В последните години у нас законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално. Това заяви председателят на Консултативния съвет по законодателството към председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пред бТВ (видео от интервюто).

И посочи, че това му е голяма болка, но за съжаление такава е истината. „Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие“, каза проф. Герджиков.

И даде пример със закона за КТБ, на който президентът Румен Радев наложи вето. „Този закон сам по себе си би дал добри резултати, но добре за България би било да вземем Западните покрайнини, защото са били наша територия, ама кой ще ни позволи – това е нарушение на международното право. По същия начин законът за КТБ е явно противоконституционен, ачик-ачик“, каза професорът.

Той изрази изненада защо досега никоя от институциите, които имат това право, не е сезирала Конституционния съд (КС).

„Със задна дата се обявяват за недействителни сделки, които са извършени преди. Това нещо в белия свят го няма, това нещо не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме Конституцията, непрекъснато“, заяви проф. Герджиков

По думите му Конституцията се е превърнала във фасада и всеки я погазва както намери за добре. „И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство“, каза още той.

Професорът коментира и последните изменения в Търговския закон, които въведоха изискване преди прехвърляне на предприятие да се докаже, че собственикът му няма задължения към служителите. Консултативният съвет по законодателството излезе с остро становище срещу промените и обяви, че те нарушават свободната стопанска инициатива.

„С тази промяна не се дават по-големи гаранции за работниците и служителите, а само се затруднява оборотът. Когато се прехвърля едно предприятие и продавачът и купувачът ще отговорят солидарно за всички задължения, а ако не се прехвърли предприятието, отговаря само първият. Следователно по-големи са гаранциите, ако се прехвърли. Сега има изключително бюрократизиране на стопанския оборот“, обясни той. И определи промяната като удар във въздуха.

„Популизмът смачква професионализма“, заключи проф. Герджиков. Като посочи защо твърди това: „По този закон имаме становище от 20 страници, обаче то беше прегазено, все едно, че нищо не сме написали. Това е проблемът, че нямаме респект към професионализма. Аз съм събрал най-блестящите юристи на България, в чиито професионализъм няма и капка съмнение, но какво от това. Един популизъм може да ги прегази като стой та гледай!“.

Проф. Герджиков беше попитан и за промените в Закона за частната охранителна дейност, с които се дава право на кметовете да наемат фирми, за да пазят населението и бяха атакувани в Конституционния съд от президента Румен Радев и от главния прокурор Сотир Цацаров. Герджиков заяви, че според него тези промени няма да доведат до връщане на мутренските времена, но хората от малките населени места не се чувстват защитени. „Някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка“, каза той.

И допълни: „Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“.

На въпрос какво е мнението му за идеите разширяване на института на неизбежната отбрана, Герджиков отговори, че въпросът е много деликатен, но според него сегашната уредба е добра. „Трябва да се обърне внимание обаче на правоприлагането. В него има известни разминавания и не всички съдилища по един и същи начин тълкуват разпоредбите и ги прилагат на практика“, каза той.

Помолен за коментар за измененията в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор, той каза, че не е специалист в материята и се опира на знанията на специалистите, като проф. Пламен Панайотов. Именно той за първи път в интервю за „Лекс“ алармира за рисковете от приемането на предлаганите изменения.

„У нас, каквото и да стане, първата работа е, като първосигнална реакция, е да променим закона. Особено опасно е това в наказателното право“, заяви проф. Герджиков. Според него особената част на НК прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха. „Изключително лош Наказателен кодекс имаме от тази гледна точка – с непрекъснати промени, с архаични текстове, с неща, които не се съгласуват със съществуващата уредба. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част  отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променят – това е нещо, което не води до стабилност“, заключи той.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
19 март 2018 1:40
Регистриран

Дълбок поклон, професоре! И какво от това…Та нали най-добрите са точно при Вас и дават съвети на законодателите-за какво всъщност става дума?Ето за какво: законодателите се опитват да „сменят“ най-после системата, тоест основните начала в правото по Европейски модел.Но не само не го извършват правилно.Те правят правният хаос още по-голям.Бедата е в това, че идеологията на ГЕРБ не е насочена към онзи субект на правото, който е в основата на законодателството в ЕС-а това са гражданите.Ами да, правата на гражданите са над всички права – над икономическата логика на стихийно развиващите се , макар и по създадени правила, интереси на… Покажи целия коментар »