Задържаните за 24 часа от МВР задължително ще получават писмена декларация, в която са описани правата им и в нея изрично ще бъде записано, че имат право да запазят мълчание.

Това предвиждат промени в Инструкцията на МВР за реда за задържане, издадена преди 7 години от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков (пълния текст на декларацията с правата на задържаните виж тук).

Сега от МВР предлагат изменения в инструкцията в отговор на наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК) срещу България заради нарушения на конвенцията за защита на правата на човека и неправилно транспониране на Директивата на ЕС за правото на информация в наказателното производство.

Според ЕК в България няма конкретен документ, който може да се счита за „декларация за правата на задържаното лице“, тъй като в момента в тази, която задържаните подписват се казва само, че са запознати с правата си. Няма задължение да се предостави писмена декларация, а правото на писмен превод и правото да се запази мълчание не са споменати. В декларацията в действащата инструкция задържаните не са информирани и за правото на достъп до материалите по делото, нито за максималното време, в което могат да бъдат държани в ареста.

В предложените промени по-подробно е описано правото на адвокат, като изрично е казано, че срокът на задържане е 24 часа и започва да тече от момента, в който е ограничено правото на свободно придвижване на задържания.

„По време на разпит от полицейските органи не сте длъжен(на) да отговаряте на въпросите относно предполагаемото престъпление. Вашият адвокат може да Ви помогне да вземете решение в тази връзка“, се казва в предложената в инструкцията декларация. Първа точка в нея е правото на защита и правна помощ, като е уточнено, че адвокатът е независим от полицаите. На задържаните трябва да се обясни, че могат да си изберат адвокат за своя сметка или да получат безплатна правна помощ от служебен адвокат, за което трябва да получат съдействие от полицаите.

В декларацията е разписано, че полицаите трябва да уведомят задържания за причините за задържането му и ако това е заради извършено престъпление, той трябва да получи информация за него. В нея вече изрично ще бъде записано правото на превод на задържания, ако не разбира български език. За целта полицаите са задължени да предоставят декларацията на разбирам за задържания език, а ако няма изготвена такава, преводач го информира устно на разбираем за него език, след което му изготвя превод на декларацията.

В нея се изброяват и останалите права на задържаните, като тези на медицинска помощ, телефонно обаждане и уведомяване на близък, правото на обжалване на задържането пред съд, на свиждания и получаване на колети.

Предложените промени са свързани и с ангажиментите на МВР по изпълнение на пътната карта за изпълнение на осъдителните решения срещу България от Европейския съд по правата на човека. Основните нарушения, за които България е осъждана са неефективното разследване на оплаквания от полицейско насилие и за прекомерен психологически натиск върху заподозрени или близки до тях при провеждане на полицейски операции.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
СЛУЖЕБНАТА ЗАЩИТА Е ПЛАТЕНА!
СЛУЖЕБНАТА ЗАЩИТА Е ПЛАТЕНА!
25 юни 2022 8:43
Гост

Написаното в инструкцията съдържа ЛЪЖА. В България НЯМА БЕЗПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЩ. Правната поощ , по линия на НБПП е по принцип платена, а само по изключение-напълнобезплатна. Правноподпомогнатите със служебен адвокат от НБПП,след края на делото-ако го загубят, по принцип ще си платят като поп за безплатната правна помощ. Хипотезите на безплатност са ИЗКЛЮЧЕНИЕ-например при защита на приемни семейства-е това си е екзотика на безплатността. По цял свят служебна защита значи безплатна защита, на разноски на държавата. В България служебната защита е платена-проверете колко са делата на НБПП,след края на делото-например споразумение с прокурора да си вадят изпълнителен лист.ц Няма оправдание,че… Покажи целия коментар »

Ибан Ибаноб
Ибан Ибаноб
24 юни 2022 16:40
Гост

Значи плащаме на полицията да се бори срещу престъпността, но я задължаваме да съветва престъпниците как да премълчават престъпленията си. Тези които се мъчат да дадат живот на тази мизерия трябва да са в затвора, не мога да повярвам, че добитъкът ги търпи на гърбовете си!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2022 8:46
Гост

Не милицията решава кой е престъпник.
Задържано лице съвсем не е казано,че е престъпник. напротив-при протестите преди 2 години милицията задържаше легитивно протестиращи граждани. Установено и по съдебен път-тези арести са незаконни.

Ти да не си завършил в право в икономически ВУЗ,че демонстрираш такава блестяща правна мисъл.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 14:27
Гост

Аман от правата на задържаните! Аман от правата на обвиняемите! Аман от правата на подсъдимите! Кога ще стана тека, че всеки да си знае мястото и всеки да носи отговорност за това, което е извършил, без преди това да му правим особени почести и да го въздигаме в култ. То не бяха правата на човека, то не бяха гражданските права. Писна ми от права. Кога ще се обърне внимание на задълженията, защото в днешна България всички си мислят, че имат права, но не и задължения.

