Надявам се Желяз Андреев и останалите четирима българи сега могат да спят по-спокойно. Каквото е необходимо от страна на държавата, ще бъде направено в тяхна защита. Ние всички вярваме в американското и българското законодателство“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес заедно с правосъдния министър Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, се срещна с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция, защото са обвинени в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години.

На срещата Желяз Андреев и останалите са били запознати с действията, които предприемат институциите в тяхна защита, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът ги е информирал, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

По време на срещата е било казано, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявил от своя страна, че направените анализи сочат на това, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Цацаров е пояснил, че не е изпълнено основното условие за това, а именно – наличието на двойна наказуемост.

В момента текат консултации между българските институции и американските власти по казуса, пояснил Борисов. Разказал, че на вчерашната си среща с посланика на САЩ Ерик Рубин е акцентирал на това, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Премиерът ги уверил, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

След срещата Желяз Андреев благоради и каза, че вече се чувстват по-спокойни след събитията, които са се случили през последните 24 часа.

Той изрази надеждата истината и справедливостта на възтържествуват.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възхитен
Възхитен
26 април 2018 17:32
Гост

А, могло значи и българите да сме единни. Много ме зарадва страницата във фейса в тяхна защита.

5-ко
5-ко
26 април 2018 17:26
Гост

Момчетата нямат вина. Работодателите им не са ги информирали за ембаргото.

5-ко
5-ко
26 април 2018 16:46
Гост

Успех момчета. С вас сме.

Анонимен
Анонимен
26 април 2018 16:45
Гост

Браво! Вече си мислих, че нашите мили управници ще вдигнат бялото знаме.

Анонимен
Анонимен
26 април 2018 17:30
Гост

В случая това е невъзможно