитрова не беше от София. Всички други са от софийски съдилища, предимно ВКС, достатъчно от ССБ, а има и няколко преподаватели от НИП. Резултатът : Потресаващо слаб състав на съдийска колегия и провали във всички приоритети – конкурси, атестации, съдебна карта, ножицата на заплатите, оптимизация на администрацията, ЕИСС…..Резултатът няма нужда… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 8:32
Гост

Дялан камък, където го сложиш, все пасва!

Кака
Кака
16 април 2022 23:56
Гост

От коя квата ще я избираме? От съдийската или от прокурорската, че да не объркам нещо

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 12:43
Гост

Много завиждам, ще се пръсна от яд

Дано има усещане
Дано има усещане
16 април 2022 22:26
Гост

Явно след злополучните изяви на Дишева и Керелска нокой вече не иска и да чуе за върховни съдии във ВСС . Явно има нужда от съдии от ниските нива ! Дишева и Керелска с рестриктивните изявите срещу колегите са отваратили всички дори и ССБ са осъзнали , че тази креслива рестриктивност е. Отблъскваща ! И не е лошо, ме колегите са замове или административни тъкмо да познават по детайлно проблемите , които предишните ВСС забъркаха начело с мистрите -Зинаида, Ковачева , Христо, Цецка, Захариева, Кунева, Ахладова , Барни, Демееджиев , Надеждата все юридически корифеи спуснати с парашут и без какпка… Покажи целия коментар »

Някой
Някой
17 април 2022 12:10
Гост

Заради изявите на Дишева и Керелска повече магистрат от върховно ниво няма да бъде избран от съдийската квота.Просто незнам как не се усещат, че са минали всякакви граници.На последния пленум се спукаха да говорят за представителните пари на Гешев.Абе вие един конкурс не завършихте опрехте до това ли?Тотално падение.Не съм от СРС но подкрепям колежката, както и всички кандидати от районните нива.Има нужда да се върне справедливостта във заплащането!

ХХХ
ХХХ
17 април 2022 16:21
Гост

Не мога да разбера защо все Керелска иДишева са ви трън в очите? Може би защото имат принципни позиции срещу останалата безпринципност на ВСС? А останалите, избрани от нашата квота? Шекерджиев и Димитрова избягаха позорно, след като забъркаха кашите с 4-ти модел; а Пашкунова и Мавров станаха част от статуквото….Отговорността на Шекерджиев като председател на КАК е голяма, защото той също имаше ангажименти по повод конкурсите. Вярно, че се покри, но това не означава, че не носи отговорност- както за забавата при обявяването им, така и за липсата на контрол върху мотаенето на ПАК- вете по места, за бавенето на… Покажи целия коментар »

NNN
NNN
18 април 2022 9:16
Гост

Тези опорки за принципността им отдавна се спукаха като балон- толкова е погнусяващо и цинично да се слуша как се обръщат позиции и това се оправдава с аргументи, които са обидни, защото подценяват елементарната логика и морал на съдиите. Те двете с Лозан се превърнаха в статукво.

Квант
Квант
18 април 2022 10:30
Гост

Съгласна напълно. Само пример- взависимост от това дали кандидата за адм.ръководител е от „нашите хора“, мнението на Общото събрание на съдиите е важно за тях само когато съвпада с интереса на тези двете членки, но когато не е от техния кръг- мълчаливо погазват волята на Общото събрание на съдиите. Е, питам аз, на това принципност ли му казвате, Дишева и Керелска?!

Да, да ..
Да, да ..
18 април 2022 12:00
Гост

Ето затова никакви върховни съдии вече, никакви членове на каквито и са съюзи, били те ССБ, БСП, ДС…

пешеходец
пешеходец
16 април 2022 21:07
Гост

Успех на колежката. Не я познавам лично, но явно колегите й я подкрепят и й гласуват доверие, а това е много. Ще има обаче сериозна опозиция в лицето на двамата председатели-Иван Калибацев от Пловдив и Младен Димитров от Велико Търново, които явно играят в един отбор. Ще бъде охулена и оплюта, на аз я съветвам да не й пука и да се прави, че дъжд я вали. Горе главата и напред, моето момиче. Ще успееш. Системата има нужда от хора като теб.

Крафт
Крафт
16 април 2022 20:45
Гост

Нека има готини гаджета във ВСС !Съжалявам, че нема да съм там😄

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 18:52
Гост

Подписала съм предложението по свое желание без да съм близка на Александрова и затова моля професионалните хейтъри да не пишат от мое име. Мен никой не може да ме накара да направя каквото и да е. В съда работя доста отпреди повечето съдии и за първи път се работи нормално с прилична натовареност с адекватно ръководство.Даниела е човечна и отзивчива и заслужава подкрепа за смелостта.