Този
Този
23 юни 2022 19:59
Гост

Европейската комисия много бърка нещата. Престъпникът имал право да не говори, напротив, трябва да е длъжен да говори. Ей заради такива малоумщини измислени от болни мозъци престъпността расте и престъпниците се чувстват без наказани!

обаче
обаче
24 юни 2022 13:22
Гост

Помислете, че не винаги има престъпление или нарушение. Може задържането наистина да е необосновано, нали? И би трябвало в тези случаи задържаният да има достатъчно права.

Правен корифей :)))
Правен корифей :)))
23 юни 2022 14:09
Гост

Аз предлагам направо да не се разследват престъпленията, за да не бъдат нарушавани правата на извършителите

адв.
адв.
23 юни 2022 14:12
Гост

Аз предлагам направо да набият задържаните и признанията им да имат доказателствена сила, та да не занимаваме надълго с правосъдие.

Правен корифей :)))
Правен корифей :)))
23 юни 2022 14:17
Гост

Оооо, господин Адвокат, виждал съм много Ваши колеги как се държат, когато „защитават“ извършител и как се държат, когато са станали жертва на престъпление – един даже ме молеше да го оставя насаме замалко със задържания 🙂

МВР - много пари, малко акъл, нищо работа
МВР - много пари, малко акъл, нищо работа
23 юни 2022 14:06
Гост

А видео записи на разпитите при разследващ полицай кога, или ги е страх да не се видят последствията от предварителната обработка по мазетата?

Лили
Лили
23 юни 2022 14:03
Гост

Дано това да сложи край на полицейския произвол.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 17:39
Гост

Нищо няма да сложи. Целта на упражнението е да бъде заобиколено решението на ЕСПЧ по „Митев срещу България“ и да се направи опит оперативната беседа да стане доказателствено средство.

Иванчева
Иванчева
23 юни 2022 14:02
Гост

Сега ли разбраха, че има нарушения на конвенцията за защита на правата на човека.

Лозан
Лозан
23 юни 2022 14:02
Гост

Както и полицейско насилие и прекомерен психологически натиск.

Петър
Петър
23 юни 2022 13:59
Гост

Напълно излишни промени.

Асен
Асен
23 юни 2022 13:59
Гост

Напротив! Друго си е да го има черно на бяло.

Старата школа
Старата школа
23 юни 2022 13:48
Гост

Полицията трябва да работи, както работеше преди 89-та година. Спипа ли те, че си прегрешил, един кратък бой от 24 часа ти хвърля и повече НЯМА да посмееш и да прегрешиш.

Хари
Хари
23 юни 2022 14:00
Гост

Дааааа. Доброто старо време.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 12:49
Гост

Не виждам оправия особенно в кризата, в която ни вкара чалгаря Слави и Борисов.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 12:48
Гост

Абе ние едно време имахме Цветан Цветанов и той директно, без доказателства обвиняваше някакви хора в престъпления.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 12:48
Гост

И полицията ни, като държавата ни. Искаме мутри да ни управляват и да ни крадат, като ни показват „колко много строят и колко много правят за народа“.

Рубешко
Рубешко
23 юни 2022 12:47
Гост

Защо ли не съм изненадан.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2022 12:47
Гост

Битият бит е банална фраза….

Нинова
Нинова
23 юни 2022 12:47
Гост

Ние в родната си страна не можем да запазим правата на човека, но сме тръгнали претенции към Република С. Македония да имаме.

Тошкова
Тошкова
23 юни 2022 12:46
Гост

После кой ще се съобразява с нас в ЕС, при положение, че имаме такива, като Копейкин в парламента, а полицията ни и изобщо държавата не спазва правата на човека.

Иванова
Иванова
23 юни 2022 12:45
Гост

КОгато полицията е съставена от мутрета и от хора с комплекси, които искат да си изкарат агресията прикрити под пагона, какво друго да очакваме. Пред блока ми почти всяка вечер спира патрулираща кола, от там излизат младо момче и младо момиче, които са служители на МВР и се подпират на капака на колата и почват да си ровят във фейсбук. Е как ме пазите точно, че не ми е ясно, ако зад блока се извършва престъпление (краде се кола)? Говорим за София. Не ми се говори за другите градове как е.

Демирева
Демирева
23 юни 2022 12:44
Гост

Ма каква е тая държава бе. Какви са тези полицай, които не четат праватана задържания. Поне филми да си пуснат да гледат да се научат

Мария
Мария
23 юни 2022 12:43
Гост

Има си хас да не четат правилно правата на задържания