Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев, който беше задържан по искане на САЩ. 29-годишният българин е обвинен, че с още 10 души, свързани с фирма, в която е работил в София преди 5 години, е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

САЩ са обявили Андреев за издирване, за да бъде екстрадиран и съден, като преди 5 дни той е потърсен на постоянния си адрес в Добрич. Полицаите обяснили на родителите му, че го издирват във връзка със стар инцидент на пътя, на който той станал свидетел. Андреев отишъл в полицията с майка си, където обаче го задържали по искането на САЩ.

Прокуратурата поиска той да остане в ареста 60 дни, докато трае производството по екстрадирането му в САЩ. Съдът обаче прие, че няма опасност Андреев да се укрие и му наложи най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Пред магистратите младият мъж заяви, че не е посещавал САЩ, не е кандидатствал за американска виза и не е участвал в търговия със забранени стоки. Определението не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Апелативния съд във Варна.

Случаят с Желяз Андреев беше оповестен от негови приятели, които създадоха и група във Фейбсук срещу екстрадирането му в САЩ. В нея бяха описани и обстоятелства около работата му в американската компания AW Tronics. Андреев работил в кол център в българския офис на фирмата. Дейността му била да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави. Служителите получавали от шефовете си портфолиа на клиенти и контакти за връзка с тях, като имали норматив за брой обаждания и продажби на ден. Сред клиентите, попаднали в списъка за контакт на Андреев, била сирийската авиокомпания Syrian Air, но сделка с нея би била в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Американската компания AW Tronics обаче не се съобразила с това и не предупредила служителите си за тези ограничения. Андреев осъществил 7 сделки със сирийската компания по време на 6-месечния му изпитателен срок на поста.

На 21 октомври 2016 г. той станал един от обвиняемите по разследване на прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама. По него обвинени са 11 души, между които и българите Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Обвинението срещу Андреев е, че като служител на компанията в София участвал в конспирация с други участници, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии (SAA) със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба. Това било извършено въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до Сирия. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките.

Пред съда днес Андреев сподели, че митническите документи от фирмата са били основно оформяни в САЩ, а на всички работници винаги им е било казвано, че работят за американско дружество. Приятелката му Милена Здравкова даде показания като свидетел, тъй като по същото време през 2013 г. и тя е работила в тази фирма. Тя разказа, че служителите получавали списък с клиенти, с които да се свържат и той не бил изготвен от работниците. Офертите винаги били одобрявани от преките им ръководители във фирмата.

Съдът в Добрич не се съгласи с прокуратурата, че деянията, описани от американските власти, имат аналози в българския Наказателен кодекс, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда. Обвинението не е посочило и действащия на в ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.

„От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ – технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат. По силата на двустранния договор между България и САЩ, основна предпоставка за реализиране на предварителното временно задържане е случаят да не търпи отлагане“, коментира още съдът, след което добавя, че обвиненията срещу Андреев са били повдигнати на 21 октомври 2016 г., а издирването му през Интерпол е от 30 март тази година.

„За период от близо две години не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване, а тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането“, се казва в определението на съда.

В него е посочено изрично, че Андреев сам е отишъл в полицията, като съдът подчертава, че опасността да се укрие или да извърши престъпление е изключително ниска, тъй като младият мъж е с висше образование, неосъждан, с постоянен адрес в Добрич и настоящ в София, няма данни да е напускал страната, както и за каквито и да било противообществени прояви. Накрая съдът посочи, че задържането под стража на Андреев би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права.

Случаят с Желяз Андреев беше коментиран днес и от правосъдния министър Цецка Цачева. Пред БНР тя заяви, че на този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерството на правосъдието.

„Ние сме информирани. Копие от писмото, което е изпратено до Върховната касационна прокуратура, е получено и в Министерството на правосъдието. Но, с оглед процедурите, съдът е този, който трябва да се произнесе, след което, по силата на договора за екстрадиция, подписан между България и Съединените американски щати, в рамките на 60 дни за нас ще възникне задължението да осъществим тази екстрадиция. На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им и във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“, каза Цачева и добави, че нещата не трябва да се предпоставят, тъй като и фактите до този момент са малко.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 април 2018 15:35
Гост

Стискам палци нещата да се развият благоприятно за момчето. Може пък и в този случай САЩ да си оттегли искането за екстрадиция.

Анонимен
Анонимен
11 април 2018 14:27
Гост

Случаят е потресаващ. Крайно време е да се направят стъпки към промяна на договора ни за екстрадиция със САЩ. Едно време Тачева го подписа, но скри някои подробности от него.

Вбесен
Вбесен
11 април 2018 14:04
Гост

Престанете да търсите под вола теле. Човекът въобще не е бил уведомен от работодателите му в САЩ за това ембарго.

Хигиенистката
Хигиенистката
11 април 2018 14:07
Гост

Те не хванаха избягалите затворници. Дори ги „пуснаха“ при положение, че знаят за подготовката за бягство. Това са „Блюстителите на реда“ в нашата мила родина.

Впечатлен
Впечатлен
11 април 2018 14:09
Гост

– Братчед, чувал ли си някой да е избягал от затвора „Алкатраз“?
– Май, не съм…
– Смятай к`ви чистачки имат там, братчед! … 🙂