Домашните насилници да не могат не само да приближават жертвите си и дома им, но и да им е забранено да контактуват с тях под каквато и да е форма, включително по телефона и чрез имейл. Да не им се издава разрешение за оръжие, а ако имат такова, валидността му да се прекратява.

Това са част от новите мерки за защита от домашното насилие, които предлага Министерството на правосъдието в законопроект, огласен за обществено обсъждане (с пълния му текст можете да се запознаете тук).

Един от основните мотиви за измененията в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) е ескалацията на посегателствата по време на пандемията. Министерството сочи като основен проблем, че у нас не се води статистика за домашното насилие, но все пак има данни на МВР, които показват огромен ръст. Само за двата месеца на извънредното положение от 13 март до 13 май 2020 г. са подадени 4875 сигнала за домашно насилие на тел. 112. И дори този период да не се взема предвид, случаите, за които е имало обаждане, са с близо 3600 повече при сравнение на периодите 1 март 2018 г.- 1 март 2019 г. и 1 март 2019 г. – 1 март 2020 г.

През миналата година само до ноември МВР сочи, че има 823 пострадали.

„Тези тревожни данни показват необходимостта от предприемане на ефективни мерки, включително и промени в нормативната уредба, с които да се предотвратяват случаите на домашно насилие и да се осигури по-ефективна защита на пострадалите“, заявява Министерството на правосъдието.

Затова първо предлага да се разшири кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по ЗЗДН. И към тях да се добавят тези, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и лице, което е съпруг или бивш съпруг на извършителя.

Освен това в закона се добавят и нови мерки за защита. Те са:

  • забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация;
  • насочване на пострадалите деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие;
  • задължаване на извършителя да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични или психоактивни/психотропни/ вещества, алкохол или друго упойващо вещество или друг вид зависимости;
  • забрана за издаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на взривни вещества, на оръжия, на боеприпаси и на пиротехнически изделия по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия или прекратяване на валидността на издадено разрешение за срок, определен от съда.

Голяма част от законопроекта е посветена на изграждането на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие. Тя ще е специализиран постоянно действащ колегиален орган за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие.

Неин председател ще бъде вицепремиер, а членове зам.-министри на вътрешните работи, на труда, на правосъдието, на външните работи, на здравеопазването, на образованието и на младежта и спорта. Ще има представители и на Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и на Агенцията за качеството на социалните услуги. В състава на комисията влязат и определени от председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор техни заместници.

„Посредством така определените състав и ръководство на комисията се гарантират както ангажираността на всички държавни органи на най-високо ниво с противодействието на домашното насилие, така и ефективността на работата на новосъздадения орган“, твърдят от МП.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 17:54
Гост

Поредният безсмислен административен орган. Пилеене на време и средства в неправилна посока. Да се създадат специализирани звена-екипи във всяко РПУ, като в цивилизованите държави, това е първата и най-важна стъпка. По-голямата част от сигналите изобщо не се регистрират понеже полицейските служители ги мързи дори да пишат.

16-ти април
16-ти април
13 януари 2021 16:53
Гост

Еййй, само повърхностни т.нар. мерки и решения, само имитация на справяне с проблемите…. Важното е там се отчете дейност… Ами то истинските решения по проблемите с домашното насилие са ДОМАШНИ! т.е. всеки родител да си върши домашната работа навреме! Не може със закони да се компенсира липсата на нормална семейна среда, което е основен фактор за „създаването“ на насилници. От къде мислите, че идват те? От Марс ли? Не, идват точно от липсата на дом, липсата на обич и взаимно уважение между родителите, от липсата на сигурност и спокойствие! Докога ще търпим чиновници, които вместо да се погрижат за създаване… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:16
Гост

Дано изградят по-бързо Националнта комисия за превенция и защита от домашното насилие.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:16
Гост

Чакай, на думи винаги всичко е много хубаво.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:11
Гост

Само за два месеца-близо 5000 сигнала. Тъжна статистика.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:12
Гост

Хората изтрещяха от това стоене в къщи.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:14
Гост

Жалко за пострадалите деца. Това ги уврежда за цял живот.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 14:11
Гост

Много добр закоопроект. Дано стане реалност.

Анон
Анон
13 януари 2021 11:50
Гост

Интересно, да се отнема разрешението за оръжие, ами ако лицето е от състава на мвр или военен трябва да се прекрати правооъношението тогава, каква е гаранцията, че няма да ползва служебното оръжие?

Лимоновски
Лимоновски
13 януари 2021 11:16
Гост

Браво!

Nikolov
Nikolov
13 януари 2021 11:16
Гост

Защото може да те насилват и психологически, не само физически. Така е.

Oblena
Oblena
13 януари 2021 11:15
Гост

Супер. Вършат някаква работа

Джош
Джош
13 януари 2021 11:12
Гост

Дано го имплементират. Защото иначе си остава добра идея за статистиката

Серафим
Серафим
13 януари 2021 11:12
Гост

Тия мерки ще останат ли след Ковид. Понеже се изтъква фактора Ковид 19 и поради него се налага да се наложат тези мерки. А е добре да си останат и след намаляването на ефекта на Ковид19 върху хората.

Абагард
Абагард
13 януари 2021 11:11
Гост

Да им забранят да имат право да си купуват телефони.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 11:09
Гост

И какво му пречи на един гнуслив насилник да звънне от телефона на не по-малко гнусливия му приятел. Как ще докажеш? „Ами той ми се обади, ето кога“ и си показваш телефона. Ама на него пише непознат номер. Може да е всеки.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2021 11:06
Гост

Добра идея и има логика в нея и то много. Насилника може да те притеснява и тормози и по телефон или мейл. Но въпроса е как ще се контролира и как ще има превенция? Защото в България има хубави закони, но често не се следи за спазването им. От там се получава объркването, че нямаме закони и трябва да се сменят или да се пише нова Конституция.

Swich
Swich
13 януари 2021 11:10
Гост

Да. Така в Хелзинки, където също е студено и пътищата вероятно на някакви места са хлъзгави, хората просто са дурги. В резултат за миналата година там НЯМА мъртви хора след катастрофи. НЯМА. Нула са. Правете сметка. Тук какво се случва и там. Тук законите са точно, както са в Хелзинки. Обаче дали се спазват? Не.

Daniel
Daniel
13 януари 2021 11:03
Гост

Как ще го разбереш дали не е звънял?