NNN
NNN
16 април 2022 19:12
Гост

Напишете си името, защото иначе изглежда сякаш самата кандидатка си ги пише тези мнения.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 8:34
Гост

Абсолютно съм съгласна с написаното. И аз с удоволствие подкрепих колегата. Действително обстановката на работа е много спокойна и креативна.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 18:50
Гост

От 2014 е съдия, а от 2017 е зам.ръководител, че тя я работила съдийска работа 3 години, от които в две различни отделения, т.е. не е работила дори 3 пълни години като наказ. или като гражд. съдия. С какво ще е от полза тя или моженето й, или знанието във ВСС? Ама нали опитни хора трябват, че да знаят какво работят съдиите, какви са им проблемите, за да могат от позицията на ВСС да ги решат?!

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 19:20
Гост

Преди да встъпи като съдия, докато е била в прокуратурата е била предимно по майчинство. Действително, не й се събират 3години стаж като редови съдия. Кариерното израстване, няма да обсъждам.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 18:23
Гост

Тези подписи са събирани точно така – от врата на врата, първо в ГО, от където са основните, защото едните се чувстват длъжни, защото им е зам., а другите си мислят, че тя ще им помогне. Смешна работа, но на фона на другите от ръководството, направо блести. Желая й успех, най-малкото, защото има смелост да се кандидатира, въпреки, че тя винаги играе на сигурно.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 19:22
Гост

Много жалко, ако е такова нивото на ръководството в СРС.

М.В.
М.В.
16 април 2022 18:16
Гост

Бивш прокурор, който от 7 години е съдия- е толкова ли нямаше истински съдия в СРС, когото да издигнат?

От изкуствен съдия
От изкуствен съдия
16 април 2022 21:51
Гост

Може да има младши с 2 години стаж от ССБ, те по-са истински и стават, жалко, че драпат за СГС

Intuitive personae
Intuitive personae
16 април 2022 18:12
Гост

Струва ми се доста странно да се събират подписи в подкрепа на един или друг кандидат от негови колеги, които най-вероятно са му приятели и очакват ако го изберат, да се ползват от това, че са го подкрепили. А също се създава напрежение в съответния колектив, хората се разделят на „лагери“. И да припомня какви възторжени писма се изпращаха в подкрепа на Ив. Гешев, подписани единодушно от всички прокурори в съответната прокуратура.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 18:02
Гост

СРС не е това, което беше и не е това, което трябва. В момента всеки нещо прави и се мисли за важен. Ръководство няма, а от време на време се наказва, я служител, я съдия. Показателен беше последният дебат за избор на зам. Дончева. Александрова е връзкарка и нищо повече. Гледа само интереса си и на никого няма да помогне, както и нито един проблем няма да реши, освен ако лично не я засяга или мъжът й не й каже, какво да прави . Първо беше в НО, след това в ГО, но и на двете места все по един… Покажи целия коментар »

От изкуствен съдия
От изкуствен съдия
16 април 2022 21:55
Гост

Ох, колега над средното ниво, пиши поне кой си, та ние простите съдии да се учим от теб на ум и гениалност!

xxx
xxx
16 април 2022 17:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
16 април 2022 16:39
Гост

Ужас…

Съдия
Съдия
16 април 2022 15:07
Гост

Бойкот на изборите за ВСС и пълна промяна на модела!

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 15:05
Гост

Прави впечатление, че до момента почти всички кандидати са административни ръководители или техни заместници, които са избрани на тези постове именно от действащия ВСС, който пък от своя страна не свърши почти нищо съществено. Та, песимист съм, че и новият състав ще разреши най-наболелите въпроси, които на всички са известни. Но успех на кандидатите и се надявам избраните действително да положат усилия за подобряване работата и доверието в съдебната система!

Лалова
Лалова
16 април 2022 14:14
Гост

Силен коментар, колега! Определено „добри примери“ сте ни дали в лицето на Дишева и Керелска, ама хайде не подценявайте толкова съдиите, чак пък и да не виждат и да не чуват? Пък и подкрепата не била истинска. Е голям хейт, голямо чудо, кога успяхте да го излеете?

Съдия в СРС
Съдия в СРС
16 април 2022 13:35
Гост

„Внушителна“ била подкрепата – пълен абсурд! Александрова обикаляше като цветарка кабинетите на съдиите и повечето се подписаха от кумова срама. Това ръководство не реши нито един проблем в СРС, а когато колегите имаха нужда от институционална подкрепа – всички се покриваха и заравяха глави в пясъка, за да не се конфронтират с никого. Лично аз не съм чул Александрова да изрази публично позиция по някой от значимите проблеми в съдебната система. Такива хора нямат място във ВСС, това не е пансион, а място, на което трябва да има достойни и отговорни хора, изразяващи открито мнението си и бранещи правата ни… Покажи целия коментар »

друг съдия в СРС
друг съдия в СРС
16 април 2022 13:54
Гост

Васку, ти обикновено се включваш в кампаниите, а след това ревеш, че си бил изнасилен. И какви проблеми не е решило ръководството? Не е ли достатъчно, че в съда вече може да се диша и че се работи доста по-експедитивно от времето на Оня? Не е ли достатъчно, че ръководството извърши организационни промени в интерес на работата, които Той упорито отказваше с извратеното си чувство за откритост, почтеност и справедливост? И защо й е на Алексендрова да вряка публично по изкуствено създадени и измислени проблеми, които някой си е наумил, че са „значими“?

