Новоизбраният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров засега не може да встъпи в длъжност, въпреки че е изявил желание за това. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Причината за това е следната. Другите двама участници в надпреварата – прокурорите от АП-Варна Вилен Мичев и Стефка Якимова, са подали жалби във Върховния административен съд срещу избора на Чавдаров за ръководител, а от юни т.г. са в сила промените в Закона за съдебната власт, според които жалбата спира изпълнението на решението.

Заради това Прокурорската колегия днес реши да уведоми Чавдаров, че докато делата не приключат във ВАС, той не може да оглави АП-Варна. Чавдаров е ръководител на окръжната прокуратура в града.

Същевременно колегията взе и друго решение във връзка с този казус. Заместник-началникът на апелативната прокуратура Илия Николов бе определен единодушно за изпълняващ функциите ръководител.

От една страна, решението беше продиктувано от факта, че досегашният и.ф. шеф Вилен Мичев е поискал да бъде освободен не само от тези си задължения, но и като заместник на административния ръководител на АП-Варна. От друга, според главния прокурор Сотир Цацаров, отговорностите за управлението трябва да бъдат споделени от двамата заместници – Мичев и Николов. Освен това, добави главният прокурор, редно е ръководството да бъде поверено на човек, който не е участвал в процедурата по избор, защото така ще се гарантира безпристрастност при управлението.

Не на последно място, Вилен Мичев е подал и молба за отпуск за от 21 юни до 31 юли 2018 година.

Днес Прокурорската колегия прие за сведение и доклад от извършена проверка от етичната комисия във връзка с интервю на следователя Бойко Атанасов, в което отправя най-различни обвинения.

Заключението на комисията е, че нищо от изнесеното от него не отговаря на истината. След извършена проверка и от Инспектората се установило, че не е по-натоварен от останалите следователи в отдела към СГП, негови колеги са били преназначени в други звена поради преструктуриране на отдела, не са установени манипулации в Унифицираната информационна система на прокуратурата, а критиките за приключване на дела със споразумения са неоснователни, защото те са били потвърдени от съда. Не се потвърдили и твърдения за посегателство върху личната му собственост.

Заради тези му изявления, срещу Бойко Атанасов има образувано дисциплинарно производство за нарушения на етичния кодекс, припомни Георги Кузманов, който е председател на етичната комисия към Прокурорската колегия.

Кадровият орган днес пенсионира Мери Найденова от Върховната административна прокуратура. Главният прокурор Сотир Цацаров използва случая, за да поднесе своята благодарност и уважение към работата ѝ.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Читател
Читател
20 юни 2018 17:46
Гост

Да променят ЗСВ подобно на Закона за обществените поръчки в частта за обжалванията при избор.

Ваня
Ваня
20 юни 2018 15:42
Гост

Бойко Атанасов не може ли да се държи като зрял човек.

Петров
Петров
20 юни 2018 15:39
Гост

Още от началото не ми харесваха тези промени в ЗСВ. Чрез жалбите може умишлено да се саботира някоя кандидатура.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2018 15:37
Гост

Хорската злоба няма граници. Чавдаров е най- подходящ за поста.