Министерството на външните работи (МВнР) е започнало спешни консултации със САЩ по случая с Желяз Андреев и искането да бъде екстрадиран в щатите. От МВнР съобщиха, че са предприели действията по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Заместник-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна. От министерството напомниха, че екстрадицията на българи за САЩ се регулира от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между България и САЩ от 2009 г. От МВнР ще поискат консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на България.

Междувременно, адвокатът и специалист по международно право Ивайло Дерменджиев коментира пред бТВ, че Андреев не трябва да бъде екстрадиран в САЩ по обвиненията за заговор за нарушаване на ембарго със Сирия и измама, тъй като те нямат еквивалент у нас.

29-годишният Андреев беше арестуван на 7 април в Добрич, след като се прибрал в родния си град за великденските празници. Задържането му е във връзка с искане за екстрадиция в САЩ, където бившите му работодатели са били осъдени на 2 години затвор. Според американските власти 11 души, между които Желяз Андреев и още четирима българи са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това е ставало чрез дейността на българския офис на американската фирма „AW Tronics“, която продавала авиационни части онлайн. Андреев работел в колцентъра на фирмата и работата му била да се свързва по телефона или по електронна поща с компании, посочени в списък, като им предлага да купуват части. Сред фирмите била и сирийската авиокомпания Syrian Air, но сделка с нея би била в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Именно заради 6 сключени сделки с тази компания е обвинен и Андреев. Вчера Окръжният съд в Добрич освободи българина от ареста, докато приключи производството по екстрадиция, тъй като прие, че описаните от американските власти деяния не са аналогични на престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда, както твърди прокуратурата.

„Казусът е започнат погрешно изначално. Желяз няма качества, за да бъде привлечен като обвиняем в един такъв процес. Той не е материално отговорно лице по нашето право, нито упражнява управленски функции. Това е разликата между нашето и американското право. Нашето право е част от европейската континентална система, а американското е от англосаксонската правна система. Двете са доста различни и по тази причина при тях много лесно могат да те привлекат като обвиняем заради документ, който си подписал, без да имаш даже качеството на материално отговорно лице. При нас това е доста трудно. Самата конвенция, която предвижда екстрадиция не е особено справедлива, защото съвместява две почти несъвместими правни системи”, заяви днес адвокат Дерменджиев. Според него обвинението на Андреев в САЩ няма български еквивалент и това дава основание на България да откаже да екстрадира българина, като процесът срещу него може да се води задочно.

„В неговия случай ситуацията е абсолютно абсурдна. Първо, той няма качествата на лице, което може да извършва разпоредителни действия, за да бъде привлечен. Второ, той е привлечен по американски закон, който забранява определени стоки да бъдат изнесени за ембаргови държави. Как можеш да разбереш кои държави са ембаргови и кои стоки са ембаргови? Как можеш да разбереш, че нарушаваш някакъв митнически режим, както твърди прокуратурата? Желяз не трябва да бъде екстрадиран по тези обвинения с тази фактическа обстановка“, каза още адвокат Дерменджиев, като подчерта, че ако бъде допусната екстрадиция, това означава едно доста унизително пътуване и доста пари, които трябва да се платят за гаранция на Андреев след това. По думите му, външното министерство и българското посолство в САЩ трябва да са най-активни в тази ситуация.

От своя страна, Желяз Андреев каза, че е потърсил съдействие от българските институции още в началото на миналата година, когато разбрал, че е обвиняем в САЩ. Тогава писал до канцеларията на омбудсмана, президентството и Министерството на външните работи (МВнР), но му казали, че няма какво да направят, докато не е обявен за издирване и САЩ не поискат екстрадирането му. След като това вече се случи, Андреев изрази надежда, че и институциите ще обърнат внимание на казуса.

„Аз работех с тази компания, но и за момент не съм се замислял, че някакви закони, още по-малко чуждестранни, биват прекрачвани в този момент. Ние продавахме на много компании, но в нито един момент не сме се замисляли, че продаваме на държава, която е под ембарго. Не сме били информирани за това. Мисля, че аз и останалите българи сме в такава ситуация заради безхаберието на собствениците на компанията“, каза Желяз Андреев и благодари на хората, които ще се включат в протестите днес в София, Добрич и Лондон срещу екстрадирането му.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 април 2018 13:32
Гост

Хубаво са почнали консултации, ама по-важното да доведат до желания от голяма част от обществото резултати, а именно да не си предаваме гражданите на други държави по измислени обвинения.

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 13:19
Гост

Както винаги, адвокат Ивайло Дерменджиев е с адекватен и много точен коментар. Не случайно е един от малкото адвокати, които дълбоко уважавам.

..nobody
..nobody
12 април 2018 12:10
Гост

Прокуратурата вместо да работи за разкриване на истината, за установяване на обективната истина, всякога поддържа обивинение. Всякога. Дори когато обвиненият е очеВАДНо невинен, няма случай прокурор да каже, че не поддържа обвинението, тъй като не са налице доказталества за вина. просто няма. Това е един пар екселанс инквизиционен орган. За нарушаването на правото на защита пък просто не ми се говори. Но, идва Видов ден за всеки.

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 11:55
Гост

Е нали трябва да си измият с някой ръцете

Възмутен
Възмутен
12 април 2018 11:52
Гост

Нали работодателите не го бяха уведомили за тази забрана. Човекът си е невинен отвсякъде.

колега
колега
12 април 2018 11:47
Гост

Колегата Дерменджиев е един от най-големите специалисти в тази област и мнението му звучи логично. Да видим сега прокуратурата как ще постъпи, а и съдът.