БСП внесе първа своето предложение как да бъде уреден мораториумът върху процесуалните срокове по делата (законопроекта виж тук). Очаква се управляващите също да обявят своите предложения до края на деня.

Те предлагат да се приеме Закон за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на обявеното с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. извънредно положение върху цялата територия на Република България.

И той да има една единствена разпоредба, според която по време на действието на извънредното положение:

  1. спират да текат определените със закон или по указание на административен орган, изпълнителен орган или съд започнали, но неизтекли срокове за действия, които страните – участници в производствата, имат право или са длъжни да извършат пред административен орган, орган на досъдебно производство, съдебен или публичен изпълнител в изпълнителни производства, както и пред съд в гражданските, търговските, административните и наказателните дела,
  2. законоустановените срокове за новопоискани действия се считат за удължени със срока на действие на извънредното положение;
  3. спира се изпълнението по изпълнителни производства по реда на Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Лекс“ научи, че левицата има и проект за решение, с което да се уреди, че до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение се налага мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление поради неплащане на дължими сметки. А освен това спират да текат и сроковете за изпълнение на задълженията на потребителите по тези договори.

Часове по-рано правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи пред БНР, че законопроектът за мерките по време на извънредното положение, който ще внесе правителството, ще е без конкретен срок и в него ще пише, че действа до прекратяването на извънредното положение. И увери, че проектът ще е готов до края на деня и ще бъде приет най-късно в сряда, ако по-рано няма извънредно заседание на парламента.

Оптимистичният сценарий е законът да действа до 13 април, докогато е срокът на обявеното вече извънредно положение, но в проекта няма да бъде посочена дата, тъй като е възможно то да бъде продължено.

„При всички положения ще върви по ускорен процесуален ред, няма как да го обявим за публично обсъждане. В тези условия са налице предпоставките за съкратено и бързо законодателно производство“, каза правосъдният министър.

Кирилов изрично подчерта, че в проекта е залегнало и спирането на процесуалните срокове, които, по думите му, са „от малкото въпроси, които изискват законодателна уредба“.

„Спирането на процесуалните срокове ще бъде факт в момента, в който Народното събрание потвърди това. Мораториум би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение“, каза Кирилов.

Той обясни, че законът ще съдържа най-интензивните мерки, които ограничават по-сериозно правата на личността.

„Подчертавам, че досега ние по никакъв начин не сме засегнали основни права на личността, както са установени в Конституцията и в Европейската конвенция за правата на човека“, допълни Кирилов.

За ограничения достъп в съдебните сгради, правосъдният министър подчерта, че те ще засегнат и мерките за неотклонение, при които близки на задържани използват случая да се видят с тях. Сега това временно ще бъде преустановено и в тези заседания също няма да бъдат допускани външни лица.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
18 март 2020 8:53
Гост
Миризчиев
Миризчиев
16 март 2020 11:45
Гост

Успех на всички. Ще ни трябва и късмет за да не станем засегнати, като други европейски страни

Стилянова
Стилянова
16 март 2020 11:44
Гост

Дано всичко свърши по-бързо. адекватни мерки на правителството, като цяло

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 13:18
Гост

И отговорност от наша страна. Като гледам тези дни обаче по улиците и в градския транспорт е по-рехаво.

Гого
Гого
16 март 2020 13:19
Гост

А вие къде сте се засилили в тези смутни времена?

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 13:19
Гост

На работа. някой трябва и това да прави все пак.

Димитров
Димитров
16 март 2020 11:43
Гост

Надяваме се до 13 април да свърши всичко, но дълбоко ме съмнява. Защото срока на Извънредно положение е до 13 април, но в същото време се говори за пик на болестта чак през Септември. Аз не знам как ще се развива до тогава, но чак тогава ако е пика, то тепърва до Коледа ще намаляват случайте.

Величкова
Величкова
16 март 2020 11:42
Гост

Аз като гледам накрая освен финансовия колапс и здравословния за хората, то може да се случат и положителни неща. Неща, за които правителството нямаше воля да активира. Примерно онлайн обучения, дигитализация на много неща и също така по-бързо законодателно производство

Силван Ре.
Силван Ре.
16 март 2020 11:41
Гост

Ще вземе съдъ да се организира и да прави нещата по-бързо, а?

Dimitrieva
Dimitrieva
16 март 2020 11:40
Гост

Да определено не е приятно близки на задържани да не могат да се виждат с тях, но времената са кризисни. Няма начин

Stanolov
Stanolov
16 март 2020 11:39
Гост

Има някакви хора, които са против това правителство. Те мътят водата. Пишат коментари, че едва ли не ще ни разтрелват по улиците. Нищо такова няма да се допусне, нито от управляващите, нито от ЕС

Stanolov
Stanolov
16 март 2020 11:38
Гост

Едно е ясно – никой не е изпадал в подобна ситуация и смятам, че правителството се справя успешно до тук

Симеонов
Симеонов
16 март 2020 11:55
Гост

Въпросът е, че трябвада се спазват стрикно правилата. А в петък точно в супермакета ни беше страшна навалица. Тази истерия с презапасяването ми идва в повече.

Кирчева
Кирчева
16 март 2020 11:38
Гост

Нормално да е без крайна дата. Ние не знаем до кога ще се разпространява тая гадост

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 11:56
Гост

Прогнозите никак не са добри.

Адвокат
Адвокат
16 март 2020 11:36
Гост

Обвиняемите по мерки ще имат поне адвокати, нали?

J&K
J&K
16 март 2020 11:33
Гост

Само да не се изкушат повече от необходимото.

234
234
16 март 2020 11:32
Гост

Уви, може да изкара и до края на годината.

Жаки
Жаки
16 март 2020 11:57
Гост

Казват, че до есента някъде. Важното е да се отървем от тази гадост.