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 14:03
Гост

Изкуствено създаден имидж, толкова за този кандидат.

Чdr0
Чdr0
16 април 2022 14:29
Гост

Сесебейците що не издигнахте кандидати? Някои дето са изразявали позиция. Вместо това пишете анонимки по форумите.

друг съдия в СРС
друг съдия в СРС
16 април 2022 15:08
Гост

Сесебейците все още шушумушат ужасени. Техните две кандидатури – в понеделник в последния момент. Едната празнува на Архангел Михаил, а другата на Тодоровден.

Габи
Габи
16 април 2022 13:29
Гост

Не познавам лично колегата, но съм приятно изненадан от внушителната подкрепа за номинирането й. Категорично в следващия съвет трябва да има представител от районно ниво и тази кандидатура изглежда, че е и подходящата, и че има реалния шанс за това. Пожелавам й успех!

Intuitive personae
Intuitive personae
16 април 2022 12:01
Гост

На всички колеги юристи честит професионален празник! На младите – успех, а на старите – достоен завършек на професионалния път. И да се уважаваме помежду си, а не да се противопоставяме.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:59
Гост

Досега няма нито един върховен съдия кандидат. Все пак във ВСС трябва да са най-добрите магистрати. Доста странно ми изглежда състав само от районни и окръжни съдии.

Леко с квалификациите!
Леко с квалификациите!
16 април 2022 13:16
Гост

Сегашният състав на ВСС ни убеждава в обратното. Познавам поне 100 съдии които не са върховни, а са много свестни хора и прекрасни юристи. Просто са щастливи от живота и не им се занимава с едни други неща. Някои просто не харесват средата на върховно ниво или живота в София, което не ги прави ниска категория, а напротив!

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 14:22
Гост

Няма нищо по- добро от състав само от районно и окръжни съдии. Опита отдавна се трупа именно на ниските нива, където се прекарват най- много години. Никога вече Дишева и Керелдка! Никога вече ССБейци!

Dada
Dada
16 април 2022 11:52
Гост

Всъщност много се радвам на тези номинации, които разбиват на пух и прах твърденията на някои от сегашния ВСС, че като премахнат кариерните бонуси, няма да има млади хора, които да искат да влязат в съвета. Браво на съдиите, показаха, че това няма никакво значение за тях, а е важно да са полезни.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 13:41
Гост

11 400 заплата след данъци и бонус като на най- натоварените съдилища 2,3 върху нея- за миналата година, дрехи, кола, шофьор, самостоятелен кабинет- като на принципните Наска, Олга
– това разбира се няма значение, защото те са млади и искат да бъдат полезни:)

hams
hams
16 април 2022 11:49
Гост

Успех, Дани. Ще се справиш

1234
1234
16 април 2022 11:48
Гост

Всички знаем, че готвят промени в ЗСВ и по всяка вероятност ВСС ще стане непостоянно действащ, което лично аз подкрепям. И си мисля, че ако следващият състав бъде само от районни, окръжни и административни съдии, заедно с колегите си, могат да помогнат за едни по-добри конкурсни и атестационни процедура.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:44
Гост

Ехааа, това е повече от половината състав в СРС. Браво. Дано я изберат

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:39
Гост

Върховните съдии имат само едно голо самочувствие. Забатиха конкурсите и атестациите. И съвсем резонно сега съсловието да не иска такива, а работещи хора, които ще вложат усилие да решат проблемите

Съдия СГС
Съдия СГС
16 април 2022 11:38
Гост

Внушителна подкрепа още на номинацията. Чакаме да видим първо концепцията обаче.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:43
Гост

Тези концепции ми се струват вече толкова излишни. По-важно е как кандидатите ще се справят на изслушването – да ги видиш, да чуеш как ще отговарят на въпросите и как се представят. А най-важното е, ако бъдат избрани, как ще работят. Но съдиите си познават колегите и се надявам този път да заложат на наистина честни и можещи хора.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:36
Гост

Имам вече двама фаворит. Дани и Мария Терзийска. Чакам да видя другите

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:31
Гост

Прави впечатление, че досега номинираните с само на районно и окръжно ниво. Явно съдиите са омерзени от върховното, гледайки сегашния състав

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 11:35
Гост

И почти всички са административни ръководители, което не е лошо и СРС правилно казва, че най-добре познават проблемите

Честит празник на всички!
Честит празник на всички!
16 април 2022 13:02
Гост

Имат си двама, по право. Напълно им стигат. Другите да си пишат делата, за каквото са си подали молбите. А и не е сигурно, че най – добрите са върховните. Поне във ВСС им се нагледахме на какво се отдадоха. Въпрос на интелигентност е да не повтаряме грешки. Успех на Даниела!