Бившата министърка на труда Емилия Масларова осъди държавата в Европейския съд по правата на човека, защото в коментари на публични фигури за наказателното дело срещу нея е погазена презумпцията за невиновност.

Съдът в Страсбург ѝ присъжда компенсация от 5000 евро и още 3000 евро за разноски по делото. Те са заради изказвания на прокурор Стелиана Кожухарова – говорител на бившия главен прокурор Борис Велчев и на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, с които европейският съд приема, че е нарушено правото на Масларова да бъде считана за невинна до доказване на вината ѝ.

Масларова беше пратена на съд през 2010 г. за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Според обвинителния акт тя заедно със семейния си приятел и управител на фирма „Стара Загора 2007“ Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата.

През декември 2015 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова оправда всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става ясно колко пари са били изхарчени в ремонта.

Прокуратурата протестира, но през лятото на 2017 г. Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че „абсурдно формулираните обвинения“ са попречили за постигане на осъдителни присъди по делото. Според апелативните съдии Снежана Душкова, Карамфила Тодорова и Иван Стойчев по делото са събрани доказателства за причинени вреди, но са били така подредени, че не става ясно какво твърди обвинението. Затова САС реши, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата, вместо да потвърждава оправдателните присъди.

Оттогава вече година и половина делото е висящо на досъдебна фаза.

Жалбата на Масларова до Страсбург е още от 2010 г. Тогава тя се оплаква, че четирима души са нарушили презумпцията за невиновност спрямо нея. Първият е тогавашният главен прокурор Борис Велчев, като според бившата министърка, която по това време е депутат, това е станало в искането му до Народното събрание за сваляне на имунитета ѝ. Вторият е говорителката му Стелиана Кожухарова в пресконференция за обвиненията срещу Масларова. Третият е премиерът Бойко Борисов в коментар, преразказан във в. „24 часа“, а последният е депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, който дава интервю за работата на т. нар. парламентарна комисия „Станишев“, чийто зам.-председател е бил.

Съдът в Страсбург казва в решението си по отношение на искането на Велчев за имунитета на Масларова, че дори ако някои изрази, използвани в него, биха могли извън контекста да доведат до объркване, с оглед на всички специфични обстоятелства по случая, то отразява подозрението по отношение на бившата министърка и не нарушава презумпцията за невиновност.

Що се отнася до изявлението пред медиите на Стелиана Кожухарова на 6 ноември 2009 г., съдът в Страсбург констатира, че то е направено скоро след като е внесено искането за сваляне на имунитета на Масларова, т.е. в момент, в който общественото внимание е силно насочено към казуса. И съдът заявява: „При тези обстоятелства и с оглед на позицията си на говорител на главния прокурор, от нея се изисква да предприеме необходимите предпазни мерки, за да избегне объркване, когато коментира провеждането на разследването“.

Част от коментарите, които прокурор Кожухарова прави тогава, са: „Засега по недвусмислен начин е установена връзката на Драганов и Масларова, която обективира намерението на Масларова за своене на обществени пари. …Има един проект за реконструкция, преустройство и пристройка на бившата поликлиника. За този проект е спечелен конкурс и по нея се изплащат съответните средства. За същата тази поликлиника отново за реконструкция и преустройство се кандидатства по проекта „Красива България” и се изплащат отново пари. Тоест за едни и същи строително-монтажни работи, правени на един и същи обект, се плаща двойно.”

 „Съдът счита, че тези твърдения надхвърлят обикновеното съобщаване на информация. С тях недвусмислено се заявява, че жалбоподателката е в основата на присвояването на публични средства, което се състои във възлагането на обществени поръчки на компанията на един от нейните приятели“, пише в решението си съдът в Страсбург.

Депутатът Нунев пък в коментар за дейността на правителството на Станишев говори и за обвиненията срещу Масларова, която беше министър на труда в неговия кабинет. В интервю той заявява: „Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра. Налице е грубо нарушение на разпоредбите на закона, след като е приета оферта за извършване на ремонтирани дейности на цени от 3 до 4 пъти по-високи от средните за пазара. По този начин се дава възможност да бъдат облагодетелствани и определени дружества”.

За него съдът казва, че също е отишъл „отвъд простото предаване на информация“. „Думите му могат да се тълкуват от широката общественост като категорично потвърждение от висш държавен служител на вината на жалбоподателката в наказателното производство за присвояване на публични средства“, пише в решението.

Оплакването на Масларова по отношение на Бойко Борисов е за следното изречение в публикация на в. „24 часа“ от февруари 2010 г.: „Премиерът Бойко Борисов заяви вчера в Габрово, че е убеден, че двете обвинения срещу Масларова ще издържат, защото нещата били видими и не подлежали на коментар“. За тях съдът в Страсбург казва, че са в края на статията и освен това са преразказани и не е доказано, че действително за изречени от министър-председателя.

„Решението е изключително навременно и полезно. Навременно – за да се покаже за сетен път, че правото и прокуратурата не трябва да бъдат злоупотребявани за политически цели“, каза адвокат Михаил Екимджиев, представлявал Масларова пред съда в Страсбург. По думите му решението е полезно, за да не се повтарят нарушенията на презумпцията за невиновност в изявления на обвинители, каквито той вижда по делата срещу бизнесмените Николай Банев и Ветко Арабаджиев.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
31 януари 2019 18:37
Регистриран

От мотивите към решението на СПЧ относно казуса Масларова извличам две важни съждения : че прокурорите са понякога правно немощни, но се предполага, че това не е случайно ,когато се отнася до бившите соц величия.И второто-вероятно Масларова е невиновна, след като все още съд не се е произнесъл с влазла в сила присъда, и е точно така.Но…съмненията остават.И точно те ще „съсипят“ живота й.Какво от това, че СПЧ й е присъдил обезщетение чрез безспорните умения на адв.Екимджиев.Поклон.Публичното слово е във виртуалното пространство и няма връщане назад.Само при едно важно действие то ще спре своята пагубна роля-невиновната г-жа Масларова да се… Покажи целия коментар »

Бонд
Бонд
31 януари 2019 12:55
Гост

Това дело да е за урок най-вече на МВР, които плещят гръмки обвинения, а после друго излиза. Чудя се защо досега никой не е съдил полицаите за глупостите в приказките им. Прокурорите са вторият пост и техният провал в съда е следствие от провала на ченгетата.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 12:52
Гост

Говорителката Кожухарова е най-малко виновна в случая, защото е била подведена от колегите си, че всичко срещу Масларова е бетон. И какво да каже жената на медиите? Велчев също е бил подведен и после издънен от подчинените си.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 12:50
Гост

Масларова е много нагла, но пък има право да си търси правата, щом може и след като прокурорите се изложиха жестоко с дебилно написания обвинителен акт.

Еми
Еми
31 януари 2019 12:49
Гост

Апелирам към коментиращите да внимават с изявленията си, за да не създават субективизъм сред дискутиращите.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 12:47
Гост

Не виждам нищо объркващо в изказването на прокурор прокурор Кожухарова. Явно е по-удобно да се интерпретират думите й.

Цаци
Цаци
31 януари 2019 12:37
Гост

Е, все прокуратурата им е виновна. До кога ще протакат това дело.