11 районни прокуратури ще бъдат закрити пилотно и ще станат териториални отделения (ТО). Това единодушно реши днес Прокурорската колегия. Предложението за това ще бъде внесено на Пленума на ВСС, защото той е компетентен да се произнася окончателно за създаването и закриването на съдебни органи.

От 1 януари 2019 г. се закриват районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Прокурорският състав и администрацията на този етап се запазват, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Колегията предлага от 1 януари в Белоградчик и Кула да бъдат разкрити териториални отделения, които да бъдат към районната прокуратура във Видин. Териториалните отделения в Дряново и Трявна да бъдат към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Цацаров обясни още, че пред Пленума ще бъде поставен и въпросът за определяне на съдебните райони като ще бъде приложено и пълно описание на географските райони и общините. Освен това ВСС ще трябва да съгласува това свое решение и с министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Главният прокурор обясни, че има още много предложения за промени, но те са функция от първото – за закриването на тези районни прокуратури.

„Важното е, че с приемането на това предложение дава старт на реформата, което ще изиска внимателна, разумна и значителна по обем работа не само на членовете на Прокурорската колегия, но и на административните ръководители, на прокурорите, на администрацията“, каза още главният прокурор.

Гергана Мутафова определи решението като „исторически момент“, очакван от много време. „Огромна работа предстои от тук насетне, ако вземем днес това решение, ще предстои работа по детайлите – какво ще стане с имуществото на прокуратурите, преназначаване на съдебни служители, промяна на щатни разписания и т.н. Това, което ще се случи, ще доведе до две неща – ще подобри качеството на правосъдието, което ще предлагаме на гражданите и ще подобрим условията на труд при максимално и оптимално разходване на финансовите средства“, заяви Мутафова.

Главният прокурор благодари на всички, които работят по осъществяването на унифицирания модел за реформа на прокуратурата, отправи и лична благодарност към заместника си Пенка Богданова.

През 2017 г. тогавашният състав на Прокурорската колегия взе принципно решение за прилагането на този модел за оптимизация на структурите на държавното обвинение. Най-общо идеята е да бъдат създадени мегарайонни прокуратури в областните градове, а останалите на първо време да бъдат трансформирани в териториални отделения, част от които на по-късен етап да бъдат закрити.

Окрупняването ще премине през три етапа. При първия всички финансово-стопански дейности на районните прокуратури (с изключение на плащането на заплатите, командировките и възнаграждения свързани с досъдебните производства) ще преминат към нови специализирани отдели в окръжните прокуратури. Така всички началници в РП ще се разтоварят от тази дейност. Вторият етап е самото окрупняване, т.е. всички районни прокуратури в областта се вливат в тази в областния център. На мястото на всички тях остават териториални отделения. Третият етап ще изчака и ще се съобрази и с прекрояването на картата на съдилищата. През него част от териториалните отделения ще бъдат закрити.

Поетапният подход ще позволи както осъществяване на постоянен мониторинг от страна на кадровия орган и ръководството на прокуратурата, така и получаване на междинни оценки на постигнатия ефект по отношение на правоприлагането, и администрирането на съответните структурни звена. Районните прокуратури включени в пилотния етап на преструктуриране са определени въз основа на критериите:

  • цена на правосъдието и състояние на престъпността;
  • степен на натовареност (на прокуратурата и индивидуално на прокурор);
  • ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда;
  • комплексни фактори: население на районите на действие на всяка прокуратура; брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.;
  • кадрова обезпеченост (щатна численост на магистрати и служители), неколкократно проведени и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидат.

До края на годината районните прокуратури, чието закриване предстои, ще могат да приключат дейността си, да се отчетат по правилата на действащата статистическа отчетност, както и да се подготвят за изменения и допълнения на относимите работата им вътрешни организационни актове.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 юли 2018 17:08
Гост

Браво , следва закриване и на съдилища – първо военните , после районните в същите райони , а след това административните съдилища от царевичния и картофения пояс . Не може „град“ с едно „защитено училище“ да има районен съд . Днес градчето е с 5000 души , след 10 години ще е с 1000 души население . И тогава ли ще има районен съд ???? И кому е нужно в окръжен град с население под 50 000 души да има и окръжен , и административен съд .

познай
познай
12 юли 2018 1:52
Гост

няма да е на мафията, разбира се….

Колега
Колега
11 юли 2018 14:46
Гост

Похвална идея, но докато не бъдат съкратени реално щатове, няма смисъл от тази реформа. А ще мине още доста, докато се случи, а в това време излишни чиновници и прокурори ще си папкат.

Минувач
Минувач
11 юли 2018 14:26
Гост

Правилно. И без това бяха излишни.

Петров
Петров
11 юли 2018 14:44
Гост

Реформата започва добре. Да видим резултатите на финала.

анонимен
анонимен
11 юли 2018 14:25
Гост

Как решиха да закрият точно в Кула?