Желяз Андреев, който миналата година беше задържан по искане на САЩ, за да бъде екстрадиран там по разследване за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия, вече не е издирван от Интерпол. Това съобщи самият той след среща с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, на която е получил документ за сваляне на червената бюлетина.

Червеният бюлетин е подаден за сваляне директно от Интерпол, Вашингтон, благодарение на преговорите, които са се водили. Официално червеният бюлетин към мен от Интерпол е свален и това е най-хубавата новина от известно време насам. Вече съм свободен човек„, заяви Желяз Андреев.

Андреев беше арестуван на 7 април 2018 г. в Добрич, след като се прибрал в родния си град за великденските празници. Задържането му беше във връзка с искане за екстрадиция в САЩ, където бившите му работодатели са били осъдени на 2 години затвор. Според американските власти 11 души, между които Желяз Андреев и още четирима българи, са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това е ставало чрез дейността на българския офис на американската фирма AW Tronics, която продавала авиационни части онлайн.

Съдия Атанас Каменски от Окръжния съд в Добрич обаче отказа задържане на Желяз Андреев, защото няма никакво основание случаят му да се определи като „нетърпящ отлагане“, както са изтъкнали от САЩ в искането за екстрадиране. Тогава съдът анализира материалите за Андреев и акцентира преди всичко на това, че заповедта за арест е издадена от съда във Флорида на 21 октомври 2016 г. В определението се казва, че очевидно дейността на Андреев не е била приоритет на властите в САЩ.

Случаят получи широк обществен отзвук. Премиерът, главният прокурор и министрите на външните работи и на правосъдието започнаха спешни консултации с американската страна. В резултат САЩ оттегли искането за екстрадиране, а днес стана ясно, че Желяз Андреев вече не се издирва.

 

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Тошо
Бай Тошо
18 септември 2019 13:54
Гост

Ама как са се награбили с бате ви бойко! Като онекер и брежнев навремето…

Срамота
Срамота
18 септември 2019 13:59
Гост

Не ви ли е срам? Бойко Борисов впрегна цялата дипломатическа машина на страната, за да спаси момчето от безумното американско „правосъдие“. Докато клякаме на американците, така ще е. А междувременно ловим приятелите на Русия като шпиони…

Владимиров
Владимиров
18 септември 2019 13:53
Гост

Браво на младите хора, които протестираха и на съдиите и дипломатите, които доведоха нещата до този завършек!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:35
Гост

Браво на прокуратурата, която започна преговорите.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:36
Гост

Е, оставаше невинен да го оставят за пушечно месо.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:29
Гост

Човекът просто беше бушонът в тази ситуация. Кой знае шефовете му какви далавери са въртяли.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:32
Гост

Ако не ги бяха осъдили ефективно нямаше да го закачат въобще. Ама нали си пазят кожата.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:23
Гост

А кога ще отмените договорът със САЩ, по силата на който на практика е васална държава и е ДЛЪЖНА (посредством чисто формално разрешение на съд) да предава собствените си граждани при направено искане от САЩ?!

браво
браво
18 септември 2019 13:08
Гост

това момче, ако не беше приятелката му преди една година да вдигне шум, щеше да изгори. сега всички си приписват заслуги, но това момиче е истинският герой

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:34
Гост

В интерес на истината Борисов и Цацаров взеха своевременни мерки.

Шумен
Шумен
18 септември 2019 13:52
Гост

Добре че имаше достатъчно хора, че да се вдигне шум! Иначе ниющо не се случва у нас.

Напротив
Напротив
18 септември 2019 14:02
Гост

А тези младежи защо са продавали на страни от черния списък на САЩ? Това е истинското правосъдие, където правото е по-важно от държавни граници! Нарушил си закона, уведил си интересите на страната, трябва да си понесеш отговорността! Само пример може да взимаме от американците.

неизвестен
неизвестен
18 септември 2019 16:10
Гост

Нарушаването на закона, не винаги е нарушение на правото!!!