Върховният касационен съд (ВКС) оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти.

По това дело Рашков беше осъден на 8 месеца затвор, но ВКС отмени присъдата и го оневини, защото прие, че пострадалите фоторепортери са го провокирали, като безпричинно са го снимали на улицата, а неговите действия не са ескалирали толкова, че да бъдат квалифицирани като дръзко и изключително цинично хулиганство, което е и опасен рецидив, какво е повдигнатото му обвинение.

До обвинението на Рашков се стигна, след като през юни 2014 г. двама фоторепортери отишли да снимат пред дома на ромския лидер, тъй като получили сигнал за скандал с негова съседка. На мястото обаче заварили Рашков спокойно да разговаря с друг човек. Журналистите започнали да го снимат, при което Рашков ги нападнал и започнал да души единия. Той пък казал на колежката си да снима случващото се, при което Рашков опитал да я заплюе. Веднага след това схватката била прекратена, двамата репортери си тръгнали и подали сигнал за случилото се на тел. 112. Рашков също се оплакал в полицията, че е тормозен от журналистите, а за случилото се пред дома му бил предупреден от МВР. Година по-късно обаче той беше обвинен в хулиганство и пратен на съд, но делото се проточи 3 години и чак през 2018 г. районният съд в Пловдив го оправда, но го глоби за дребно хулиганство. Година по-късно обаче окръжните съдии отмениха присъдата и осъдиха Рашков на 8 месеца затвор.

Според състава на ВКС с председател и докладчик Николай Дърмонски, окръжният съд е преекспонирал изводите си за дръзко и цинично хулиганство. Върховните съдии са на мнение, че в случая е ставало дума за дребно нарушение, което се наказва само с глоба по Указа за борба с дребното хулиганство, както е сторил първоинстанционният съд. В решението на ВКС се казва, че е липсвал повод двамата журналисти да снимат Рашков, въпреки че той е известен основно с криминални прояви, осъждан е няколко пъти, а през 2012 г. получи и ефективна присъда от 2 години затвор за закана с убийство по време на размириците в село Катуница. Върховните съдии са категорични, че колкото и негативна да е публичната му известност, в случая не е било налично основание да бъде заподозрян в нещо противно на обществените порядки.

„Това че е осъждан за тежко умишлено престъпление и си е изтърпял наказанието в затвора не значи, че за всяка макар и маловажна проява следва да понесе сурова санкция. Категорична е съдебната практика, че и при опасен рецидив маловажните деяния са законово допустими и по-леко наказуеми“, се казва в решението на съда. В него върховните съдии подчертават, че действията на Рашков са били реакция на опит на журналистите да отразят в снимки някаква „неслучила се сензация“.

„Безспорно, като осигуряващи обективен поглед на обществото към важни за него прояви на някои негови членове, на журналистите се полага съответното уважение и засилена защита, но не и когато действията им граничат с т.н. „папарашко” поведение, нямащо нищо общо с нещо значимо за обществото като цяло. Дейността на журналистите изисква спазването на определена етика, при което следва да се съобразяват с основните права на гражданите, да не навлизат безпричинно в личната им сфера, подлагайки ги на психически тормоз и превръщайки ги в жертви на собствените им действия“, се казва още в решението на съда.

От него става ясно, че в крайна сметка Рашков няма да бъде дори глобен за дребно хулиганство, тъй като абсолютната давност е изтекла още преди година.

13
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 15:06
Гост

При всичките престъпления, които е извършил въобще не му прави чест да се държи като ощипана мома. Смешно е.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 15:07
Гост

А, пука му на него. Пълно безочие!

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 15:05
Гост

Хубава работа, ама ци…ска 🙂

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 15:03
Гост

Човек, който е с криминални прояви, осъждан е няколко пъти… Вълкът козината си мени, обаче нравът-НЕ!

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 15:01
Гост

ВКС явно има какво да научат от колегите си в ОС -Пловдив.

Трифон
Трифон
13 януари 2020 15:00
Гост

Какъв ромски лидер може да бъде този! Всъщност от друга страна малцинствата наистина са склонни към агресия. Добър пример им дава в случая.

дам
дам
13 януари 2020 14:59
Гост

От решението лъха неприязънта на Дърмонски към журналистите. Следователно дали е бил безпристрастен?

Гриша
Гриша
13 януари 2020 14:58
Гост

Не мога да повярвам, че според ВКС нападението над двама журналисти не може да се квалифицира като хулиганство.

Срам
Срам
13 януари 2020 14:56
Гост

Това решение е пълен срам. А ако беше посегнал на магистрат! Сигурно щяха да излязат с коренно различни мотиви.

Xmas
Xmas
13 януари 2020 14:56
Гост

Eee, изтърпяна присъда отмениха…Не ги е срам

не е УБДХ
не е УБДХ
13 януари 2020 14:55
Гост

Боклук, боклук, ама това не значи, че може да си го снимаш когато ти скимне, докато си говори. Обаче това с душенето и плюенето, хич не ми е за дребно хулиганство, да – няма телесна повреда, но си баш хулиганство, не по УБДХ

Кирилов
Кирилов
13 януари 2020 14:51
Гост

Доживя и Цар Киро да чуе, че е невинен…Ужас

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 14:55
Гост

Ама той жив ли е още?