Във временните помещения пред заведенията, оградени често с найлонови стени и покриви, с които се заобикаляха забраните за пушене на закрито, вече също няма да може да се пуши. Това е една от промените в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство, съобщава „Дневник“. Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, от ведомството предвиждат промяна в дефиницията що е то закрито помещение. Под „закрито обществено място“ вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

„От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето“, се отбелязва в мотивите на вносителите.

Предвижда се също разширяване на изделията, които ще бъдат забранениза пушене на закрито. Вече няма да е забранено само тютюнопушенето, а ще е забранено пушенето на тютюневи изделия. Според дефиницията пък „тютюневи изделия“ са всички, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн. От това се разбира, че в обхвата попадат и електронните цигари, както и модерните напоследък бездимни тютюневи изделия IQOS.

Също така забраната се разширява и върху популярните най-вече сред младежите наргилета – ще се забрани употребата на закрито на „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“. Въвеждането на такава забрана се обмисля от години, но едва днес е формулирана в законодателна инициатива.

„Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в
стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват
вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, устната кухина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи поради острата интоксикация – до намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето“, отбелязват от здравното министерство. И посочват, че по данни от международно изследване на Световната здравна организация, проведено 2013-2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

С друг текст пък се предвижда и забрана за продажба на деца на изделия, свързани с тютюневите, като тук се включват и изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

Друг сериозен механизъм за контрол над заведенията е въвеждането на възможност за спиране от експлоатацията на обект за определен срок в случаите на повторно нарушение на забраната за пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн. Забраната за работа ще е за един месец, предвиждат измененията. „Целта е предвидената в закона санкция за системно нарушаване на забраната за пушене да оказва възпиращо и възпитаващо въздействие и да мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти“, отбелязват от ведомството.

Също така вече не само държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции ще могат да проверяват спазват ли се забраните. Контрол ще могат да осъществяват още контролните органи на инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините.

8
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
07 август 2018 15:34
Гост

Абе, вижте какво правят хората по белия свят, в сърцето на ЕС – в Австрия разхлабиха тотално и официално ограничението за пушене на закрито, а във Франция няма нито едно кафене без найлон или стъклено ограждения за пушачите. Всичко е, защото премиерът-слънце не пуши.

Анонимен
Анонимен
07 август 2018 18:49
Гост

Говорейки за цивилизованите държави, във Франция дори в суперелитните заведения има салон за пушачи. Е, местата не са цветущи, но това е личен избор.

Кемъл
Кемъл
07 август 2018 15:32
Гост

И сега заради келешите с наргилетата пушачите ни обявяват за престъпници. Тези, които трябва дабъдат наказани, са родителите, които не си контролират децата и не знаят какво правят с 20-те лева джобни на ден.

Човек
Човек
07 август 2018 15:29
Гост

Това е най-див комунизъм – силово налагане на забрани за действия, за които някои чиновници са решили, че ти си вредиш. Аз да не съм малоумен или в затвора, че да не знам какво правя и да не мога да го правя. Наистина става въпрос за подкупи.

Пеева
Пеева
07 август 2018 14:50
Гост

Браво! Беше ми омръзнало от тия наркоманчета. Едно кафе не мога да изпия на спокойствие навън без да ме окадят.

Петков
Петков
07 август 2018 14:56
Гост

Госпожо,
посещавайте заведения за непушачи. Аз пък не мога да приема, че тези рестрикции от страна на министерството ще бъдат полезни по някакъв начин. Напротив- клиентелата ще се дръпне със сигурност.

Тома Неверни
Тома Неверни
07 август 2018 14:48
Гост

Е, сега гледайте само как учениците ще се превъзпитат.

Възмутен
Възмутен
07 август 2018 14:46
Гост

Пълни глупости! Правят го, за да взимат рушвети после, за да не глобяват собствениците на заведения.